Architektų taryba sukritikavo naujo teismų pastato Vilniuje projektą | KaunoDiena.lt

ARCHITEKTŲ TARYBA SUKRITIKAVO NAUJO TEISMŲ PASTATO VILNIUJE PROJEKTĄ

Sostinės Šeimyniškių gatvėje planuojamo statyti naujo teismų pastato projektas neatitinka architektūros kokybės kriterijų, be to, jam parengti reikėjo skelbti architektūros konkursą, nes tai visuomenei svarbus statinys.

Tokias išvadas penktadienį pateikė Vilniaus regioninė architektūros taryba.

„Projektas paskirtimi ir vieta yra ne tik ypatingas, bet ir ypač reikšmingas visuomenei, todėl jo architektūros kokybei turi būti skiriama daugiau dėmesio, reikalavimai jos socialinei komunikacijai taip pat turėtų būti labai aukšti. Kadangi pastatas reprezentuos valstybės teisinę sistemą ir bus realizuojamas valstybės lėšomis, jo projektavimo proceso skaidrumas turėtų atitikti demokratinės valstybės vertybes bei teisėtus visuomenės lūkesčius“, – rašoma tarybos išvadoje.

Anot jos, būtent projektavimo proceso socialumo ir skaidrumo trūko rengiant šį projektą.

Suprojektuotas pastatas – nefunkcionalus, sunkiai pasiekiamas, nedarnus su jį supančia aplinka, neturintis vientisos architektūrinės idėjos.

„Tokiems pastatams tikslinga organizuoti atvirus architektūros konkursus, kas leistų užtikrinti aukščiausią architektūros kokybę bei skaidrų projekto sklaidos procesą“, – rašoma išvadoje.

Tarybos vertinimu, suprojektuotas pastatas – nefunkcionalus, sunkiai pasiekiamas, nedarnus su jį supančia aplinka, neturintis vientisos architektūrinės idėjos.

„Matoma pastanga sukurti vientisą monumentalaus ir dominuojančio erdvėje pastato architektūrinio tūrio idėją, tačiau būtent šiuo sprendiniu jo reikšminis turinys padaro jį labai prieštaringu. Pasirinktas pastato įvaizdis yra prieštaraujantis šiuolaikinėms demokratijos vertybėms, kurias architektūros įvaizdžiu turėtų reprezentuoti tokios paskirties pastatai. <...> Pastato vidaus funkcinės struktūros sąryšio su jo aplinka nepakankamumas laikytinas vienu iš esminių trūkumų. Pastato forma lemia, kad jos sandūros su vidaus patalpomis vietose sukuriamos nefunkcionalios žemos erdvės, šis sprendinys lems didelius kreipiamus vandens srautus kritulių metu“, – rašoma išvadoje.

Vilniaus regioninė architektūros taryba projektą svarstė Šnipiškių, Tuskulėnų ir Žirmūnų bendruomenės prašymu.

Šeimyniškių ir aplinkinių bendruomenių gyventojai buvo išreiškę priekaištų dėl planuojamo teismų pastato nerimaudami, kad padidės triukšmas, taršos lygis, bus panaikintas parkas, stotelės.

Teismų pastato projekto rengėjai pasirinkti per viešąjį konkursą. Sausį Nacionalinė teismų administracija pasirašė 361,8 tūkst. eurų vertės sutartį su bendrovėmis „Viltekta“ ir „Cloud architektai“ dėl šių paslaugų. Projektas visuomenei pristatytas rugpjūtį.

Projektą rengusi bendrovė „Cloud architektai“ teisme nesėkmingai siekė, kad Vilniaus regioninei architektūros tarybai būtų laikinai uždrausta svarstyti projektą. Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Gruodį sostinės savivaldybė išdavė statybos leidimą teismų pastato statyboms.

Preliminariai skaičiuojama, kad jos galėtų kainuoti apie 30 mln. eurų.

Projektą įgyvendinanti Nacionalinė teismų administracija skelbė 2019 metų pradžioje planuojanti skelbti rangos darbų konkursą.

Šeimyniškių gatvėje, šalia Generalinės prokuratūros, planuojamas aštuonių aukštų 20,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto administracinis pastatas su požemine automobilių stovėjimo aikštele.

Jame turėtų įsikurti Vilniaus regiono apylinkės, Vilniaus apygardos teismas ir Nacionalinė teismų administracija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

'Otkatai' per liesi buvo?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS