Dalai Lama lankysis Užupyje ir apžiūrės J. Ivanauskaitės fotografijų parodą | KaunoDiena.lt

DALAI LAMA LANKYSIS UŽUPYJE IR APŽIŪRĖS J. IVANAUSKAITĖS FOTOGRAFIJŲ PARODĄ

  • 0

Birželio 13–14 d. Lietuvoje, Vilniuje, viešėsiančio Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos XIV garbei Užupyje, ant Vilnelės krantinės, bus rengiama Jurgos Ivanauskaitės fotografijų paroda „Tibetas – kita realybė“. Planuojama, kad parodą aplankys ir Jo Šventenybė Dalai Lama XIV.

„Vis dar dėliojame Jo Šventenybės viešnagės Lietuvoje dienotvarkę, tačiau galiu atskleisti, kad Dalai Lama XIV iš karto išreiškė pageidavimą apsilankyti jam jau gerai pažįstamame Tibeto skvere. Jo Šventenybė buvo maloniai nustebintas sužinojęs, kad jo garbei bus rengiama jam pažįstamos šviesaus atminimo J. Ivanauskaitės darbų paroda. Tad taip, galiu patvirtinti, kad birželio 13 d. Dalai Lama XIV lankysis Tibeto skvere, Užupyje, ir apžiūrės čia pat eksponuojamas Jurgos Ivanauskaitės nuotraukas iš Jo Šventenybės gimtinės“, – paklausta apie Dalai Lamos XIV dienotvarkę Vilniuje sako VšĮ „Tibeto namai“ atstovė Rūta Norkutė.

Parodoje ant Vilnelės krantinės, tarp Užupio Undinėlės skulptūros ir Tibeto skvero, bus eksponuojama 10 didelio formato J. Ivanauskaitės fotografijų iš jos kelionės po Tibetą 1998 metais. Apžiūrėti parodą bus galima jau nuo birželio 4 d.

Tibetą J. Ivanauskaitė įsimylėjo dar 1993 m., per pirmąją savo kelionę į Dharamsalą Indijoje, kur studijavo Tibeto budizmą. 1996 m. pasirodė J. Ivanauskaitės knygų trilogija „Tibeto Mandala“, skirta Tibeto istorijai, kultūrai ir religijai. Pirmosios knygos „Ištremtas Tibetas“ pabaigoje ji ištarė: „Mano religija – TIBETAS“. Į Tibetą – savo Pažadėtąją žemę – J. Ivanauskaitė nukeliavo 1998 m.

Užupis Dalai Lamai XIV taip pat gerai pažįstamas – čia jis lankėsi jau keletą kartų. Pirmą kartą Užupyje jis apsilankė antrojo vizito Lietuvoje metu, 2001 m., tuomet Dalai Lamai XIV buvo suteiktas ir Užupio respublikos garbės piliečio vardas. Per trečiąjį vizitą 2013 m. Tibeto dvasinis lyderis Užupyje esančiame Tibeto skvere atidengė Nacionalinės premijos laureato skulptoriaus Rimanto Sakalausko akmeninę skulptūrą „Mandala“.

Viešėdamas Lietuvoje Dalai Lama XIV šalies gyventojus pagerbs dviem paskaitomis. Birželio 13-ąją Jo Šventenybė Vilniaus universitete skaitys viešą paskaitą apie žmogiškąsias vertybes švietime akademinei bendruomenei, o birželio 14-ąją Vilniaus „Siemens“ arenoje kalbės apie „Laimės meną“. Vieno ryškiausių autoritetų pasaulyje paskaita „Laimės menas“ sinchroniškai bus verčiama į lietuvių ir rusų kalbas.

Visos už bilietus surinktos lėšos bus skirtos Dalai Lamos XIV vizito Lietuvoje išlaidoms padengti. Bilietus į Dalai Lamos XIV paskaitą „Laimės menas“, kuri vyks „Siemens“ arenoje, platina „Tiketa“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS