Klubui „Laukiniai vakarai“ Palangoje – apmaudo dienos | KaunoDiena.lt

KLUBUI "LAUKINIAI VAKARAI" PALANGOJE – APMAUDO DIENOS

Palangai vadovauja ne verslininkai, besikraunantys turtus iš naktinės prekybos alkoholiu, o gyventojų rinkti savivaldos organai. Tuo jau gavo progą įsitikinti kurorto J.Basanavičiaus gatvėje įsikūrusio naktinio klubo "Laukiniai vakarai" vadovai, kurie, kaip aiškėja, galėjo mokėti algas vokeliuose.

Stebėjo dvi savaites

Palangos kurorte kiekvienas turi teisę ne tik į mėgavimąsi jūra ir saule, bet ir į ramų poilsį naktį bei saugumą visą parą. Tai įtvirtinta įstatymais bei suteiktomis teisėmis savivaldos institucijoms.

Būtent todėl šią vasarą Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus kreipėsi į keturių daugiausia neramumų keliančių naktinių klubų vadovus ir pareikalavo laikytis tvarkos.

Meras žadėjo porą savaičių stebėti situaciją ir, padėčiai nepasitaisius, apriboti prekybos alkoholiu šiuose klubuose laiką, neleidžiant juo prekiauti nakties metu.

Trijų klubų vadovai suprato, kad įspėjimas – rimtas ir ėmėsi priemonių.

Tačiau į J.Basanavičiaus g. 16 įsikūrusį ketvirtąjį klubą, kuriam meras pateikė ultimatumą, policininkai kaip ir iki tol vis skubėdavo daryti tvarkos.

Policija gavo 278 pranešimus

Toks klubo vadovų elgesys tarsi rodė, kad jie ignoruoja Palangos bendro gyvenimo taisykles, todėl liepos 19 d. miesto taryba nusprendė J.Basanavičiaus g. 16 esančiam klubui apriboti prekybos alkoholiu laiką.

Nuo pirmos valandos nakties klubo lankytojams nebeleista parduoti jokio alkoholio.

Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė šią prekybos alkoholiu ribojimo nuostatą įtvirtino pasirašydama įsakymą.

Policijos pareigūnai pateikė oficialius duomenis apie pažeidimus "Laukinių vakarų" klube bei prie jo.

Pasirodo, nuo 2015 m. sausio 1-osios iki 2017 m. gruodžio 31 d. dėl įvykių J.Basanavičiaus g. 16 policija įregistravo 278 pranešimus, 223 jų – dėl viešosios tvarkos pažeidimo. 145 atvejais fiksuoti triukšmo bei konfliktų viešoje vietoje faktai, pradėti septyni ikiteisminiai tyrimai.

Policijos duomenys leido spręsti, kad situacija tik blogėjo, nes vien nuo šių metų birželio 27 d. iki liepos 9-osios būta 20 pranešimų apie incidentus šioje pasilinksminimo vietoje, 13 jų – dėl triukšmo nakties metu.

Šie faktai ir lėmė griežtą Palangos savivaldybės bei administracijos direktorės sprendimą.

Graudeno bankrotu

Nenuostabu, kad įmonės "Gaumena" vadovams, kurorte valdantiems "Laukinių vakarų" naktinį klubą ir kelias kitas pasilinksminimo įstaigas, toks sprendimas nepatiko, todėl jie apskundė jį teismui.

Pirmiausia pareikalauta nevykdyti teismo sprendimo, kol dėl draudimo naktimis prekiauti alkoholiu vyksta ginčai teismuose.

Prašyta panaikinti ir patį miesto tarybos bei administracijos direktorės sprendimą.

Dėstomuose šių reikalavimų argumentuose teigta, esą tokiu būdu įmonė stumiama į bankrotą, o jei įvyks bankrotas, valstybė nebegaus mokesčių, būrys darbuotojų neteks darbo.

Savivaldybės atstovai tikino teisėją, kad įmonė "Gaumena" turi daugiau panašių pasilinksminimo vietų. Jai priklauso J.Basanavičiaus gatvėje 9 veikiantis klubas ir kokteilių baras ir dar vienas klubas, įsikūręs tos pačios gatvės 45 name.

Tad bendrovės žlugimo galimybė, apribojus tik vienos įstaigos prekybos alkoholiu darbo laiką, neįtikima.

Verslininkai atšovė, kad didžioji bendrovės pelno dalis gaunama iš "Laukinių vakarų" veiklos.

Išklausę abiejų pusių argumentus, Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėjai paskelbė tenkinantys dalį verslininkų skundo ir sustabdė įsakymo dėl prekybos alkoholiu ribojimo galiojimą.

Taip J.Basanavičiaus gatvėje vėl įsivyravo tvarka, leidžianti girtauti naktį.

Kol bylinėsis, bus tylu

Tuo reikalas nesibaigė, Palangos miesto savivaldybės administracija šį sprendimą apskundė aukštesnės instancijos Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

Teisėjų kolegijos nuomonė buvo kitokia nei vienos sprendimą paskelbusios Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėjos.

LVAT Palangos miesto savivaldybės administracijos skundą patenkino ir išaiškino, kad visuomenės sveikata ir saugumas yra viešasis interesas, o valstybės siekis yra užtikrinti visos visuomenės teisę į saugią aplinką.

Policijos pateikti duomenys apie įvykius naktiniame klube įrodo, kad nesustabdžius naktinės prekybos alkoholiu viešasis interesas nebus užtikrintas.

Šis sprendimas ypatingas tuo, kad apribota ne visos įmonės teisė į naktinę prekybą alkoholiu, o tik galimybė tai daryti tam tikroje vietoje.

Taip užkirstas kelias apeiti įstatymą įsteigti toje pačioje vietoje, kur nuolat būta triukšmo bei kitų incidentų, naują įmonę ir tęsti tą pačią veiklą.

Šis teismo sprendimas – neskundžiamas.

Algą mokėjo vokeliuose?

Klube, veikiančiame J.Basanavičiaus g. 16, kaip įtariama, darbuotojams buvo mokamas neoficialus atlyginimas vokeliuose.

Trečiadienį Finansinių nusikaltimų tarnybos oficialiu pranešimu informuota, kad minėtame naktiniame klube, veikiančiame J.Basanavičiaus g. 16, kaip įtariama, darbuotojams buvo mokamas neoficialus atlyginimas vokeliuose.

Daugiau kaip pusės šio klubo darbuotojų darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose buvo įrašyta, kad jie, administracijai leidus, neatvyko į darbą.

Tačiau iš tikrųjų naktiniame klube jie dirbo ir gaudavo neapskaitytą atlyginimą grynaisiais pinigais.

Pirminiais duomenimis, birželį 30 iš 44 baro darbuotojų žiniaraščiuose buvo nurodyta, kad jie visą mėnesį oficialiai su vadovybės leidimu neatvyko į darbą, o liepą realiai dirbo 33 iš 52 asmenų, tačiau darbo žiniaraščiuose buvo įrašoma, kad jie nedirba.

Įtariama, kad darbuotojams buvo mokamas ne tik neoficialus atlyginimas, bet ir vengiama mokėti socialines įmokas už dirbančiuosius.

Šiame naktiniame klube finansinės machinacijos tiriamos ne pirmą kartą.

Prieš metus FNTT Klaipėdos apygardos valdybos tyrimas atskleidė, kad ankstesni naktinio klubo savininkai darbuotojams atlyginimus mokėjo vokeliuose.

Paskaičiuota, kad buvę naktinio klubo savininkai išvengė sumokėti beveik 17 tūkst. eurų mokesčių.

Ši suma savanoriškai atlyginta tik ikiteisminio tyrimo metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Emigrantas

lengva uzdaryti, nes po rinkimu bus kiti

Stebėtojas

Kai meras su savo dabartiniu patarėju sėdėdavo Laukiniuose vakaruose, tai nebūdavo jokių patikrinimų. Pasikeitė savininkai, nesumokėjo valdžiai “otkato” ir prasidėjo patikrinimai.

vardas

tokia jauki uzeiga, ko uzsipuolet pavidolei?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS