Skambant jidiš melodijoms bus pagerbtas žydų lakštingalos atminimas | KaunoDiena.lt

SKAMBANT JIDIŠ MELODIJOMS BUS PAGERBTAS ŽYDŲ LAKŠTINGALOS ATMINIMAS

  • 0

Rugsėjo 25 d. 18 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) bus iškilmingai atidaryta paroda „Nechama”, skirta jidiš lakštingalos Nechamos Lifšicaitės ir Vilniaus geto atminimui.

Atidarymo renginio metu skambės jidiš dainos ir melodijos, kurias atliks Nechamos bičiuliai iš Izraelio ir Lietuvos: Michaelis Riskinas, Miša Blecharovičius, Borisas Traubas.

N. Lifšicaitė gimė muzikalioje Kauno žydų šeimoje, tad nuo vaikystės dainuodavo žydų kalbomis – jidiš ir hebrajų. 1951 m. ji baigė Vilniaus konservatoriją ir pradėjo profesionalios solistės karjerą. Nepaisant Sovietų Sąjungoje vykdytos antisemitinės politikos, N. Lifšicaitė į savo repertuarą ėmė įtraukti vis daugiau jidiš dainų, kaip kad dainas, skambėjusias Vilniaus ir Kauno getuose. Tai ji darydavo apdairiai, po naujais, neutraliais pavadinimais slėpdama tradicines žydų melodijas.

„Aš alsavau žydiškumu – tėvų namais“, – prisimindama šį laikotarpį vėliau rašė N. Lifšicaitė.

Pergalė Sovietų Sąjungos estrados dainininkų konkurse N. Lifšicaitei atvėrė kelią į didžiąsias koncertų sales ir netgi gastroles užsienyje. Jos pasirodymų metu buvo platinama ir keičiamasi draudžiama literatūra, slapta minimos žydų šventės ir kitaip skatinamas žydų tautinis sąmoningumas, kova už teisę repatrijuoti į Izraelį.

Gavusi sovietinės valdžios leidimą, 1969 m. dainininkė pati išvyko į Izraelį – istorinę žydų tėvynę. N. Lifšicaitė lydėdavo Izraelio politikus ir diplomatus kelionėse į užsienį, ten pasakodavo apie Sovietų Sąjungos žydų padėtį, taip tapdama nutildytų Sovietų Sąjungos žydų balsu. Vos tik Lietuvai paskelbus Nepriklausomybę, N. Lifšicaitė atvyko koncertuoti į savo gimtąją šalį, kur ją pasitiko gausus gerbėjų būrys.

Jidiš lakštingalos gyvybė tyliai užgeso Tel Avive šių metų balandį. Paroda „Nechama“ skiriama šviesiam N. Lifšicaitės ir Vilniaus geto atminimui. Už galimybę naudotis šeimos memorialiniu archyvu parodos kuratorė Aušra Rožankevičiūtė dėkoja dainininkės dukrai Rozai Litay, kuri didelę N. Lifšicaitės dokumentų ir fotografijų archyvo dalį padovanojo Valstybiniam Vilniaus Gaono žydų muziejui. Paroda veiks iki 2018 m. sausio 18 d.

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus – vienintelis žydų muziejus Lietuvoje, kuriame veikia Lietuvos žydų dailės, kultūros, istorijos, judaikos ir Holokausto ekspozicijos, vyksta kultūriniai ir edukaciniai renginiai, konferencijos, filmų peržiūros, diskusijos visuomenei aktualiomis temomis.

GALERIJA

  • Skambant jidiš melodijoms bus pagerbtas žydų lakštingalos atminimas
  • Skambant jidiš melodijoms bus pagerbtas žydų lakštingalos atminimas
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS