Vilniuje – legendinė romansų ir psalmių atlikėja E. Smoljaninova | KaunoDiena.lt

VILNIUJE – LEGENDINĖ ROMANSŲ IR PSALMIŲ ATLIKĖJA E. SMOLJANINOVA

  • 0

 Nuostabus įvykis laukia tų žiūrovų, kurie mėgsta klausytis XIX pabaigos – XX a. pradžios  romansų, sakralinio giedojimo!

Pirmą kartą Lietuvoje, gruodžio 11 dieną, 19 val., jaukioje Piano.LT salėje koncertuos žymi dainininkė, artistė, tikro dvasingumo propaguotoja – Eugenija Smoljaninova su grupe (www.russianvoice.ru).

„Brangi skrynelė“ – būtent taip pavadinta nauja programa, kurią Eugenija Smoljaninova pateikė šį sezoną Maskvoje, Sank-Peterburge, Krasnojarske ir kituose Sibiro miestuose. Autorė pabrėžė, kad nors dainos vis keičiasi, bet programos dvasinis aspektas lieka tas pats – paprasto žmogaus gyvenimas, jo džiaugsmai ir rūpesčiai sudėtinguose istorijos vingiuose.

Šį kartą bus atliekami romansai pagal XX a. rusų poetų eiles bei rusų poetų - emigrantų eiles. Tarp jų -  dar nelabai nežinomų poetų: Valentino Gorianskio, Iljos Brittano ir Natalijos Anufrijevos.

Be abejonės, skambės visų jau pamėgti romansai: „Mėnulio švytėjime“, „Neapgauk“, „Kvapnūs baltosios akacijos žiedai“, „Pabūk su manimi“, „Bai-bai-bai“, „Aš važiavau namo“  ir daug kitų. Bus atliekamos Aleksandro Vertinskio įžymiosios dainelės, psalmės, baladės ir retai atliekamos rusų liaudies dainos.

Daugelio gerbėjų iš Lietuvos prašymu skambės dainos iš programos – „Mano siela“.

Atlikėja jau nuo  80-ųjų praeito šimtmečio pradėjo galvoti apie savo programos turinį. Visos religinės dainos, psalmės, baladės, tais netikėjimo laikais, buvo renkamos iš dvasingų žmonių labai atidžiai ir su dideliu kruopštumu. Kai kurie romansai ir baladės buvo saugomi Maskvos Viešojoje bibliotekoje, kiti – iš privačių fondų, treti – užrašyti gyvai iš tuometinio Leningrado parapijiečių. 1994 metais archimandritas Tėvas Matfej, įkūręs garsųjį Šv. Sergejaus trejybės vienuolyno vyrų chorą, patikėjo E. Smoljaninovai atlikti vienuolyno dainą „Mama“ – žodis brangus“, palaimino, palinkėdamas ir toliau kurti sakralines dainas.  Tada ir atsirado baladės: „Rojaus paukštelė“, „Lozoriaus prisikėlimas“; dainos pagal archiepiskopo Joano San-Franciskio (Šachovskis), igumenės Taisijos (Solopova), Sergejaus Bechterevo religines eiles. Dalis jų yra įrašyta albume „Malda“. O apskritai, tai ši programa atliekama tik kartą metuose, Advento metu, itin svarbiu tikintiesiems didžiojo susikaupimo metu.

Koncertas įvyks gruodžio 11 dieną, Vilniaus Senamiesčio centre esančioje jaukioje PIANO.lt koncertų salėje, adresu: Trakų g. 9/1.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS