Suka galvą, kaip spręsti ginčą dėl bankrutavusios atliekų tvarkytojos | KaunoDiena.lt

SUKA GALVĄ, KAIP SPRĘSTI GINČĄ DĖL BANKRUTAVUSIOS ATLIEKŲ TVARKYTOJOS

Aplinkos ministerija kitą savaitę žada pateikti atsakymą pakuočių gamintojus ir importuotojus vienijančioms organizacijoms dėl jų pateiktų pasiūlymų, kaip spręsti bankrutavusios atliekų tvarkytojos „Metrail“ problemą.

„Praėjusią savaitę iš vienos ir kitos organizacijos (Pakuočių tvarkymo organizacija ir viešoji įstaiga „Žaliasis taškas“ – BNS) gavome galutinį taikos sutarties projektą ir šiuo metu atliekame galutinį nuostatų vertinimą. (...) Manau, kad kitą savaitę jau duosime atsakymą gamintojams ir importuotojams dėl taikos sutarties projekto“, – BNS sakė aplinkos viceministras Dalius Krinickas.

Anot jo, sutarus su verslo atstovais dėl galutinio taikos sutarties projekto, jis būtų teikiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Taikos sutartis reikalinga, siekiant išspręsti ginčą teisme, kai dėl „Metrail“ kaltės įmones pasiekė aplinkosaugininkų pranešimai susimokėti milijonus eurų taršos mokesčių už 2013-2015 netinkamai sutvarkytas metalinių ir plastiko pakuočių atliekas.

Verslo atstovai balandį pranešė siūlantys įsipareigoti per 5 metus sutvarkyti ankstesniais metais nesutvarkytų 15 tūkst. tonų atliekų. Tai būtų daroma viršijant šiuo metu nustatytas užduotis.

Įsipareigojimų užtikrinimui verslas taip pat siūlo sukurti 2,8 mln. eurų vertės garantinį fondą.

Dėl „Metrail“ išrašytų fiktyvių atliekų tvarkymo dokumentų 2018-ųjų išvakarėse šimtai įmonių sulaukė aplinkosaugininkų raginimo susimokėti 15 mln. eurų taršos mokesčio už 2013–2015 metais nesutvarkytas pakuočių atliekas.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad „Metrail“ 2015–2017 netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastiko pakuočių. Už šį kiekį neteisėtai išrašyti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. įmonių. Įsigiję šiuos dokumentus iš „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis.

Ikiteisminį tyrimą dėl „Metrail“ atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra. FNTT vadovai kovo viduryje teigė, kad byla dėl 6 mln. eurų žalos valstybei netrukus turėtų pasiekti teismą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kostia

Absurdo spektaklis. Įmonės turi dar kartą susimokėti už kažkokių aferistų darbus. Niekas nekontroliavo tos Metrail, ko gero su tų pačių veikėjų iš Aplinkos ministerijos žinia viskas ir buvo daroma...

Jurkonis

Šveikas bando ištraukti pto

SUSIJUSIOS NAUJIENOS