Kino kūrėjų rankose nutūps jubiliejinės „Sidabrinės gervės“ | KaunoDiena.lt

KINO KŪRĖJŲ RANKOSE NUTŪPS JUBILIEJINĖS „SIDABRINĖS GERVĖS“

  • 0

Antradienį Vilniuje, Kongresų rūmuose, vyks jubiliejinė, dešimtoji, Lietuvos kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ ceremonija.

Šiemet vertinimo komisijai buvo pateikta per 40 filmų, iš jų dešimt pilnametražių vaidybinių, 12 animacinių ir dešimt studentų filmų.

Dėl geriausio praėjusių metų ilgametražio vaidybinio filmo titulo varžosi režisieriaus Andriaus Blaževičiaus „Šventasis“, Linos Lužytės sukurtas „Amžinai kartu“, Kristijono Vildžiūno –„Senekos diena“ ir Donato Ulvydo – „Emilija iš Laisvės alėjos“.

Metų režisieriumi gali tapti Andrius Blaževičius už juostą „Šventasis“, Lina Lužytė – už filmą „Amžinai kartu“, Audrius Stonys – už dokumentinį filmą „Moteris ir ledynas“, Kristijonas Vildžiūnas – už „Senekos dieną“ ir Emilis Vėlyvis – už „Zero III“.

Geriausio bendros gamybos filmo kategorijoje rungiasi estų, lietuvių ir latvių juosta „Apsimetėliai“ (režisierius Vallo Toomla), norvegų, lenkų ir lietuvių kūrinys „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“ (režisieriai Anne Magnussen, Pawel Debski) bei Čilės ir lietuvių bendros gamybos projektas „Aš čia tik svečias“ (režisierės Giedrė Žickytė, Maite Alberdi).

Į metų trumpametražio vaidybinio filmo apdovanojimą pretenduoja Karolio Kaupinio filmas „Budėjimas“, Dovilės Šarutytės – „8 minutės“ ir Kamilės Milašiūtės – „Motinos dienas“.

Geriausio dokumentinio kino kategorijoje nominuotas režisieriaus Audriaus Stonio filmas „Moteris ir ledynas“, Albinos Griniūtės – „Ateljė: Rojaus drabužiai“ bei Lilijos Kopač – „Seserys“.

Penki kūriniai varžosi dėl metų animacinio filmo titulo: režisieriaus Gedimino Šiaulio „Kaukai“, Iljos Bereznicko – „Ne ožkoje laimė“, Tomo Ramanausko – „Po mirties, prieš pragarą“, Igno Meilūno „Pono Nakties laisvadienis“ ir Nathano Jurevičiaus – „Virsmas“.

Dėl metų scenaristo vardo rungiasi Andrius Blaževičius, Marija Kavtaradzė ir Teklė Kavtaradzė už filmo „Šventasis“ scenarijų, Lina Lužytė – už „Amžinai kartu“ ir Jonas Banys – už „Emiliją iš Laisvės alėjos“.

Į geriausio aktoriaus vardą pretenduoja Marius Repšys už vaidmenį filme „Šventasis“, Dainius Gavenonis, vaidinęs juostoje „Amžinai kartu“, bei Darius Gumauskas už vaidmenį filme „Emilija iš Laisvės alėjos“.

Geriausia aktore gali tapti Gabija Jaraminaitė už vaidmenį „Amžinai kartu“, Indrė Patkauskaitė, vaidinusi filme „Šventasis“, Elžbieta Latėnaitė, suvaidinusi „Senekos dienoje“ ir Ieva Andrejevaitė už vaidmenį „Emilijoje iš Laisvės alėjos“.

Už antraplanį vaidmenį į „Sidabrinę gervę“ pretenduoja gauti Rasa Samuolytė („Amžinai kartu“), Severija Janušauskaitė („Emilija iš Laisvės alėjos“), Gelminė Glemžaitė („Šventasis“). Vyrų kategorijoje – Darius Meškauskas („Budėjimas“), Valentinas Krulikovskis („Šventasis“), Giedrius Savickas („Amžinai kartu“), Tauras Čizas („Emilija iš Laisvės alėjos“).

Dėl geriausio operatoriaus titulo varžosi Linas Dabriška („Šventasis“), Audrius Kemežys („Moteris ir Ledynas“), Olegas Mutu („Amžinai kartu“) ir Feliksas Abrukauskas („Kartą Rytų Europoje“).

Metų kompozitoriaus kategorijoje nominuotas Jonas Jurkūnas („Emilija iš Laisvės alėjos“), Denis Zujevas „Fusedmarc“, Eglė Sirvydytė, Jurga Šeduikytė „Mixtape Club“ („Kaukai“), Vytautas Rasimavičius („8 minutės“), Luke Jurevičius („Virsmas“), alternatyvaus roko grupė „Šiaurės kryptis“.

Geriausiu dailininku gali tapti Galius Kličius („Senekos diena“), Aurimas Akšys („Šventasis“) bei Sigita Šimkūnaitė („Emilija iš Laisvės alėjos“), geriausiu montažo režisieriumi – Danielius Kokanauskas („Apsimetėliai“), Silvija Vilkaitė („Šventasis“), Domas Petronis ir Gintarė Sokelytė („Nuo Lietuvos nepabėgsi“) bei Emilis Vėlyvis ir Paulius Zavadskis („Zero III“).

Už profesinę meistrystę gali būti apdovanoti Živilė Gallego ir Donatas Ulvydas – už ilgametražio vaidybinio filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ prodiusavimą, Uljana Kim – už bendros gamybos su Estija ir Latvija filmų „Apsimetėliai“, „Pelenų sanatorija“ ir lietuvių ilgametražio vaidybinio filmo „Senekos diena“ prodiusavimą, Marija Razgutė - už trumpametražių vaidybinių filmų „Budėjimas“ ir „Motinos diena“ bei ilgametražio vaidybinio filmo „Šventasis“ prodiusavimą, Dagnė Vildžiūnaitė – už ilgametražio vaidybinio filmo „Amžinai kartu“ ir bendros gamybos su rumunais filmo „Kartą Rytų Europoje“ prodiusavimą.

Gauti „Sidabrinės gervės kiaušinį“ pretenduoja filmai „Kupranugaris“, „Šaknys karčios“, „Kalnai kalnai“, „Sigis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS