„Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką | KaunoDiena.lt

„SPALVOTAS BETONAS“: IŠ BETONO GALIME PAGAMINTI BET KĄ

  • 1

„Pradėjome nuo grindų liejimo, o dabar iš betono galime padaryti beveik bet ką. Dar nebuvo taip, kad klientui pasakytume negalintys įgyvendinti jo užsakymo“, – sako mažosios bendrijos „Spalvotas betonas“ gamybos vadovas Tautvydas Ringaila.

Betonas – ne tik pilkas

Jau pats mažosios bendrijos pavadinimas „Spalvotas betonas“ intriguoja, nes betoną dažniausiai įsivaizduojame kaip sunkią, pilką, grubią statybinę medžiagą. „Mūsų darbai griauna šį mitą“, – šypteli Tautvydas, prieš septynerius metus su tėčiu Albinu savo namo garaže Kauno rajone ėmęsi eksperimentų su betonu.

„Tai mūsų šeimos amatas. Pradėjome nuo nulio – pabandėme lieti teracines grindis. Buvo įdomu. Abu kartu įkūrėme mažąją bendriją „Spalvotas betonas“. Palaipsniui supratome, kad yra ir įdomesnių dalykų, kuriuos galime pagaminti iš betono“, – pasakoja T. Ringaila.

Žinių ir patirties bagažą sukaupę vyrai pagal pačius įvairiausius užsakovų pageidavimus šiandien gamina stalviršius ir stalus, laiptų pakopas, grindų plyteles, palanges, vazonus, sienų apdailą, lubas, praustuves ir plautuves, dušo padus, suolus, šviestuvų stovus, šiukšlių dėžes, interjero ir eksterjero detales. Ir visa tai gaminama tiek iš tradicinio betono, tiek iš teraco – šlifuoto betono, vadinamojo mozaikinio betono.

„Į mus kreipiasi ir architektai, ir dizaineriai, kurie turi idėjų iš betono išgauti kokią nors netradicinę formą, spalvą ar faktūrą. Tokiu atveju užsakovas nori, kad betonas būtų kartu ir tvirtas, ir negriozdiškas, grakštus. Žinoma, yra galimybių ribos, bet mes tikrai daug ką galime padaryti. Individualiai vertiname kiekvieną užsakymą, kuriame betono receptūrą pagal kiekvieną konkretų užsakymą ir išgauname tai, kas yra reikalinga“, – darbo specifiką atskleidžia gamybos vadovas.

Įmonės „Spalvotas betonas“ nuotr.

Patvarus ir nekenkia aplinkai

Kodėl verta rinktis „Spalvoto betono“ pagamintą stalviršį virtuvei arba voniai, laiptus, interjero detales iš betono ar teraco? Pasak T. Ringailos, šios medžiagos pripažįstamos kaip žaliosios, tai yra, draugiškos aplinkai.

„Tai tikriausiai svarbiausia geroji šio produkto savybė. Vertinantiems natūralumą teraco gaminiai yra pirmas pasirinkimas, nes jo sudėtis labai paprasta – cementas ir akmenukai, todėl gaminiai iš teraco yra tokie ilgaamžiai, tvirti ir gali būti naudojami tiek viduje, tiek išorėje. Žmogaus aplinkai tai yra puikiai tinkantis, nekenkiantis produktas, ilgalaikis ir patvarus. Teraco, betono atliekos nelaikomos žalingomis, nes tai natūralios medžiagos, todėl nekyla ir utilizavimo problemų, nes plastiko ar kitų aplinkai kenkiančių medžiagų mūsų gaminiuose nėra“, – paaiškina pašnekovas.

Būtent dėl to daug „Spalvoto betono“ produkcijos išvažiuoja į Skandinavijos šalis ir į Vakarų Europą.

Anot T. Ringailos, betonas dažniausiai įsivaizduojamas pilkas, o „Spalvoto betono“ gaminiai gali būti labai spalvingi, nes teracui galima suteikti labai daug spalvų: nuo beveik baltos iki beveik juodos, ir violetinę, ir raudoną, ir žalią, ir geltoną, ir t.t.

„Teracui gaminti naudojame natūralius įvairių spalvų granito ar marmuro akmenukus, o jeigu tokios spalvos, kurios pageidauja klientas, gamtoje nėra, galime patys pagaminti ir dar labiau praplečiame dizaino galimybes, – tikina T. Ringaila ir priduria: – Dar vienas itin svarbus momentas – mūsų gaminiai labai atsparūs mechaniniams pažeidimams. Žinoma, kad jis tarnautų ilgiau, kaip ir kiekvieną daiktą, jį reikia prižiūrėti“.

Įmonės „Spalvotas betonas“ nuotr.

Spalvų ir faktūrų žaismas

„Spalvoto betono“ gaminiai išties gali tapti puikiu sprendimu žmonėms, remontuojantiems savo namus, įsigijusiems būstą be vidaus apdailos ar statantiems savo svajonių namą.

„Mūsų teraco palangės – gana populiarus produktas, nes pasitelkus spalvas erdvei galima suteikti žaismingumo. Kadangi medžiaga yra kieta, patvari, gaminame ir laiptų pakopas, taip pat sienų ir grindų plyteles“, – vardija T. Ringaila ir pateikia dar vieną argumentą, kodėl verta rinktis teraco gaminius.

Kaina, palyginti su natūraliu akmeniu, yra tikrai mažesnė, o savybės beveik tokios pat – teracas tik nežymiai kietumu nusileidžia natūraliam akmeniui.

„Kaina, palyginti su natūraliu akmeniu, yra tikrai mažesnė, o savybės beveik tokios pat – teracas tik labai nežymiai kietumu nusileidžia natūraliam granitui“, – priduria specialistas.

Anot jo, teracas kaip grindų danga atsirado dar antikinėje Graikijoje. „Tuomet išlietos grindys, grindyse sukurtos mozaikos kai kur yra išlikusios iki mūsų dienų – tai akivaizdus šios medžiagos patvarumo įrodymas“, – pabrėžia teraco gamybos vadovas.

O lietuviai geriausiai teracą žino kaip pilkas poliklinikų, ligoninių ar mokyklų grindis. Pasak T. Ringailos, šiandien teraco grindys gali būti tokios spalvos, kokios pageidauja klientas. „Spalvų gama labai plati ir raštų įvairovė didelė, nes teracą gaminame parinkdami skirtingų faktūrų, dydžių akmenukus, dėl to šią medžiagą labai mėgsta ir architektai, ir dizaineriai“, – iš praktikos žino T. Ringaila.

Įmonės „Spalvotas betonas“ nuotr.

Tinka viešosioms erdvėms

Mažosios bendrijos „Spalvotas betonas“ vyrams yra tekę prikelti naujam gyvenimui ir Kauno istoriją menančias erdves – restauruodami tarpukario architektūros pastatą klientai užsakė ne tik naujas teraco laiptų pakopas, bet ir pageidavo restauruoti dalį senųjų laiptų.

„Vis dėlto šiuo metu esame labiau susitelkę į gamybą, ne į restauravimą, bet jeigu žmogui reikia kokios detalės, kodėl gi nepagelbėjus“, – geranoriškai reaguoja nagingas vyras.

„Spalvoto betono“ gaminiai skirti ne tik privačioms erdvėms, buičiai, bet ir įmonių, ofisų interjerams, viešosioms erdvėms.

„Vieno žinomo drabužiais prekiaujančio prekybos tinklo parduotuvėse užsienyje stovi mūsų gaminti baldai iš teraco. Ir naujai atidaromose to tinklo parduotuvėse taip pat numatyti mūsų gamybos, betono ir teraco baldai. Puikiai atrodo ir mūsų gaminti baldai vienam optikos salonui Kauno centre“, – įvairovę atskleidžia T. Ringaila.

Įmonės „Spalvotas betonas“ nuotr.

Lenktos linijos – joks iššūkis

Paklaustas, ką itin netradicinio yra pagaminusi mažoji bendrija „Spalvotas betonas“, T. Ringaila išties turi kuo pasigirti.

„Šiuo metu gaminame 2,5 ir 1,5 metro dydžio betonines pastato fasado plokštes. Gaminame nestandartinius 4 metrų ir ilgesnius stalus, taip pat nestandartinių dydžių stalviršius – tokių architektai ir į savo biurų patalpas yra užsisakę. Esame pagaminę tikrai išskirtines dušo lubas iš teraco, taip pat betono pufus-kėdutes, bet jie iš pirmo žvilgsnio atrodo minkšti, – išskirtinius gaminius vardija pašnekovas ir pastebi: – Netipiška forma atskleidžia kitokį požiūrį į šią medžiagą ir gaminius iš jos.“

Naudodami stiklo pluoštu armuotą betoną „Spalvoto betono“ vyrai išgauna lengvas ir net neįprastai plonas, lenktas formas, pavyzdžiui, gamina grakščias baldo kojeles, kurios iš pirmo žvilgsnio nė kiek neprimena betono.

„Teiginys, kad iš betono galime pagaminti bet ką, nėra iš piršto laužtas. Daug investuojame į gamybos procesą, dirbame su labai tiksliomis kompiuterinėmis staklėmis, graviruojame“, – apie darbo specifiką pasakoja specialistas.

T. Ringaila sako, kad dirbant su teracu ar betonu, lenktos linijos nėra joks iššūkis. „Pagal kompiuterinį modelį galime įgyvendinti pačius įvairiausius kliento norus: mums atsiunčia projektą, ir iš ten surašytų skaičių mes sukuriame formą. Jeigu pridėtas 3D modelis, dar geriau, bet tai nėra būtina. Dirbame labai tiksliai pagal architektų ir dizainerių pateiktus skaičiavimus. Jeigu šios srities specialistai palieka mums šiek tiek erdvės kūrybai, mes tai labai vertiname, nes mėgstame ir paimprovizuoti“, – prisipažįsta T. Ringaila.

GALERIJA

  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
Įmonės „Spalvotas betonas“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Idomu

Isirengineju nama. Reiks pasikreipt del laptu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS