Paslaptingi ženklai: kaip įminti padangų šifrą? | KaunoDiena.lt

PASLAPTINGI ŽENKLAI: KAIP ĮMINTI PADANGŲ ŠIFRĄ?

Rugsėjo orai dar lepina, tačiau apdairiausi vairuotojai pamažu jau ima ruoštis drėgnajam ir šaltajam metų sezonui. Kas dairosi šilto garažo savo ratuočiui, kas naujo akumuliatoriaus, nes senasis netrukus neįveiks pirmųjų šalnos išbandymų. Tačiau beveik visi susidurs su neišvengiama padangų keitimo procedūra.

Stropiausi jau sukruto

Su vasarinėmis padangomis Lietuvoje dar galima važinėti daugiau nei mėnesį, bet privalomo keitimo terminas neišvengiamai ateis. Tuomet turėsime atidžiau pažvelgti į turimas žiemines padangas, ar šios dar tinkamos naudoti. Jei ne, teks dairytis naujų.

Tuomet pirmoji vairuotojo užduotis – pasirinkti tinkamą automobilio apavą. Tam svarbu suprasti ant padangų esančius žymėjimus, kurie tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti sudėtingi.

Daugelis žino, kad žymėjimai, nurodantys konkrečius padangos matmenis, yra matomi ant jos šono. Tai simbolių ir raidžių kombinacija, kurioje užkoduoti padangos matmenys. Dažniausiai tai vienas po kito einantys skaičiai ir raidės, atskirti tarpusavyje, pavyzdžiui, 205/55 R16.

„Pirmas žymėjimas ant padangos šono – tai plotis, išreikštas milimetrais. Pavyzdžiui, žymėjimas „205“ reiškia, kad padangos plotis yra 205 mm. Plotis turi įtakos ir padangos konstrukcijai. Platesnės padangos dažniausiai turi tvirtesnį karkasą ir skirtingą protektorių. Tai daroma tam, kad būtų optimizuotas padangos veikimas važiuojant dideliu greičiu ar esant šlapiai kelio dangai“, – aiškino automobilių remonto paslaugų paieškos platformos Motointegrator.com atstovas Mindaugas Šerėjus.

Dažniausios – radialinės

Kitas žymėjimas nurodo padangos profilio aukštį, t. y. aukščio santykį su jos pločiu. Jis yra išreiškiamas procentais. Žymėjimas „55“ reiškia, kad profilio aukštis sudaro 55 proc. padangos pločio.

Raide R žymima padangos ir jos protektoriaus konstrukcija. Šis žymėjimas reiškia, kad padanga yra radialinė. Tai populiariausia padangų rūšis, naudojama daugumai šiuolaikinių automobilių. Rečiau pasitaiko įstrižinių, vadinamųjų diagonalinių, padangų – jos žymimos raide D.

Paskutinis žymėjimas nurodo ratlankio, ant kurio bus montuojama padanga, skersmenį.

 

„Paskutinis žymėjimas nurodo ratlankio, ant kurio bus montuojama padanga, skersmenį. Padangų matmenys turi atitikti ratlankio skersmenį, kuris taip pat nurodomas coliais ir turi atitikti automobilio gamintojo reikalavimus. Netinkamas ratlankio skersmuo gali turėti neigiamos įtakos pakabos ir stabdžių, daviklių darbui, apskritai – automobilio valdomumui“, – teigė M. Šerėjus.

Padeda programėlė

Apžiūrint padangas reikia atkreipti dėmesį į žymėjimus, nurodančius plotį, profilio aukštį, apkrovos indeksą, konstrukciją ir ratlankio skersmenį.

Dar vienas būdas išsiaiškinti prekės matmenis – iš transporto priemonės dokumentų. Automobilio priežiūros instrukcijoje arba specialioje kortelėje turi būti nurodyta informacija apie konkrečiam automobiliui tinkančių padangų matmenis.

„Be to, kiekvienas vairuotojas gali pasinaudoti ir padangų parinkimo programa. Jų internete yra įvairių, padėsiančių rasti padangų matmenis pagal transporto priemonės duomenis. Įvedus automobilio informaciją, t. y. markę ir modelį, bus parodyti jam tinkamų ratų matmenys“, – patarė pašnekovas.

Tačiau šis būdas turi ir trūkumų. Kadangi kai kurie automobilių modeliai išrieda iš gamyklos su skirtingų matmenų padangomis, tokiu būdu bus pateikti visi įmanomi variantai, o tai nėra visiškai tikslus atsakymas.

Svarbu ir regionas

Jei savarankiškai nepavyksta išsirinkti tinkamo varianto, galima pasikonsultuoti su profesionalais. Automobilių serviso arba padangų montavimo specialistai pateikia profesionalių patarimų, padeda nesuklysti pasirenkant padangas, atitinkančias konkretaus vairuotojo poreikius. Juolab kad tinkamų matmenų pasirinkimas – tik pirmas žingsnis.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus parametrus, pavyzdžiui, padangų tipą. Atsižvelgdami į eismo sąlygas ir sezoną, galite rinktis įvairių tipų padangas: vasarines, žiemines arba universalias.

Bet kuriuo metų laiku reikia pirkti padangas, tinkamas eksploatuoti konkretaus regiono sąlygomis ir tokias, kurios atitinka jūsų vairavimo įpročius.

Saugumo garantas

Ant padangos šoninės sienelės taip pat yra nurodytas greičio indeksas, informuojantis apie maksimalų greitį, kuriuo galite saugiai važiuoti su šiuo pirkiniu.

„Įsitikinkite, kad perkate padangas su tinkamu greičio indeksu, atitinkančiu didžiausią greitį, kuriuo ketinate važinėti. Mūsų keliuose dažniausiai tai neaktualu, tačiau jei planuojate važiuoti užsienyje, pavyzdžiui Vokietijos greitkeliais, į tai būtina atkreipti dėmesį“, – sakė M. Šerėjus.

Dar vienas svarbus parametras – apkrova, kurią padanga sugeba išlaikyti. Ant padangos šono taip pat yra apkrovos indeksas, kuris informuoja apie maksimalią apkrovą, kurią ji gali išlaikyti. Pavyzdžiui, apkrovos ir greičio indeksas 91H reiškia, kad maksimali tokiai padangai leidžiama apkrova yra 615 kg, o maksimalus greitis 210 km/val.

„Padangų matmenys turi didžiulę reikšmę važiavimo saugumui, ir, žinoma, transporto priemonės sukibimui su kelio danga. Nepatartina naudoti kitų matmenų padangų, nei rekomenduoja automobilio gamintojas. Netinkami matmenys gali turėti neigiamą įtaką transporto priemonės manevringumui ir valdymui, o važiuojant nelygiu keliu netgi liesti kėbulą ir kelti didelį pavojų vairuotojui ir keleiviams“, – perspėjo pašnekovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nežinantiems

Ant kiekvienos padangos yra nurodyta pagaminimo metai ir savaitė. Netingekit paieskoti keturženklio šifro.

Patyręs.

Coliais ... O kodėl ne krumpliais ar sprindžiais?

niekas nežino

pas mane "eco" padangos, slėgis nurodytas 2,6 bar. Ar gali taip būti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS