Teismas: „Žemaitijos pieno“ akcininkų sprendimas – neteisėtas | KaunoDiena.lt

TEISMAS: „ŽEMAITIJOS PIENO“ AKCININKŲ SPRENDIMAS – NETEISĖTAS

  • 0

Pagrindinio „Žemaitijos pieno“ akcininko Algirdo Pažemecko balsais priimtas sprendimas išmokėti 749,4 tūkst. eurų pusmetinių tantjemų (tantjema – papildomas atlyginimas, mokamas akcinės bendrovės valdybų nariams, direktoriams ir aukštiesiems tarnautojams iš bendrovės grynojo pelno) buvo neteisėtas, nusprendė Šiaulių apygardos teismas.

Investuotojų asociacijos ieškinį patenkinęs teismas panaikino 2017 metų spalio 2 dienos Telšių apylinkės teismo sprendimą ir pripažino negaliojančia 2016 metų rugsėjo 16 dienos „Žemaitijos pieno“ akcininkų susirinkimo sprendimo dalį dėl tantjemų skyrimo.

„Akcinių bendrovių įstatymas numato, kad tantjemos gali būti skirstomos tik eiliniame metiniame akcininkų susirinkime, kuriame tvirtinamos bendrovės ataskaitos“, – sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Teismo sprendimas reiškia, kad A. Pažemeckas bei kiti to meto „Žemaitijos pieno“ valdybos ir stebėtojų tarybos nariai – Robertas Pažemeckas, Romas Jarulaitis, Gražina Norkevičienė, Ramūnas Dargis, Dalia Gecienė ir Marius Dromantas turės grąžinti gautus pinigus.

„Mes iš esmės neprieštaraujame tantjemų mokėjimui, jeigu tai daroma pagal įstatymus ir taip atlyginama už visiems akcininkams sukurtą vertę. Tačiau tuo metu „Žemaitijos pieno“ valdyba buvo priėmusi tik A. Pažemeckui naudingą pasiūlymą trauktis iš NASDAQ Vilnius biržos, taip pat kitų smulkiesiems nenaudingų sprendimų, o akcijų grąža per 10 metų buvo mažesnė nei indėlių palūkanos“, - sakė V. Plunksnis.

2016 metų rugpjūtį „Žemaitijos pienas“ pareiškė apie ketinimus trauktis iš biržos, visą įmonę vertinant vos 35,3 mln. eurų. Smulkieji akcininkai, kartu valdantys daugiau kaip 10 proc. „Žemaitijos pieno“ akcijų, susivienijo ir sutarė neparduoti savo turimų akcijų bei siekti „Žemaitijos pieno“ skaidrinimo.

Investuotojų asociacijos inicijuoti „Žemaitijos pieno“ skaidrinimo veiksmai davė rezultatų - 2017 metų pabaigoje „Žemaitijos pienas“ pagal akcijų kainą biržoje buvo vertas 80,6 mln. eurų, akcininkams per daugiau nei metus taip pat išmokėta 10,2 mln. eurų dividendų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS