Galerijoje „Vartai“ – paroda apie slaptingus pasąmonės pakraščius | KaunoDiena.lt

GALERIJOJE „VARTAI“ – PARODA APIE SLAPTINGUS PASĄMONĖS PAKRAŠČIUS

  • 0

2017 kovo 7 d., antradienį 18 val., galerijoje „Vartai“ atidaroma grupinė paroda „Kūnas ir tamsa“. Paroda veiks iki 2017 balandžio 14 d.

Tai paroda apie slaptingus pasąmonės pakraščius ir iš jų nyrančius tamsius polinkius bei (ne)žmogišką kūną, per kurį šie išsipildo. Panirę šviesotamsoje, kūriniai komunikuoja agresyvų vizualumą ir analizuoja įvairias kūno dimensijas, kviesdami žiūrovus geriau įsijausti į savo pačių kūnus.

Iš prieblandos ir šešėlio į parodos šviesą atropoja padaras. Neproporcingų kūno dalių, iškreiptos laikysenos, keisto luošumo paženklintas ir skleidžiantis tamsią energiją, jis įkūnija nepaliaujamą ir neišvengiamą kūno transformaciją. O juk nesveikame kūne – nesveika siela! Iš jos mumyse randasi vujarizmas, sadizmas, beprotybė, egoizmas ir kiti už užsklandos tūnantys potraukiai.

Kūnas ir tamsa – tai vizuali istorija. Parodos tekstualumas dvejopas: viena vertus, ekspresyvios raiškos meno kūriniai galerijos erdvėje veikia tarytum personažai, atklydę iš naratyvinių dimensijų: dailės, asmeninių, politinių, religinių, lokalaus ir universalaus, praeities, dabarties ir ateities pasakojimų. Kita vertus, kuratorinė parodos sąranga ir architektūros dinamika nurodo į parodos naratyvą ir ragina žiūrovą skaityti ją kaip tekstą, fokusuojant dėmesį į formų, kompozicijų, prasmių, kontekstų kombinacijas. Niūrus pasakojimas turi pradžią, kulminaciją ir atomazgą, tačiau tuo pat metu nėra primygtinai nuoseklus. Traukdamas žiūrovą į save bei kreipdamas jo akį nuo vieno skirsnio prie kito, jis leidžia jam mintimis nuklysti į savo paties asmenį ir, galbūt, pažvelgti į jį kaip į kasdienybės istorijas įklimpusį personažą.

Eksponatų „kolektyvą“ sudaro plastinių, tačiau tik retkarčiais plastiškų meno kūnų grupė. Dauguma jų – modernistinės raiškos atstovai ir tęsėjai, bandantys kalbėti(s) senojo meno kalba apie meną dėl meno, reikšmingą formą, ikonografiją. Tačiau kažkas šiame kalbėjime jau pasikeitę. Parodos tonas užprogramuotas kitam laikui, o kūriniai savo istorijas pasakoja su neatpažįstamu akcentu.

Parodos dalyviai:

Valentinas Antanavičius, Alfonsas Budvytis, Duonis Donatas Jankauskas, Geistė Kinčinaitytė, Mindaugas Lukošaitis, Rūtenė Merkliopaitė, Mindaugas Navakas, Ieva Rojūtė, Tomas Sinkevičius ir Viltė Bražiūnaitė, Algimantas Julijonas Stankevičius, Mikalojus Povilas Vilutis, Vytautas Viržbickas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS