Elektrėnų peizaže neliks jėgainių kaminų | KaunoDiena.lt

ELEKTRĖNŲ PEIZAŽE NELIKS JĖGAINIŲ KAMINŲ

Energetikos įmonių holdingo „Lietuvos energija“ bendrovė „Lietuvos energijos gamyba“ (LEG) ketina išardyti du nenaudojamo Elektrėnų komplekso kaminus. Tokio aukščio kaminai šalyje bus ardomi pirmą kartą.

Bendrovė teigia, kad kaminai gali kelti vis didesnę grėsmę žmonių saugumui, todėl imasi juos ardyti. Anot įmonės, tokios išvados padarytos atlikus tyrimą.

„Iš labai toli matomi kaminai dabartinių Elektrėnų apylinkių horizonto dalimi ir besikuriančio miesto simboliu tapo dar praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje, kai buvo pastatyta Lietuvos elektrinė. Suprasdami, koks tai svarbus simbolis kiekvienam elektrėniškiui, vertinome galimybę kaminus išsaugoti atliekant jų kapitalinį remontą. Vis dėlto paaiškėjo, kad vieno kamino remontas kainuotų per milijoną eurų, o jų eksploataciją tai pratęstų tik laikinai, nes tokių kaminų panaudojimo perspektyvų iš esmės nėra“, - pranešime cituojama „Lietuvos energijos gamybos“ vadovė Eglė Čiužaitė.

Rangovų, kurie išardytų kaminus, LEG pradės ieškoti šiemet. Pirmiausiai ketinama išardyti vidurinį 5-ojo ir 6-ojo blokų 250 metrų aukščio kaminą. Jį ketinama demontuoti iki 2019 metų pabaigos.

Vėliau bus ardomas ir mažesnis -150 metrų aukščio - kaminas, išleisdavęs dūmus iš 1-4 blokų, kurie šiuo metu jau yra visiškai demontuoti.

Tokio aukščio kaminų demontavimo darbų Lietuvoje dar nėra vykę. Bendrovės žiniomis, reikalingos patirties, kuria galėtų dalintis su partneriais Lietuvoje, turi ne viena centrinėje Europoje veikianti įmonė - nemažai panašių statinių demontuota Vokietijoje, Čekijoje, Lenkijoje.

Baigus dviejų nenaudojamų kaminų demontavimo darbus, Elektrėnų apylinkių horizonte liks stovėti vienas 250 metrų aukščio kaminas, per kurį šalinami 7 ir 8 rezervinės elektrinės blokų išmetami dūmai. Šio kamino rekonstrukcija buvo atlikta 2014 metais. Be papildomų reikšmingų investicijų 7 ir 8 blokai dar gali veikti iki 2023 metų, kol nebeatitiks griežtėjančių taršos reikalavimų.

Iš 8 senųjų elektrinės blokų veikti šiuo metu gali tik du. Kiti dėl žemo konkurencingumo ir sumažėjusio rezervų poreikio nebegalėjo būti naudojami šiandieninėje elektros energijos rinkoje, tad jau yra demontuoti arba šiuo metu demontuojami. Taigi, jau nuo 2014 metų visiškai nenaudojami ir abu numatomi demontuoti kaminai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Negi neatsiras kas ten loftus įrengt užsinorės...

vlkk to pastaba

http://www.vlkk.lt/konsultacijos/5988-demontuoti

pastaba

Lietuvių kalboje nėra priešdėlio de-: išmontuoti kaminus, o ne demontuoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS