Iš emigracijos grįžęs Kazimieras: darbas Lietuvoje ne tik atitiko lūkesčius, bet ir juos viršijo | KaunoDiena.lt

IŠ EMIGRACIJOS GRĮŽĘS KAZIMIERAS: DARBAS LIETUVOJE NE TIK ATITIKO LŪKESČIUS, BET IR JUOS VIRŠIJO

  • 10

Pernai į Lietuvą grįžo gyventi daugiau nei 20 tūkst. lietuvių, didžiausia jų dalis – 33,9 proc. iš Jungtinės Karalystės. Tarp sugrįžusių – ir dešimtmetį Jungtinėje Karalystėje gyvenęs ir didžiausioje pasaulyje mažmeninės prekybos tinklo „Amazon“ logistikos centre dirbęs lietuvis Kazimieras. Vos grįžęs iš emigracijos, vyras startavo įmonėje „Lidl Lietuva“: „Labiausiai norėjau dirbti ten, kur vyrauja vakarietiška darbo kultūra“.

Kazimiero darbo patirtis spalvinga – vos baigęs ekonomikos studijas, pradėjo dirbti audito konsultantu vienoje iš didžiausių kompanijų Lietuvoje. Vėliau sekė darbas Graikijoje, po jos – grįžimas atgal į Lietuvą, kol galiausiai 2013 metais kartu su žmona Kazimieras išvyko gyventi į Jungtinę Karalystę.

Darbo paieškos Jungtinėje Karalystėje buvo greitos – vyrui beveik iš karto pavyko įsidarbinti „Amazon UK“ logistikos centre. Iš pradžių pakavęs siuntas, po kelių mėnesių tapo priėmimo skyriaus vedėju, o vėliau – ir komandos vadovu.

„Po beveik keturių metų darbo įvairiose pozicijose išsipildė svajonė ir pavyko tapti priėmimo skyriaus vadovu. Labai norėjau šio darbo ir įsivaizdavau, kad daug išmanau ir esu tinkamas vadovo darbui, tačiau pradėjus eiti šias pareigas sekėsi daug sunkiau nei numaniau. Šioje pozicijoje dirbant 6 metus teko nuolat mokytis“, – pasakojo Kazimieras.

Ilgai mąstyti, ar grįžti į Lietuvą, nereikėjo

Nors karjera Jungtinėje Karalystėje klostėsi puikiai, jauna šeima jau po penkerių metų gyvenimo svetur pradėjo svarstyti apie tėvynę ir gyvenimą joje.

„Pradėjus svarstyti apie tėvynę, vis dažniau čia grįždavome atostogauti, o sugrįžimo visam laikui idėją paskatino sūnaus gimimas. Anglijoje buvome tik mudu su žmona, kildavo keblumų, jei kažkuriam reikėdavo išvykti, todėl tekdavo ieškoti pagalbos. Nusprendėme, kad gana svajoti apie sugrįžimą – reikia imti ir daryti“, – sakė Kazimieras.

Rasti darbą neužtruko

Grįžus į Lietuvą reikėjo susirasti darbą, vyro dėmesį patraukė „Lidl Lietuva“ skelbimas.

„Darbas „Lidl Lietuva“ sudomino, kadangi norėjau dirbti įmonėje, kurioje vyrauja vakarietiška darbo kultūra, taip pat nebenorėjau nutolti nuo logistikos ir vadovavimo komandoms srities, todėl net nesvarsčiau pozicijų finansų srityje, kuriose teko dirbti prieš emigraciją. Nors dabar atrodo, kad gauti darbą „Lidl Lietuva“ buvo paprasta, tačiau buvo labai daug pasiruošimo ir jaudulio“, – prisiminė Kazimieras.

Pasak „Lidl Lietuva“ personalo vadovės ir valdybos narės Sandros Savickienės, vis daugiau potencialių kandidatų vertina įmonėje plėtojamą vakarietišką darbo kultūrą, paplitusią Vakarų Europos valstybėse ir Skandinavijos šalyse.

„Kasdien įmonės viduje puoselėjamos bendros vertybės nulemia verslo atmosferą bei visos komandos veiklos rezultatus. „Lidl Lietuva“ organizacijoje kuriame motyvuojančią darbo aplinką, kurioje visi darbuotojai jaustųsi komfortiškai. Tokios įmonės viduje puoselėjamas vertybes – sąžiningumą, patikimumą, atsakingumą – vertina tiek esami komandos nariai, tiek potencialūs kandidatai“, – pasakojo S. Savickienė.

„Lidl Lietuva“ nuotr.

Vienas iš vakarietiškos darbo kultūros bruožų yra ir skaidriai apmokamas, sąžiningas ir konkurencingas užmokestis. Pavyzdžiui, darbas „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse ir logistikos centre yra apmokamas minučių tikslumu, o pasirašydami darbo sutartį, darbuotojai jau žino, kaip artimiausius kelerius metus augs jų atlyginimas.

„Lidl Lietuva“ nuolat peržiūri ir savo siūlomą atlyginimo dydį. Portalo „Rekvizitai.lt“ duomenimis, antrojo šių metų ketvirčio „Lidl Lietuva“ darbuotojų vidutinis atlyginimas prieš mokesčius buvo didžiausias tarp maisto produktais prekiaujančių penkių didžiųjų šalies prekybos tinklų ir siekė 1937,41 eurus.

Nors įmonėje Kazimieras dirba dar tik kelis mėnesius, tačiau jau pavyko susidaryti įspūdį apie organizaciją. Anot jo, darbas „Lidl Lietuva“ yra dinamiškas, kupinas naujų procesų, su kuriais dirbant „Amazon UK“ neteko susidurti – kiekviena diena pilna atradimų.

Sužavėjo draugiškas kolektyvas

Pasak pašnekovo, darbas „Lidl Lietuva“ atitiko ir net viršijo visus lūkesčius. Labiausiai nustebino šiltas priėmimas, kolektyvo bei vadovų palaikymas.

„Jaučiu vadovų tikėjimą manimi ir palaikymą, taip pat komandos nariai labai draugiški ir motyvuojantys, tai palengvina įdirbį ir kuria ryšius, kurie padės tolimesniuose karjeros etapuose. Kurti artimą ryšį su kolegomis padeda daugybė organizuojamų švenčių – vien per šiuos kelis mėnesius teko dalyvauti ir „Lidl Lietuva“ gimtadienio renginyje, ir komandos formavimo išvykoje“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak „Lidl Lietuva“ personalo vadovės ir valdybos narės Sandros Savickienės įmonė labai daug dėmesio skiria sklandžiai darbuotojų integracijai.

Jaučiu vadovų tikėjimą manimi ir palaikymą, taip pat komandos nariai labai draugiški ir motyvuojantys.

„Pirmosios dienos naujame darbe gali būti emociškai sudėtingos: nepažįstama vieta, nauji kolegos ir darbai. Dėl to ypatingai stengiamės nuo pat pirmų dienų užmegzti tvarų ryšį su naujai prisijungusiu komandos nariu, jam padėti ir palaikyti. Siekiame, kad nė vienas kolega nebūtų paliekamas nežinioje, todėl jų progresą prižiūri kiti kolektyvo nariai – bičiulis ir mokytojas, kurie dalijasi patirtimi ir žiniomis, supažindina naujoką su organizacijoje esančiais procesais“, – sakė S. Savickienė.

Kazimierą nustebino ir itin artimas vadovų ir darbuotojų santykis. Anot pašnekovo, tai labai svarbus įmonės bruožas – darbuotojai gali nuolat siūlyti, kaip pagerinti procesus, ir žinoti, kad jų nuomonė svarbi ir visada bus išklausyta.

Jam antrina ir S. Savickienė, kuri atkreipia dėmesį, kad siekdama išgirsti kiekvieną darbuotoją, įmonė kuria įvairius įrankius.

„Pavyzdžiui, mes kiekvienais metais atliekame darbuotojų apklausas įvairiomis temomis – nuo pasitenkinimo darbo sąlygomis iki procesų efektyvumo. Vėliau rezultatus aptariame komandose ir paruošiame tolimesnių veiksmų planą. Be to, viena iš priemonių, padedanti į organizacijos kasdienybę dar labiau įtraukti visą personalą – „Mano idėja“ platforma. Joje darbuotojai gali siūlyti įvairiausias su įmone susijusias idėjas, geriausios iš jų – įgyvendinamos, o autoriai – dosniai įvertinami“, – pasakojo S. Savickienė.

GALERIJA

  • Iš emigracijos grįžęs Kazimieras: darbas Lietuvoje ne tik atitiko lūkesčius, bet ir juos viršijo
„Lidl Lietuva“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Ona

Kai žmonės "prisidirba" užsienyje ,na pvz. vagia, sukčiauja ir pan.,gryžta į Lietuvą ir vaidina ,kaip jie pasiilgo Lietuvos...Ar čia yra ko pasiilgti?

Fėja

Na, kažkaip neįtikino. Matyt čia Lidlo reklama, nes kai nueinu į šią parduotuvę, tai vis nauji ir nauji pardavėjai. Ilgai neužsilaiko.

Senukas masto

Buvo viršininku matyt gere liko kasoj dirbt ir valytoju
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS