Ministras apie „Swedbank“ skandalą: nieko panašaus Lietuvoje neužfiksuota | KaunoDiena.lt

MINISTRAS APIE „SWEDBANK“ SKANDALĄ: NIEKO PANAŠAUS LIETUVOJE NEUŽFIKSUOTA

Komentuodamas „Swedbank“ ištikusį pinigų plovimo skandalą, finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad situacija Lietuvoje yra nelygintina su Latvijos ir Estijos situacija.

„Šiuo atveju nieko panašaus Lietuvoje nėra užfiksuota. Turint omenyje, kad finansinių technologijų (fintech) sektoriui vystantis, turime visada prisiminti, kad nusikaltimus daro ne technologijos, o labai konkretūs žmonės, ir situacijos Latvijoje bei Estijoje tai patvirtina“, - žurnalistams sakė V. Šapoka.

Pasak jo, jei atsiras bandymų sieti šią istoriją su Lietuvos pažanga fintech sektoriuje, tai bus nesusipratimas.

„Jei atsiras bandymų sieti šią istoriją ir bandyti gauti politinių taškų kišant pagalius į ratus Lietuvos pažangai šioje srityje, manau, tai būtų mažų mažiausiai nesusipratimas“, - kalbėjo V. Šapoka.

Jis akcentavo, kad pinigų plovimo prevencijai Lietuvoje skiriamas labai rimtas dėmesys, ir sakė ne kartą tarptautiniu mastu raginęs komisarus ir kitų šalių ministrus sukurti bendrą tiek ES, tiek euro zonos pinigų plovimo prevencijos sistemą.

„Matome, kad pastarieji įvykiai tiek Latvijoje, tiek Estijoje, tiek kitose šalyse turi labai ryškų tarptautiškumo pobūdį. Kitaip tariant, tos veikos vyksta tarp kelių šalių, tarptautinėse bankinėse grupėse, tad būtinas bendras ES atsakas“, - sakė V. Šapoka.

Kaip ELTA skelbė, trečiadienį paskelbti Švedijos televizijos kanalo SVT atlikto tyrimo rezultatai. Jie rodo, kad vienas didžiausių Švedijos bankų „Swedbank“ gali būti įsivėlęs į daugiau kaip 40 milijardų kronų (apie 3,5 milijardo eurų) išplovimą per aštuonerius metus, o sukčiavimo veiksmai tikriausiai susiję su dideliu skandalu banke „Danske Bank“.

Televizijos kanalo duomenimis, milijardai kronų buvo išplauti per „Swedbank“ ir „Danske Bank“ filialus Baltijos šalyse, konkrečiai - Estijoje. SVT žurnalistai teigia susipažinę su dideliu paketu įslaptintų dokumentų dėl pervedimų tarp dviejų bankų klientų 2007-2015 metais. Tarp šių klientų - pašto bendrovės su juridiniais adresais Didžiojoje Britanijoje ir kompanijos be kontaktinių duomenų, nevykdančios jokios veiklos.

Dokumentai rodo, kad šios operacijos susijusios su anksčiau atskleistomis machinacijomis banke „Danske Bank“, kurių apimtis siekė 7 milijardus eurų. Švedų žurnalistai tvirtina, kad „Swedbank“ klientai pervedė apie 300 milijonų kronų (daugiau kaip 28 milijonus eurų) į 40 kompanijų su sutampančiais adresais sąskaitas. Žurnalistai taip pat aptiko duomenų apie tūkstančius banko klientų su sąskaitomis Baltijos šalyse, įregistruotų Belize ir Didžiosios Britanijos Mergelių salose, dažnai vadinamose lengvatinio apmokestinimo rojumi.

Eltai perduotame komentare „Swedbank“ grupės komunikacijos padalinio vadovas Gabrielis Franckė Rodau sakė, kad „Swedbank“ negali komentuoti informacijos, susijusios su konkrečiais klientais, ir turi laikytis banko konfidencialumo įsipareigojimų. Jis teigė, kad pinigų plovimo prevencija yra vienas iš banko prioritetų.

Tuo metu Lietuvos bankas sakė neturintis informacijos, kad „Swedbank“ būtų dalyvavęs pinigų plovimo sandoriuose. Tą patį, pasak Lietuvos banko, patvirtino ir kolegos iš Estijos bei Švedijos priežiūros institucijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Kaip

Is ukio banko kuris subankrotavo pervesti tukstanciai i swedu banka ir lietuva cia irgi ne prie ko gal vasiliauskas su chebra prasimane pinigu uz tai ir nemare

>...

tai ar ne tuos 'Revolut' banko atėjimus užkabino Jekeliūnas?Už ką jo ten konservės su savo čiuptuvas(išlike ju poveikyje teis.institucijos) vos nesuėdė

KAIMYNAS

Lietuva negandos apeis Visur blogai tik ne LIETUVOJE
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS