Lietuviai atnaujins daugiabučių šilumos punktus Ukrainoje | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI ATNAUJINS DAUGIABUČIŲ ŠILUMOS PUNKTUS UKRAINOJE

  • 0

Lietuvos energetikos grupės „E energija“ valdoma įmonė „Energijos taupymo centras“ laimėjo Pasaulio banko skelbtą konkursą atnaujinti 250 gyvenamųjų namų šilumos punktus antrajame pagal gyventojų skaičių Ukrainos didmiestyje – Charkove.

Pagal konkurso sąlygas, „Energijos taupymo centras“ įrengs 250 individualių šilumos punktų beveik pusantro milijono gyventojų turinčio Charkovo miesto gyvenamuose namuose. Bendra 2,5 metų trukmės sutarties vertė siekia 5,666 mln. eurų. Planuojama, jog šilumos punktų – kertinės šilumos ūkio dalies – modernizavimas atvers galimybes toliau plėsti investicijas į trasų, katilinių ir kitų objektų modernizavimą taip iš esmės taupant Ukrainos gyventojų pinigus ir mažinat priklausomybę nuo iš Rusijos importuojamų dujų.

Kaip sakė „E energija“ generalinis direktorius Virginijus Strioga, „Energijos taupymo centras“ turi sukaupęs patirtį modernizuojant šilumos energetikos ūkį Lietuvoje. Įvairius energetikos pramonės objektus bendrovė projektuoja, gamina ir įrenginėja jau daugiau nei 20 metų. Tikimasi, jog šis Pasaulio banko projektas atvers galimybes Lietuvos inžinerinėms įmonėms suaktyvinti savo patirties ir žinių eksportą, nes šiandien Ukrainos miestų šilumos ūkiai yra tokioje būklėje, kokia Lietuvos savivaldybėse buvo prieš 20 metų. Panašiose klimato sąlygose dirbančios Ukrainos savivaldybės palengva turėtų pasikeisti ir lygiuotis į Lietuvos sėkmės istorijas. Viena iš tokių – Akmenėje, kur „E energija“ įmonių grupė modernizavo visą savivaldybės ūkį – per daugiau nei penkiolika metų čia atnaujintas visas šilumos ūkis: šilumos punktai, trasos, taip pat veikia naujos biokuro katilinės, o kaina gyventojams sumažėjo daugiau nei 30%.

„E energija“ įmonių grupė aktyviai plečia savo paslaugų ir produktų eksporto geografiją – daugėja užsakymų iš Skandinavijos šalių, taip pat išaugęs klientų susidomėjimas Lenkijoje ir Baltarusijoje. Prognozuojama, jog artimiausiais metais aktyviausiai eksportas augs ne tik Ukrainoje, bet ir Lenkijoje, kur tebėra pakankamai didelis potencialas panaudoti biokuro technologijų patirtį šilumos ir elektros gamyboje.

Ukrainoje įmonių grupė dirba jau 9 metus, nuo 2007-jų, kuomet grupės įmonė „Bahmut energija“ pasirašė sutartį dėl dabar pafrontės zonoje šalia Donecko miestų atsidūrusių Bahmuto ir Soledaro miestų šilumos ūkių valdymo.

„Energijos taupymo centras“ – tai daugiau nei 20 metų energetikos srityje dirbanti Lietuvos įmonė. Pagrindinės veiklos kryptys yra biokuro, gamtinių dujų ir skysto kuro katilinių, taip pat šilumos punktų įrangos gamyba, šilumos ir garo trasų montavimas, energetikos objektų projektavimas, statyba, montavimas, paleidimas ir aptarnavimas. Bendrovė yra 14 įmonių jungiančios „E energija“ energetikos grupės dalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS