V. Kasiulio muziejuje – violončelės ir fortepijono spalvos | KaunoDiena.lt

V. KASIULIO MUZIEJUJE – VIOLONČELĖS IR FORTEPIJONO SPALVOS

  • 0

Kupini vasariškų nuotaikų ir naujų muzikinių idėjų į Lietuvą koncertuoti atvyksta violončelės virtuozas Glebas Pyšniakas ir viena ryškiausių latvių pianisčių Baiba Osina.

Rugpjūčio 3 dieną 19 valandą Vytauto Kasiulio dailės muziejuje skambės ypatingi kūriniai iš violončelės ir fortepijono dueto repertuaro aukso fondo – dažnai atliekama ir visuomet klausytojų laukiama S. Rachmaninovo sonata bei nepelnytai rečiau koncertų salėse skambanti F. Mendelssohno antroji sonata, kuri taps netikėtu atradimu kiekvienam.

Dar būdamas 14 metų G. Pyšniakas kaip solistas debiutavo su Lietuvos kameriniu orkestru (dirigentas prof. Saulius Sondeckis) Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Šiandien legendinės violončelininkės Natalijos Gutman auklėtinis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse, tokiose kaip Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, pasirodė solo su Maskvos konservatorijos simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Porto simfoniniu orkestrais ir kt. Aukščiausius įvertinimus muzikas pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o 2006 metais už Lietuvos vardo garsinimą G. Pyšniaką apdovanojo Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus. Pirmoji mokytoja Tatjana Kuc atvedė violončelininką į muzikinį kelią, kurį vėliau praturtino studijos pas prof. Rimantą Armoną ir prof. Johannesą Meissl bei susitikimai ir meistriškumo pamokos pas Yo-Yo Ma, Mstislavą Rostropovičių, Silviją Sondeckienę ir Heinrichą Schiffą.

B. Osina – ryški latvių pianistė, gimusi ir pradėjusi savo muzikinį kelią Rygoje. Baiba studijavo Latvijos muzikos akademijoje, o magistro studijas tęsė Vienos muzikos universitete žymaus austrų pedagogo Stefano Arnoldo klasėje, kurią baigė su pagyrimu. Baiba kaip solistė aukščiausius įvertinimus pelnė Nacionaliniame Latvijos konkurse Rygoje bei Tarptautiniame N. Rubinšteino pianistų konkurse Paryžiuje, o kamerinių ansamblių sudėtyse pelnė prizines vietas tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse Tesalonikuose, Graikijoje bei J. Windisch konkurse Vienoje, Austrijoje. Studijų metu Baiba buvo apdovanota „Vienna Beethoven Society“ bei „Victor Bunzl“ fondų stipendijomis. Savo muzikines žinias tobulino meistriškumo pamokose pas Paul Badura-Skoda, Elisabeth Leonskaja, Dmitri Alexeev, Vitaly Margulis ir kt. Koncertavo Austrijoje, Italijoje, Latvijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje, Portugalijoje, Graikijoje, tokiuose festivaliuose kaip tarptautinis F. Šopeno bei Vienos Musikverein vykstantis „Wiener Festwochen“ bei daugelyje kitų. Pianistė buvo aktyvi Yehudi Menuhin organizacijos Vienoje „Live Music Now“ narė. Šiuo metu pianistė gyvena Vienoje – ji akompanuoja legendinio austrų muziko Heinrich Schiff violončelės klasėje bei nuolat koncertuoja įvairiose Europos šalyse.

Programa:

F. Medelssohno Sonata violončelei ir fortepijonui D-dur Nr. 2, op. 58,

S. Rachmaninovo Sonata violončelei ir fortepijonui g-moll op. 19.

GALERIJA

  • V. Kasiulio muziejuje – violončelės ir fortepijono spalvos
Shutterstock nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS