Kelionės žiemą: kokie padangų reikalavimai Europos šalyse? | KaunoDiena.lt

KELIONĖS ŽIEMĄ: KOKIE PADANGŲ REIKALAVIMAI EUROPOS ŠALYSE?

  • 0

Jei žiemą planuojate keliauti po Europą automobiliu, svarbu žinoti, kad kai kuriose valstybėse galioja specialūs reikalavimai automobilių padangoms.

Europos vartotojų centrų tinklas (ECC-Net), veikiantis visose Europos Sąjungos (ES) šalyse, Norvegijoje ir Islandijoje, surinko svarbiausią informaciją ir paruošė atmintinę vartotojams.

Kur žieminės padangos privalomos?

Estijoje automobiliui uždėti žieminės padangas privalu nuo gruodžio 1 d. iki kovo 1 d. Jei oro sąlygos prastos, žiemines padangas galima naudoti nuo spalio 15 d. iki kovo 31 d. Nedygliuotas žiemines padangas (universalias) leidžiama naudoti visus metus.

Suomijoje žieminės padangos privalomos nuo gruodžio 1 d. iki vasario pabaigos, dygliuotas padangas galima naudoti nuo lapkričio 1 d. iki Velykų. Protektoriaus gylis turi būti ne mažiau kaip 3 mm. Reikalavimai taikomi ir kitose šalyse registruotiems automobiliams.

Latvijoje nuo gruodžio 1 d. iki kovo 1 d. visi automobiliai turi būti su žiemos sezonui pritaikytomis padangomis, jų protektoriaus gylis - ne mažiau kaip 4 mm. Nuo gegužės 1 d. iki spalio 1 d. draudžiama eksploatuoti automobilius su dygliuotomis padangomis.

Lietuvoje žieminės padangos privalomos nuo lapkričio 10 d. iki balandžio 1 d., dygliuotas padangas draudžiama naudoti nuo balandžio 10 d. iki lapkričio 1 d. Žiemą naudojamų padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažiau kaip 3 mm.

Slovėnijoje nuo lapkričio 15 d. iki kovo 15 d. visiems lengviesiems automobiliams ir transporto priemonėms iki 3,5 t turi būti sumontuota žiemos įranga: keturios žieminės padangos arba vasarinės padangos su sniego grandinėmis, padangų protektoriaus gylis - ne mažiau kaip 3 mm. Transporto priemonės, kurių masė viršija 3,5 t, turi naudoti žiemines padangas bent ant varančiųjų ratų, o jei naudojamos vasarinės padangos, vairuotojas turi su savimi turėti sniego grandines. Jei žiemą vairavimo sąlygos itin prastos (pvz., pūgos metu), reikalaujama, kad ant visų automobilių (įskaitant ir registruotus užsienyje) varomųjų ratų būtų uždėtos sniego grandinės. 

Švedijoje žiemines padangas privaloma naudoti nuo gruodžio 1 d. iki kovo 31 d., jų  protektoriaus gylis turi būti ne mažiau kaip 3 mm (transporto priemonių, kurių masė viršija 3,5 t - ne mažiau kaip 5 mm).  Taisyklė taikoma ir užsienyje registruotiems automobiliams, taip pat automobilių priekabų padangoms.  Dygliuotas padangas leidžiama naudoti nuo spalio 1 d. iki balandžio 15 d.

Kroatijoje nuo lapkričio 15 d. iki balandžio 15 d. transporto priemonėms iki 3,5 t keliami tokie reikalavimai: visos keturios žieminės padangos arba vasarinės padangos, kurių protektoriaus gylis ne mažiau kaip 4 mm ir sniego grandinės bagažinėje. Autobusai turi būti su žieminėmis padangomis ir sniego grandinėmis. Vairuotojams, kurie nesilaiko šių reikalavimų, skiriama 106 Eur bauda.

Kur žieminės padangos privalomos tam tikromis oro sąlygoms?

Vokietijoje vairuotojai turi padangas pritaikyti pagal oro sąlygas. Žieminės padangos privalomos važiuojant apledėjusia danga, visus metus galima naudoti padangas, pažymėtas raidėmis M+S (purvas ir sniegas). Žieminių padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažiau kaip 1,6 mm, jos montuojamos ant visų ratų. Nesilaikant reikalavimų gali būti paskirta 60-120 eurų bauda, įvykus eismo įvykiui, kuomet automobilis buvo su netinkamomis padangomis, gali būti neskiriama draudimo išmoka. Vokietijoje draudžiama važiuoti automobiliu dygliuotomis padangomis.

Austrijoje transporto priemonės turi būti su žieminėmis padangomis nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 15 d., jei kelio danga yra apsnigta arba apledėjusi. Žieminių radialinių padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažiau kaip 4 mm, diagonalinių padangų- ne mažiau kaip 5 mm, jos montuojamos ant visų ratų. Automobiliai iki 3,5 t taip pat gali naudoti vasarines padangas su sniego grandinėmis. Reikalavimai taikomi ir užsienyje registruotoms ar išnuomotoms transporto priemonėms. Dygliuotas padangas galima naudoti nuo spalio 1 d. iki gegužės 31 d. Vairuojant priemonę su dygliuotomis padangomis galioja greičio apribojimai (iki 100 km/val greitkelyje ir 80 km/val kituose keliuose), privaloma prie automobilio pritvirtinti ženklą “Dygliuotos padangos”. Esant atitinkamoms oro sąlygomis, leidžiama naudoti sniego grandines, tokiu atveju negalima viršyti 40 km/val. greičio.

Liuksemburge žieminės padangos privalomos, jei kelio danga apsnigta arba apledėjusi.

Norvegijoje nėra reikalaujama naudoti žiemines padangas tam tikru metu, tačiau vairuotojai turi atsižvelgti į oro sąlygas. Nuo lapkričio 1 d. (Norvegijos šiaurėje - nuo spalio 15 d.) iki Velykų  leidžiama vairuoti automobilius su dygliuotomis padangomis, tačiau Oslo ir Bergeno regionuose tokiu atveju mokamas papildomas aplinkosaugos mokestis. Transporto priemonėms, kurių masė viršija 3,5 t žieminės padangos – privalomos.

Rumunijoje žieminės padangos privalomos, jei kelio danga apsnigta arba apledėjusi, jų protektoriaus gylis turi būti ne mažiau kaip 1,6 mm, privalu automobilį pažymėti ženklu M+S (purvas ir sniegas). Dygliuotas padangas naudoti leidžiama, jei jos yra patvirtintos (homologuotos).

Slovakijoje automobiliams iki 3,5 t reikia naudoti žiemines padangas, jei to reikalauja oro sąlygos, tuo tarpu sunkvežimiai ir autobusai privalo būti su žieminėmis padangomis nuo lapkričio 15 d. iki kovo 31 d.

Čekijoje žieminės padangos automobiliams privalomos nuo lapkričio 15 d. iki kovo 31 d. , jei kelio danga apsnigta arba apledėjusi, jų protektoriaus gylis turi būti ne mažiau kaip 4 mm, transporto priemonėms, kurių masė viršija 3,5 t – ne mažiau kaip 6 mm. Dygliuotas padangas naudoti draudžiama.

Kur žieminės padangos privalomos, kai tai nurodo specialūs ženklai

Ispanijoje, Italijoje ir Prancūzijoje žieminės padangos neprivalomos, tačiau atitinkamomis oro sąlygomis (ypač kalnuotuose regionuose) vairuotojai kelio ženklais informuojami, kad būtina padangas pasikeisti į žiemines arba užsidėti ant vasarinių padangų sniego grandines.

Kur žieminės padangos neprivalomos?

Vairuotojai neprivalo žiemą pasikeisti savo automobilių padangų į žiemines Belgijoje, Bulgarijoje, Kipre, Graikijoje, Vengrijoje, Maltoje, Portugalijoje. Kai kuriose valstybėse žieminių padangų naudoti nebūtina, tačiau yra kitų su žiemine įranga susijusių reikalavimų. Pavyzdžiui, Nyderlanduose draudžiama naudoti dygliuotas padangas, Danijoje dygliuotos padangos leidžiamos nuo lapkričio 1 iki balandžio 15 d.

Airijoje dygliuotomis padangomis galima važiuoti tik ledu ar suspausto sniego danga, jei tokiomis padangomis važiuojama asfaltu, skiriama bauda. Islandijoje nustatytas reikalavimas, kad žiemos laikotarpiu (lapkričio 1 d - balandžio 14 d.) naudojamų padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažiau kaip 3 mm, šioje šalyje draudžiama naudoti sniego grandines, jei jos gali pažeisti dangą.  Lenkijos teisės aktuose nėra įtvirtintos nuostatos dėl privalomo žieminių padangų naudojimų, tačiau vairuotojams rekomenduojama šaltuoju periodu pasikeisti vasarines padangas į žiemines ar universalias. Sniego grandinės leidžiamos, kai kuriais atvejais jas naudoti privaloma (apie tai įspėja specialūs ženklai ). Sniego grandines būtina uždėti bent ant dviejų ratų. Naudoti dygliuotas padangas Lenkijoje griežtai draudžiama.

Jungtinėje Karalystėje naudoti žiemines padangas neprivaloma, tačiau leidžiama naudoti ir sniego grandines ir dygliuotas padangas, jei oro sąlygos reikalauja tokių priemonių. Šioje šalyje žiemines padangas rekomenduojama naudoti, kai oro temperatūra yra žemesnė nei 7° C, dygliuotas padangas ar sniego grandines – važiuojant apsnigta arba apledėjusia danga. Padangas reikėtų pakeisti pakitus oro sąlygomis, kad kelio danga nebūtų gadinama. JK taip pat rekomenduojama naudoti “sniego kojines” – tekstilės gaminys, kuriuo apgaubiamos padangos, kad būtų geresnis sukibimas važiuojant apsnigta ar apledėjusia danga. Ši priemonė daro mažesnę žalą kelio dangai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS