„Panevėžio statybos trestas“ gavo 156 mln. eurų Ignalinos AE užsakymą | KaunoDiena.lt

„PANEVĖŽIO STATYBOS TRESTAS“ GAVO 156 MLN. EURŲ IGNALINOS AE UŽSAKYMĄ

  • 2

Viena didžiausių šalyje statybos bendrovių „Panevėžio statybos trestas“ (PST) gavo 156 mln. eurų vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) užsakymą statyti radioaktyviųjų atliekų atliekyną, antradienį pranešė PST.

Pagal pasirašytą sutartį atliekyną numatoma pastatyti per 4,5 metų.

PST generalinis direktorius Tomas Stukas sako, jog atliekyno statyba yra vienas atsakingiausių ir turinčių didžiausią reikšmę Lietuvai projektų.

„Šiandien pasiektas svarbus laimėjimas – pradedame atliekyno statybos darbų etapą (...). Jis  neabejotinai užtikrins saugų radioaktyviųjų atliekų saugojimą nepaliekant neišspręstų klausimų ateičiai“, – Ignalinos AE pranešime teigė jos vadovas Linas Baužys.

Anot jo, rangovo konkurso komisijoje stebėtojo teisėmis dalyvavo Viešųjų pirkimų tarnybos atstovai, kad procedūros būtų skaidrios.

Atliekynas bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės 45 hektarų ploto aikštelėje šalia kitų IAE radioaktyviųjų atliekų objektų. Jį sudarys trys gelžbetoniniai moduliai, kuriuose tilps iki 100 tūkst. kubinių metrų atliekų galutinių pakuočių. 

Pradedame atliekyno statybos darbų etapą (...). Jis  neabejotinai užtikrins saugų radioaktyviųjų atliekų saugojimą nepaliekant neišspręstų klausimų ateičiai. 

Atliekyno komplekse taip pat bus administracinis ir technologinis pastatas, kuriame konteineriai su atliekomis bus priimami, charakterizuojami, užpildomi betonu, atliekamos kitos operacijos, pagalbinis pastatas, paviršinio vandens surinkimo baseinai ir vandens valymo  įrenginiai, meteorologinė stotis, inertinių medžiagų saugykla, transformatorinė ir kiti pagalbiniai objektai.

Užpildyti atliekyną planuojama iki 2038 metų, jo priežiūra vyks ne mažiau kaip 300 metų. Jo teritorijoje bus ribojamas žemės naudojimas.

PST ir IAE sandoriui su tam tikromis sąlygomis sausio pabaigoje pritarė vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija. Pasak jos, komisija identifikavo rizikų nacionaliniam saugumui, todėl rangovė turi laikytis viešai neįvardijamų  rekomendacijų.

Tikėtina, kad išlygos susijusios su Konkurencijos tarybos prieš 6 metus PST skirta 8,5 mln. eurų bauda už kartelį Vilniaus darželių atnaujinimo konkursuose. Pagal susitarimą su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) bendrovė 5,6 mln. eurų baudos likutį moka kas mėnesį ir išmokės iki 2027-ųjų vasario.

Į vyriausybinę komisiją IAE kreipėsi pernai lapkritį – po to, kai komisija rugpjūtį nepritarė rangovo konkursą laimėjusios „Alvoros“ sandoriui su IAE, o jos išvadai rugsėjo viduryje pritarė ir Vyriausybė. Tuomet konkurse liko antroje vietoje buvusi jo dalyvė – PST.

Nebeveikiančios IAE atliekyno rangovo nepavyko rasti ketverius metus – vieną kartą konkursas buvo nutrauktas įpareigojus Viešųjų pirkimų tarnybai dėl pakeistų sąlygų, vėliau – dėl per brangių dalyvių pasiūlymų. IAE pastarąjį konkursą skelbė ketvirtą kartą.

Trečiajame, 2020 metų spalį skelbtame ir 2022 metų birželį nutrauktame konkurse IAE buvo atmetusi PST pasiūlymą, nes už dalyvavimą kartelyje nubausta įmonė tuomet buvo įvykdžiusi tik vieną iš trijų privalomų vadinamųjų apsivalymo reikalavimų. Dviejų kitų – sumokėti baudą ir bendradarbiauti išaiškinant pažeidimą – įmonė nebuvo įvykdžiusi, todėl pagal įstatymą neturėjo teisės dalyvauti konkurse.

Tokį sprendimą PST skundė teismui, bet Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pernai sausį atsisakė priimti skundą.

Konkurencijos taryba 2017 metais PST skyrė skyrė 8,5 mln. eurų už tai, kad ji ir bankrutuojanti Vilniaus statybų bendrovė „Active construction management“ (buvusi „Irdaiva“) buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės skelbtuose darželių atnaujinimo konkursuose. Skola su palūkanomis ir delspinigiais PST buvo pasiekusi apie 10,3 mln. eurų.

Pernai rugpjūtį teismas patvirtino PST ir VMI taikos sutartį, pagal ją bendrovė 5,6 mln. eurų baudos likutį turi sumokėti iki 2027-ųjų vasario, mokant lygiomis dalimis kas mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

geras švogerių bizniukas

iš tos otkatų serjos kaip ir portugalų stadionas

Vot \\\\\.../////

kur neišsenkati pinigų "skalbykla",ačiū vytuliukui stukačiukui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS