Vyriausybė svarsto siūlymą dėl savivaldybių įmonių reguliavimo keitimo | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ SVARSTO SIŪLYMĄ DĖL SAVIVALDYBIŲ ĮMONIŲ REGULIAVIMO KEITIMO

Vyriausybė trečiadienio posėdyje svarsto Ūkio ministerijos siūlymą savivaldybių kontroliuojamų įmonių reguliavimą suvienodinti su valstybės valdomų įmonių.

Ūkio ministerija tai siūlo atsižvelgdama į Valstybės kontrolės atlikto savivaldybių kontroliuojamų įmonių efektyvumo ir skaidrumo įvertinimo rekomendacijas.

Valstybinio audito ataskaitoje buvo nurodoma, kad savivaldybėse netaikomi arba tik iš dalies taikomi geros bendrovių valdymo praktikos principai, trūksta nuoseklaus ir visa apimančio požiūrio į įmonių valdymą. Taip pat teigiama, kad savivaldybėms trūksta iniciatyvos atskirti komercines ir nekomercines įmonių veiklas, nustatyti atitinkamus tikslus įmonėms ir kontroliuoti, ar jie pasiekti.

Ūkio ministerija Vyriausybei teikiamame nutarimo projekte siūlo viename nutarime reglamentuoti savivaldybių turtinių ir neturtinių teisių įgyvendinimą tiek savivaldybės įmonėse, tiek akcinėse bendrovėse ir uždarosiose akcinėse bendrovėse, kurių akcijų nuosavybės teise turi savivaldybės.

Siūloma rekomenduoti savivaldybėms nustatyti valdomų įmonių strategijų sudarymo, atnaujinimo ir jų įgyvendinimo gaires, patvirtinti vadovų darbo užmokesčio, taip pat atlygio įmonėse sudaromų stebėtojų tarybų, valdybų, komitetų nariams tvarką.

Siūloma nustatyti, kad savivaldybės valdomose įmonėse kolegialūs organai turi būti sudaryti iki 2019 m. gegužės 1 dienos. Savivaldybės lūkesčių raštas valdomai įmonei pirmą kartą turi būti pateiktas iki 2019 m. liepos 1 dienos ir vėliau teikiamas ne rečiau kaip kas 4 metai.

ELTA primena, kad Ūkio ministerija vasarį pasiūlė įgyvendinti ir kitą Valstybės kontrolės atlikto savivaldybės įmonių skaidrumo įvertinimo rekomendaciją - periodiškai įvertinti, ar savivaldybės įmonės yra reikalingos. Ūkio ministerijos siūlymu, savivaldybės bent kartą per ketverius metus turi peržiūrėti savo valdomas įmones ir įvertinti, ar jos tikrai reikalingos.

Tais atvejais, kai savivaldybės įmonių veikla neatitiktų joms keliamų sąlygų, tokių bendrovių reikėtų atsisakyti.

Ministerija taip pat siūlo, kad savivaldybės kontroliuojamos įmonės būtų pervadintos į savivaldybės valdomas įmones, mat tuomet sąvoka labiau derėtų su valstybės valdomų įmonių samprata. Taip pat siūloma, kad savivaldybės įmonės viešai teiktų bent pastarųjų trejų metų finansinius rezultatus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS