EK griežtins transporto priemonių draudimo taisykles | KaunoDiena.lt

EK GRIEŽTINS TRANSPORTO PRIEMONIŲ DRAUDIMO TAISYKLES

  • 0

Europos Komisija (EK) siūlo sugriežtinti ES transporto priemonių draudimo taisykles, kad būtų geriau apsaugoti nukentėjusieji transporto priemonių sukeltuose eismo įvykiuose ir draudėjai turėtų daugiau teisių.

Pasiūlymu bus užtikrinta, kad nukentėjusiesiems motorinių transporto priemonių sukeltuose eismo įvykiuose būtų išmokėta visa jiems priklausanti kompensacija, net kai draudikas nemokus. Atnaujintomis taisyklėmis taip pat bus užtikrinta, kad asmenys, anksčiau turėję draudimą kitoje ES valstybėje narėje, būtų vertinami taip pat, kaip ir vietos draudėjai, ir turėtų galimybę pasinaudoti geresnėmis draudimo sąlygomis.

Už finansinį stabilumą, finansines paslaugas ir kapitalo rinkų sąjungą atsakingas EK pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis sakė, jog šiais pasiūlymais užtikrinama, kad nukentėjusieji eismo įvykiuose ateityje būtų geriau apsaugoti. Be to, kai žmonės išvyksta iš vienos valstybės narės į kitą ir kitoje ES valstybėje narėje įsigyja transporto priemonės draudimo liudijimą, jų draudžiamųjų įvykių pažymos bus traktuojamos taip pat, kaip vietos vartotojų.

Priėmus pasiūlymą iš dalies pakeisti Motorinių transporto priemonių direktyvą valdžios institucijoms taip pat bus lengviau kovoti su vairavimu neapsidraudus. Pasiūlymu visoje ES suvienodinamas minimalus motorinių transporto priemonių draudimo apsaugos lygis.

Komisija siūlo tokius pakeitimus

Draudiko nemokumas: jeigu transporto priemonės, kuria sukeltas eismo įvykis, draudikas nemokus, žala nukentėjusiesiems bus greitai ir visiškai atlyginta jo gyvenamosios vietos valstybėje narėje. Tarpvalstybiniais atvejais bus užtikrinta, kad galutinė finansinė atsakomybė tektų draudiko buveinės valstybės narės draudimo sektoriui, o nukentėjusiesiems būtų greitai atlyginama žala.

Draudžiamųjų įvykių pažymos: draudžiamųjų įvykių pažymas, kurias išdavė draudikas kitoje valstybėje narėje, draudimo įmonės turės vertinti lygiai taip pat kaip ir jų šalyje išduotas pažymas. Tai turėtų užtikrinti, kad draudimo paslaugas užsienyje perkantys piliečiai galėtų naudotis tokiomis pačiomis palankesnėmis draudimo įmokomis, kaip ir vietos vartotojai.

Vairavimas neapsidraudus: bus sustiprinti valstybių narių įgaliojimai kovoti su vairavimu neapsidraudus. Tai turėtų padėti spręsti problemas, susijusias su neapsidraudusiais vairuotojais, dėl kurių didėja draudimo įmokos sąžiningiems automobilių vairuotojams.

Minimalios draudimo sumos: keliaudami po ES jos piliečiai galės naudotis tokia pat minimalia apsauga. Pasiūlymu nustatomi suderinti minimalios apsaugos lygiai kūno sužalojimo ir turto sugadinimo atveju visoje ES, nes dabar valstybių narių taikomi minimalios apsaugos lygiai šiek tiek skiriasi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS