Audra Vilniuje nulaužė seniausią miesto liepą: gyventojai neslepia liūdesio | KaunoDiena.lt

AUDRA VILNIUJE NULAUŽĖ SENIAUSIĄ MIESTO LIEPĄ: GYVENTOJAI NESLEPIA LIŪDESIO

  • 3

Paryčiais ir jau įsibėgėjus rytui Vilnių skandino liūtys. Trumpa, bet stipri audra nulaužė seniausią 300 metų skaičiuojančią Vilniaus liepą. Gyventojai medį apverkia, o specialistai kritikuoja miesto valdžią, esą paminkliniam medžiui tikrai buvo skirta per mažai dėmesio. Dar viena nuo lietaus nukentėjusi vieta – vadinamasis Lietaus parkas, kuris visiškai naujas, bet nukenčia nebe pirmą kartą, praneša LNK.

„Sukilo vėjas, lietus 11 val. ir gūsis padarė savo darbą. Mes likviduojame gamtos padarinius. Šiai liepai yra daugiau nei 300 metų. Deja, ji neatlaikė gamtos stichijos“, – teigė „Vilniaus miesto parkų“ miškininkas Rimvydas Musteikis.

Pro šalį einantys žmonės stabteli, fotografuoja, negali patikėti tuo, ką mato.

„Pamačiau, labai sujaudino, net susigraudinau. Su šia liepa daug susiję, mano močiute čia dar gulėjo ligoninėje ir pro langą žiūrėdavo į šią liepą“, – kalbėjo praeivė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Senjorė liepa nebuvo pačios geriausios būklės.

„Buvo pažeistas kamienas, įsimetęs rudasis puvinys“, – komentavo R. Musteikis.

„Aišku, gaila medžio. Aš pats kaimietis“, – nuomonę išsakė vyriškis.

„Liepos pagal savo genetinį užprogramavimą turėtų pasiekti 1000 m. Motininis kamienas pradeda degredaciją nuo viršaus“, – pasakojo Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis.

Liepos būklė buvo stebima jau daugiau nei 15 m. Savo iniciatyva arboristai atlikinėjo priežiūros darbus, tarp jų ir kamieno sutvirtinimą. Sako, kad valdžios dėmesys paminkliniam medžiui buvo nepakankamas.

Teritorija aptverta, skaudesnių pasekmių išvengta, žmonės nenukentėjo. Tačiau kituose miesto vietose yra apgadinto turto.

„Apmaudu, kad kai kurie medžiai lūžo ant automobilių, prispaudė ir apgadino juos. Turėjome 4-5 tokius iškvietimus“, – teigė „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius.

S. Lisausko/BNS nuotr.

Momentinė audra ne tik išvartė medžius, bet ir nuplovė vandens kaupyklos šlaitą. Tai ne pirmas kartas, kai šioje vietoje tenka tvarkyti liūties padarinius. Tad nuspręsta atlikti papildomą analizę. Incidentas įvyko Lietaus parke.

„Dėl techninių nesklandumų vanduo negalėjo nutekėti tiesiai į valyklą ir prasiveržė pro šulinių viršų, nuplaudamas dar ir šlaitą. Matome pasikartojančią paradigmą, labai norisi išsiaiškinti, kas konkrečiai atsitiko“, – kalbėjo E. Steponavičius.

„Projektuotojai ir užsakovai žvilgtels, kas čia gi atsitiko ir kodėl lietaus vandens srautas pramušė būtent šitoje vietoje. Labai gerai, kad pačioje projekto eksploatavimo pradžioje pasimatė tokie dalykai, dar yra visos galimybės susitvarkyti“, – sakė viena iš projekto rengėjų Eduardas Lozuraitis.

„Grindos“ atstovas paaiškino, kad naujas inžinerinis įrenginys gelbsti miestą nuo patvinusių gatvių.

„Vilniečiai dažnai prisimena, kaip seniau atrodydavo centrinės miesto gatvės po liūčių. Šitas objektas, kuris buvo pastatytas būtent tam, kad suvaldytume lietaus nuotekas, puikiai atliko savo funkciją. Įsivaizduokite visą šį vandeny kaupykloje ant centrinių miesto gatvių“, – kalbėjo E. Steponavičius.

Audra pasispardė ir kitose Lietuvos vietovėse. Anot sinoptikų artimiausiomis dienomis šalyje vis pasitaikys trumpo lietaus, tačiau gausesni krituliai nenumatomi. Šiuo metu Lietuvoje paskelbta sausra.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaunietis

Tai jau toks liudesys,boza moi ! Uzperka tegul tie liudintys misias,,,,

Antanas.

Senus ir ligotus medžius reikia laiku šalinti.

Senukas

Čia kažkoks ženklas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS