Ateities perspektyva: Vilnius gali tapti virtualių pinigų centru | KaunoDiena.lt

ATEITIES PERSPEKTYVA: VILNIUS GALI TAPTI VIRTUALIŲ PINIGŲ CENTRU

Naujųjų finansinių technologijų ir skaitmeninių valiutų perspektyvos, reguliavimas ir priežiūra – svarbiausios temos, nagrinėtos tarptautinėje Vilniuje vykusioje bitkoinų ir blokčein elektroninių valiutų konferencijoje. Šios srities žinovų teigimu, Vilnius turi gerų galimybių įsitvirtinti kaip šių valiutų kūrėju ir centru, nes kol kas aiškių lyderių dar nėra, todėl esą tai geras laikas prisijungti ir išnaudoti vykstančio proceso siūlomas galimybes.

Pasaulyje naujų finansinių technologijų sektoriuje vyksta itin svarbūs procesai, tačiau virtualūs pinigai dar labai ankstyvos stadijos, todėl kaip su jais elgtis, ar jiems reikalingas reguliavimas, tam tikras finansų centras – vis dar neatsakyti klausimai.

Kriptovaliuta, paprastai kalbant, yra internetinis atsiskaitymo vienetas. Ji neturi fizinės išraiškos, laikoma skaitmeniniu būdu ir generuojama pačių vartotojų. Nėra konkretaus asmens ar institucijos, kuri gali užsiimti valiutos leidimu. Populiariausia kriptovaliuta yra bitkoinas. Niekas nežino, kas ją sukūrė. Šiuo metu sprendžiama, kaip elgtis su kriptovaliutomis, nuošalyje žada nelikti ir Lietuvos bankas.

„Reguliatorius turi būti panašus kaip kompanija „Google“, kurios moto yra „do no harm“, nedarykime žalos, reguliatorius irgi turi nedaryti žalos savo reguliavimu, bet turi užtikrinti stabilumą. Žinoma, yra tas balanso klausimas, kur yra stabilumas ir kur mes trukdome inovacijoms“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Marius Jurgilas.

Šios srities žinovai sako, kad Vilnius turi gerų galimybių įsitvirtinti kaip kriptovaliutų ekosistemos kūrėjas ir centras.

„Lietuva turi labai geros patirties su bendrove „Uber“. Kitos šalys blokuoja šios inovacijos veiklą, o Lietuva elgiasi priešingai. Manau, ne mažiau galimybių turi ir bitkoinai. Lietuva gali tapti Europos kriptovaliutų finansų centru, net pasauliniu centru. Dvi kitos šalys, kurios mėgina įsitvirtinti – Didžioji Britanija ir Liuksemburgas. Lietuva jau dalyvauja šiame procese ir turi šansų tapti trečia, o vėliau ir pirma Europoje“, – savo nuomone dalinosi „Bitcoin foundation“ įkūrėjas ir direktorius Jonas Matonis.

Vienas garsiausių Lietuvos verslininkų Ilja Laursas tikina, kad elektroninės valiutos nereikėtų bijoti ir lygina ją su interneto pradžia, esą nemaža dalis vyriausybių ir visuomenių bijojo naujovės ir net siūlė ją drausti.

„Mes privalome kurti kibernetinio saugumo tarnybas, jei yra grėsmės visuomenei ar privatumui, mes privalome kurti įstatymus, kurie apgina tiek vartotojus, tiek valstybę, tiek kitas institucijas, bet tai nėra, kad viską uždarome ir rodome, kad to nėra“, – sakė Ilja Laursas, „Nextury Ventures“ valdybos pirmininkas.

Nepaisant baimių ir daugybės nežinomųjų, neabejojama, kad virtuali valiuta ateityje palies kiekvieną pasaulio gyventoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS