S. Skvernelis: diskusijos dėl „Revolut“ – per vėlyvos | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS: DISKUSIJOS DĖL „REVOLUT“ – PER VĖLYVOS

Seimo Biudžeto ir finansų komitetui trečiadienį ketinant pirmą kartą svarstyti Jungtinės Karalystės finansinių technologijų (fintech) startuolio „Revolut“ atėjimo į Lietuvą aplinkybes, premjeras sako, kad diskusija dėl jo kaip būsimo specializuoto banko veiklos prasidėjo per vėlai.

„Gaila, kad ta diskusija prasidėjo po to, kada Lietuvos bankas jau išdavė licenciją“, – antradienį Seime žurnalistams pareiškė Saulius Skvernelis.

Jis užsiminė ir apie galimus teisinius sprendimus, tačiau tik gavus institucijų, atsakingų už šalies finansinį stabilumą ir nacionalinį saugumą, išvadas.

„Bet mūsų tarnybos turi nuogąstavimų... Nereikėtų vėlgi suabsoliutinti... Ir jeigu bus vėlgi atitinkami pagrindai daryti tam tikrą teisinę intervenciją, tai turėtų pasisakyti ir politikai priimti sprendimus, jau atsižvelgiant į labai konkrečius, pirmiausia mūsų tarnybų, atsakingų už mūsų tiek finansinį stabilumą, tiek nacionalinį saugumą, (vertinimus – BNS)“, – pridūrė S. Skvernelis. 

Matant, kokios diskusijos vyksta, rizikos tam tikros, bent jau informacinės rizikos, švelniai tariant, nebuvo suvaldytos.

Premjeras pabrėžė nenorįs vertinti, ar Lietuvos banko sprendimas išduoti banko licenciją „Revolut“ buvęs skubotas.

„Bet matant, kokios diskusijos vyksta, rizikos tam tikros, bent jau informacinės rizikos, švelniai tariant, nebuvo suvaldytos“, – teigė premjeras.

Abejonių dėl „Revolut“ patikimumo ir galimų jo sąsajų su Rusija keliantis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas teigia su premjeru aptaręs „Revolut“ problemą, bet aiškios jo pozicijos neišgirdęs. 

„Su juo kalbėjau apie mano susirūpinimą dėl „Revolut“, jis išklausė, berods, suprato tą susirūpinimą, bet kol kas neišreiškė kažkokios pozicijos, ar ketinama kažką daryti dėl paaiškėjusių naujų aplinkybių ir dėl vertinimų“, – BNS teigė S. Jakeliūnas. 

Komitetas trečiadienį rengia klausymus dėl „Revolut“ kuriamo banko veiklos Lietuvoje planų, metodų bei aplinkybių ir galimos rizikos šalies finansų sistemai bei vartotojams. Posėdis turėtų būti uždaras.

„Kad komiteto nariai išsakytų savo nuomonę ir poziciją dėl tų susirūpinimų, kurie dėl „Revolut“ iškilo“, – BNS teigė S. Jakeliūnas.

Anot jo, tokiu būdu reaguojama į praėjusio penktadienio finansų bei ekonomikos ir inovacijų ministrų kreipimąsi į Seimo vadovybę dėl „Revolut“.

S. Jakeliūno iniciatyva Seime jau porą kartų atidėtas balsavimas dėl pataisų, kurios vairuotojo pažymėjimą prilygintų asmens tapatybės dokumentui. Pasak jo, pataisos yra susijusios su „Revolut“ atėjimu į Lietuvą.

Jis yra kreipęsis į teisėsaugą ir žvalgybą, kad šie patikrintų bendrovės verslo modelį ir galimus saitus su Rusijos politikais. Politikas BNS yra pareiškęs, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pateikta informacija dėl „Revolut“ veiklos kelia susirūpinimą.

S. Jakelinūnas BNS teigė, kad iš Valstybės augumo departamento (VSD) gautas atsakymas „iš esmės patvirtina ir papildomai detalizuoja tą informaciją“, kurią pateikė FNTT.  

„Tos informaciją pagrindu išlieka tas susirūpinimas ir yra pagrindas diskutuoti – aptarti tą situaciją ir žiūrėti, ar priimti sprendimai yra tinkami“, – sakė komiteto vadovas. 

Tuo metu komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas BNS teigė taip pat esąs susipažinęs su Seimui pateiktomis VSD ir FNTT bei LB pažymomis – jos yra įslaptintos bei riboto naudojimo – tačiau nematantis rizikos bankų stabilumui dėl „Revolut“ veiklos.

S. Jakeliūnas abejoja, ar šiame etape įmanoma diskusija dėl licencijos „Revolut“ stabdymo.

„Sudėtinga būtų galbūt ir svarstyti jos sustabdymą ar tuo labiau atšaukimą, bet tai gali būti kaip kažkokia alternatyva, jeigu ta komisija įvertintų, kad toks reiškinys kaip „Revolut“ su vadovais, savininkais, su galimom sąsajomis su Rusija, nes ir Rusijoje platformas daro, samdo žmones, koks jų (sąsajų su Rusija – BNS) lygis, gylis, rizika. (...) Jeigu ji nustatytų, kad „Revolut“ veikimas Lietuvoje kelia tam tikrą grėsmę ir nedera su nacionalinio saugumo interesais, tai galėtų būti formalus pagrindas persvarstyti licencijavimą“, – tvirtino komiteto vadovas. 

S. Jakeliūnas vis tik įsitikinęs, kad Lietuvos sprendimas išduoti licenciją „Revolut“ yra rizikingas.

Lietuva pirmoji Europoje gruodį „Revolut“ suteikė specializuoto banko licenciją. Šalyje sausį kilus abejonių dėl „Revolut“ veiklos ir tariamų bendrovės ryšių su Rusija, „Revolut“ vadovas Nikolajus Storonskis, kurio tėvas dirba Rusijos gamtinių dujų koncerno „Gazprom“ grupei priklausančioje bendrovėje, tokius būgštavimus neigė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

vidmantas

Gal musu premjeras nezino kas vyksta valstybeje.Tai ka jis veike.Drauustinius kerta jis gal dar nezino visur negerumai .Reiktu gal mazinti etatus ir ministerijoi. Naikinti premjero pareigybes,Ministrai daro ka nori o bosas nezino.Ipatinai idomu bankuose.

Idomu pasidare

Ar ne konservatos paspaude shvedbankius, kad pradetu engti lietuvius ir tie perbegtu i konservatu sukciu kartu su gazmiasu sukurta revoliut?

...

Sauliuk, nepamiršk: "Geriau vėliau negu niekad", o ir: "Atsargumas dar niekam nepakenkė"... šiaip, įdomu: 'Snoras' DINGO, 'Revolut' atsirado. - ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS