Spalvinga ir subtili „Kaštonė“ atskleis mažos širdies paslaptį | KaunoDiena.lt

SPALVINGA IR SUBTILI „KAŠTONĖ“ ATSKLEIS MAŽOS ŠIRDIES PASLAPTĮ

  • 0

Lietuvos rusų dramos teatras išleidžia spalvingą, linksmą, bet ir susimąstyti kviečiantį spektaklį – Antono Čechovo „Kaštonė“. Maskvietės režisierės Marinos Čaplinos režisuotas spektaklis pagal vieną garsiausių rusų literatūros klasiko kūrinių žiūrovus kviečia jau sausio 13 d., 12 ir 15 val.

Spektaklio dailininkė – Aleksandra Abroskina (Maskva), choreografė Leokadija Dabužinskaitė. Vaidmenis kuria Juliana Volodko, Aleksandra Metalnikova, Julija Krutko ir Jevgenija Karpikova.

Vaikams nuo 7 metų ir visai šeimai skiriamas spektaklis vaidinamas originalo (rusų) kalba ir bene pirmą kartą LRDT spektaklių vaikams istorijoje yra verčiamas į lietuvių kalbą titruose.

M. Čaplina yra dirbusi garsiajame Sergejaus Obrazcovo lėlių teatre, legendiniuose „Satyrikono“ ir A. Puškino dramos teatruose. Kaip profesionali režisierė kuria nuo 1982 m., dėsto vaidybos meną įvairiose Maskvos aukštosiose meno mokyklose ir teatruose. Nuo 2015 m. ji garsėja kaip nepriklausoma režisierė, yra įkūrusi savo „Nedidįjį teatrą“. 2017 m. M. Čaplinos režisuotas spektaklis „Kaštonė“ pelnė tarptautinio teatrų festivalio „Vasaros teatrinė kryžkelė“ Druskininkuose apdovanojimą už geriausią režisūrą.

M. Čaplina yra įsitikinusi, kad A. Čechovo apsakymą „Kaštonė“ dera suvokti ne kaip šunelio, o kaip „mažo žmogaus“ istoriją. „Iš tiesų tai ne nuglaistyta istorija apie kalaitę, kurios mokėmės mokykloje ir kuri pavaizduota sename animaciniame filme, įgarsintame puikių aktorių, bet apie prievartą ir savojo kelio pasirinkimą. Kaštonė yra tokia pati veikėja, kaip ir visi kiti „maži žmonės“ A. Čechovo kūryboje, kurie gyvena siaubingomis sąlygomis ir laiko tai normaliu dalyku, visiškai nesistengdami ką nors keisti ir pajudėti iš nepakeliamos padėties“, – sako režisierė.

Jos manymu, „Kaštonė“ yra kūrinys visai šeimai, nes kiekvienas jos narys pagal savo amžių ir suvokimą galėtų pamąstyti, ar normalu grįžti į šeimą, kurioje tave kasdien niekina, kankina, fiziškai ir morališkai naikina, o tu juos vis tiek myli.

Kadangi spektaklio idėja išaugo iš režisierės meilės rusų kalbai ir noro sugrąžinti jaunajai kartai (ir ne tik) tikrąją šio kūrinio prasmę, spektaklio kūrėjai išvengė pagundos prikurti kažką savo šalia to, ką turtinga kalba parašė A. Čechovas, todėl išsaugotas beveik visas originalus tekstas. Dvi aktorės, literatūrinį tekstą paversdamos vaidybiniu, įkūnija visus apsakymo personažus: Kaštonę, Katiną, Šeimininką, Stalių, Klouną, Žąsiną, Niekšą su kaliošais.

Pasak M. Čaplinos, kiek ilgesnis negu valandos trukmės spektaklis tikrai neprailgs net ir jauniausiems žiūrovams – pastatyme daug staigmenų ir žaismingo publikos įtraukimo į sceninį vyksmą, o LRDT aktorių vaidyba nepaliks nė vieno abejingo.

Kiti artimiausi „Kaštonės“ spektakliai žiūrovų lauks sausio 20 d. 12 ir 15 val.

GALERIJA

  • Spalvinga ir subtili „Kaštonė“ atskleis mažos širdies paslaptį
  • Spalvinga ir subtili „Kaštonė“ atskleis mažos širdies paslaptį
Lauros Vansevičienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS