Ūkio bankas pardavė reikalavimo teises į skolininką Rusijoje | KaunoDiena.lt

ŪKIO BANKAS PARDAVĖ REIKALAVIMO TEISES Į SKOLININKĄ RUSIJOJE

  • 0

Ūkio bankas pardavė reikalavimo teises į skolininką Rusijoje

BAB Ūkio banko bankroto administratorius užbaigė praėjusių metų pabaigoje pradėtą 39,7 mln. eurų nominalios vertės kreditorinių reikalavimų į bankrutuojančią Rusijoje registruotą bendrovę „Russkij Karavaj" ir su ja susijusių 15,1 mln. eurų nominalios vertės kreditorinių reikalavimų į Lietuvoje registruotą taip pat bankrutuojančią UAB „Turto valdymo strategija" pardavimo procesą. Reikalavimo teises įsigijo Rusijos įmonė OOO „Platfroma-Finance".

Ūkio bankas reikalavimo teisių pirkėją atrinko viešo konkurso būdu. Kreditorių komitetas buvo nustatęs minimalią reikalavimo teisių pardavimo kainą -  5 mln. eurų. Rusijos įmonė OOO „Platfroma-Finance" pateikė geriausią pasiūlymą dėl reikalavimo teisių įsigijimo ir jų pasiūlyta kaina gerokai viršijo kreditorių nustatytą kainos slenkstį. Konkreti sandorio kaina neatskleidžiama dėl pirkėjo iniciatyva sutartų konfidencialumo nuostatų.

Pardavimo procesas bankroto administratoriaus iniciatyva vasario viduryje buvo pristabdytas, o balandžio 7 dieną - vėl atnaujintas, gavus signalų, kad potencialūs investuotojai norėtų grįžti prie derybų stalo. Iki balandžio pabaigos buvo gauti 5 pasiūlymai, iš karto po to prasidėjo derybos su pasirinktais kandidatais.

„Procesas vyko banguotai, buvo tikrai nelengva, pasitaikė momentų, kai sėkminga derybų baigtis atrodė nereali tarsi miražas. Reikia suprasti, kad nuo balandžio mėn. iki šios dienos euro kursas lyginant su rubliu pakilo apie 45 proc. Dėl sudėtingos ekonomikos situacijos Rusijos investuotojams labai sunku apsispręsti, o užsienio investuotojų pasiūlymų apskritai nebuvo. Derybas komplikavo ir faktas, kad dėl turto Maskvoje vyksta sudėtingi teisiniai ginčai, mūsų reikalavimai suteikia teisę į bankrutuojančias įmones ir yra ginčijami.  Šiandien galima teigti, kad derybų sėkmę lėmė kai kurie teigiami Rusijos teismo sprendimai bei mūsų komandos sprendimas metų pradžioje nutraukti derybas ir nepasiduoti spaudimui mažinti parduodamo paketo kainą. Sėkmės faktoriaus taip pat nenurašyčiau", - pripažino Ūkio banko bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

Pirmąją parduoto reikalavimo teisių paketo dalį sudaro 3,055 mlrd. Rusijos rublių nominalios vertės kreditoriniai reikalavimai Rusijoje registruotai bankrutuojančiai įmonei OAO „Russkij karavaj", kuriuos Rusijos teismai atsisakė įtraukti į kreditorių sąrašą ir dėl to tebevyksta teisminiai ginčai. Ši bendrovė Maskvos centre valdo 21 498 kvadratinių metrų ploto komercinės paskirties pastatą (Ūkio bankui įkeista dalis sudaro apie 48 proc. objekto). Antrąją parduodamo paketo dalį sudaro 15,1 mln. eurų nominalios vertės reikalavimo teisės į Lietuvoje registruotą bankrutuojančią įmonę UAB „Turto valdymo strategija", kuriai priklauso 99,04 proc. „Russkij karavaj" akcijų.  Reikalavimo teisės į Lietuvos bendrovę užtikrintos šių akcijų įkeitimu.

Bendra bankrutuojančio Ūkio banko kreditorių finansinių reikalavimų suma siekia 458,2 mln. eurų. Didžiausią finansinių reikalavimų dalį sudaro įsipareigojimai antrosios eilės kreditoriui VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas" - jo reikalavimų vertė viršija 269 mln. eurų. Patvirtinti įsipareigojimai pirmos eilės kreditoriams sudarė kiek daugiau nei 0,87 mln. eurų (jie jau visiškai padengti). Banko įsipareigojimai trečiosios eilės kreditoriams sudaro 3,07 mln. eurų, ketvirtosios - daugiau nei 157,84 mln. eurų. Įsipareigojimai šeštosios eilės kreditoriams sudaro 27,28 mln. eurų.

Kauno apygardos teismas bankroto bylą Ūkio bankui iškėlė 2013 metų gegužės 2 dieną. Nutartis įsiteisėjo birželio 7 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS