Ką reiškia trys rodyklės alkotesterio ekrane? | KaunoDiena.lt

KĄ REIŠKIA TRYS RODYKLĖS ALKOTESTERIO EKRANE?

  • 0

Nors medikai teigia, kad 4 – 5 promilės ir daugiau, jau yra mirtina alkoholio koncentracija žmogui, tikrinant vairuotojų blaivumą, kartais užfiksuojami žymiai didesni promilių skaičiai. Žinoma, alkoholio poveikis žmogui yra labai individualus, ilgą laiką girtaujančio žmogaus organizmas prisitaiko ir toleruoja vis didesnes alkoholio koncentracijas.

Vairuotojų patikrinimui policijos dažnai naudojamo profesionalaus alkotesterio „Dräger Alcotest 7510“ matavimo ribos yra nuo 0.00 iki 6.00 promilių. Didesnę alkoholio koncentraciją galima būtų išmatuoti tik atlikus kraujo tyrimą. Tiek apgirtęs žmogus, greičiausiai, net nesugebėtų tinkamai atlikti pūtimo į alkotesterį. Tikrinant blaivumą, viršijus maksimalią promilių matavimo ribą, alkotesterio ekrane atsiranda trys į viršų nukreiptos rodyklės ↑↑↑. Mažai kam yra tekę tai išvysti, bet taip rašoma instrukcijose. Atlikti eksperimentą savo noru ir įsitikinti ar tai tiesa, vargu, ar atsirastų norinčių.

Įdomu tai, kad tikrinantis blaivumą automobiliuose įrengtais alkoblokais, ES ir Lietuvos standartai rekomenduoja išmatuotų promilių kiekio alkotesterio ekrane vairuotojui nerodyti. Alkoblokų, pvz., įrengtų geltonuosiuose mokykliniuose autobusuose, blaivumo matavimo ribos yra nuo 0.00 iki 5.00 promilių. Aptikus alkoholio, tiesiog blokuojamas variklio užvedimas. Tačiau tai nereiškia, kad tikrinant blaivumą, išmatuotų promilių kiekis lieka niekam nežinomas. Kiekvieno blaivumo patikrinimo rezultatai įrašomi alkobloko atmintyje ir bet kada gali būti peržiūrėti vairuotojo darbą kontroliuojančių asmenų. Dar daugiau, aptikus alkoholio, rezultatą alkoblokas analizuoja ir, priklausomai nuo užfiksuoto promilių kiekio, nustato, kada gali būti leista atlikti kitą blaivumo patikrinimą. Logika paprasta, kuo girtesnis vairuotojas mėgina užvesti automobilį, tuo daugiau laiko reikia jam išsiblaivyti iki kito bandymo. Nepavykus užvesti variklio pakartotinai, kitas šansas bus suteiktas tik po dar ilgesnio laiko tarpo. Tai yra dar viena atgrasymo nuo vairavimo išgėrus priemonė.

Beje, šalia blaivumo patikrinimo rezultato, alkoblokas atmintyje įrašo visų variklio užvedimų datas ir laiką sekundžių tikslumu, taip pat įrašomi visi elektros įtampos atjungimai, mėginimai užvesti variklį neatlikus pasitikrinimo alkotesteriu. Užfiksuojami visi nepavykę blaivumo pasitikrinimai, jų laikas, skaičius ir priežastys, kodėl nepavyko bei kt. informacija.

Blaivumo patikrinimo rezultato promilėmis nerodo dar viena alkotesterių grupė – alkoholio detektoriai. Promilės tikrinant alkoholio detektoriumi nerodomos, nes šie prietaisai yra skirti preliminariam blaivumo patikrinimui, kurių per minutę, priklausomai nuo modelio, galima atlikti net iki 12. Alkoholio detektoriai nustato faktą – yra alkoholio garų iškvėptame ore, ar nėra. Kiek promilių buvo tiksliai? Tai galima sužinoti įtarimą sukėlusį asmenį patikrinus įprastiniu alkotesteriu. Alkoholio detektoriai preliminariam vairuotojų patikrinimui jau naudojami ir Lietuvos keliuose bei įmonėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS