G. Paluckas: bręsta naujas skandalas, kurio pasekmes permeta mums | KaunoDiena.lt

G. PALUCKAS: BRĘSTA NAUJAS SKANDALAS, KURIO PASEKMES PERMETA MUMS

Bręsta naujas skandalas, dėl kurio atsakomybė tenka Seimui ir Vyriausybei, bet yra permetama mums. Taip Eltai teigė Vilniaus savivaldybės vicemeras Gintautas Paluckas.

Pasak G. Palucko, panaikinus galimybę deklaruoti gyvenamąją vietą prie savivaldybių, nukentės pažeidžiamiausi žmonės, bus problemų su išmokomis ir kita socialine parama neturintiems galimybės gyvenamosios vietos deklaruoti kitur.

„Jeigu šeima nedeklaruota Vilniaus mieste, vaikai neteks pirmenybės eilėje į darželius ir pan.”, - pridūrė vicemeras. Pasak G. Palucko, žmonės vėl kaltins savivaldybes, nors sprendimus priėmė ne jos.

VĮ Registrų centro duomenimis, 2016 m. liepos 1 d. į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų sąrašą buvo įtraukta 92 718 asmenų.

Pasak G. Palucko, vien prie Vilniaus savivaldybės, liaudiškai tariant, buvo prisiregistravę apie 20 tūkst. žmonių. Iš jų gaunančių pinigines išmokas ar socialinės paramos buvo apie 7,5 tūkst.

Kaip žmogus nepyks, jei atėjęs į socialinės paramos skyrių piniginės paramos sužinos, kad ji jam nebepriklauso.

„Paskui šis skaičius kiek sumažėjo, tačiau tai reiškia, kad automatiškai panaikinus gyvenamosios vietos deklaraciją Vilniaus mieste, jiems nebegalėsime teikti pagalbos, nes nedeklaravę gyvenamosios vietos. Kils konfliktų, o nepasitenkinimo banga vėl bus nukreipta į savivaldybes, bus reikalaujama mero ir vicemero pasiteisinti, nors sprendimus priėmę Seimas ir Vyriausybė stengiasi likti nuošalėje, permesdami atsakomybę mums. Tai nesąžiningas elgesys, ignoruojant, su kokiais sunkumais susidurs visų pirma socialinės paramos gavėjai, o paskui savivaldybių tarnautojai, kurie su jais dirbs“, - sakė Vilniaus vicemeras.

G. Paluckui suprantama kylanti pasipiktinimo banga. „Kaip žmogus nepyks, jei atėjęs į socialinės paramos skyrių piniginės paramos sužinos, kad ji jam nebepriklauso, nes automatiškai panaikinta gyvenamosios vietos deklaracija“, - sakė jis, pridurdamas, kad gyvenamosios vietos deklaracijos prie savivaldybių naikinimas palies jautriausią asmenų grupę - tuos, kuriems išmokų, globos ir kitų paslaugų reikia ne kada nors, o dabar.

Kaip priminė Vilniaus vicemeras, tam tikras viešųjų paslaugų ir socialinės paramos rūšis žmonės gali gauti tik tuo atveju, jeigu savo gyvenamąją vietą deklaravę toje savivaldybėje.

Įspėjimą apie tai antradienį išplatino ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), primindama, kad laiku nedeklaravę savo gyvenamosios vietos gyventojai gali nesulaukti socialinio draudimo, šalpos ir valstybinių pensijų (pirmojo ir antrojo laipsnio, nukentėjusiųjų, mokslininkų), slaugos ir priežiūros išmokų.

SADM atkreipė dėmesį, kad socialinio draudimo, šalpos ir valstybinių pensijų (pirmojo ir antrojo laipsnio, nukentėjusiųjų, mokslininkų), slaugos ir priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinių kompensacijų gavėjai, kurie iki 2018 metų buvo deklaravę gyvenamąją vietą „prie savivaldybės“, norėdami ir toliau nepertraukiamai gauti šias išmokas, iki kovo pabaigos privalo deklaruoti savo gyvenamąją vietą arba kreiptis į seniūniją dėl įtraukimo į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą.

Kaip informuojama ministerijos pranešime spaudai, dėl Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimų, „Sodra“ gali skirti ir mokėti išmokas tik deklaravusiems gyvenamąją vietą arba įtrauktiems į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą gyventojams.

Su gyvenamosios vietos deklaravimo faktu siejama ir teisė gauti šalpos, šalpos neįgalumo pensijas, slaugos ar priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslines kompensacijas, kurias moka savivaldybės.

Deklaruoti gyvenamąją vietą galima internetu, naudojantis Elektroniniais valdžios vartais arba atvykus į gyvenamosios vietos seniūniją.

Jei žmogus tą padarys vėliau negu kovo mėnesį, jis turės pranešti mokančiai išmoką įstaigai, kad ją atnaujintų. SADM žada, kad išmoka bus mokama nepertraukiamai, žmogus nepraras nei vieno mėnesio socialinio draudimo ar valstybinės pensijos.

SADM žada, kad už kovo mėnesį pensijas jų gavėjai, kaip visada, gaus balandį, net jei dar nebus spėję deklaruoti gyvenamosios vietos arba būti įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, nes pensijos mokamos už praėjusį mėnesį,

„Kartu norime priminti, kad gyventojai, kurių duomenų apie deklaruotą vietą arba apie savivaldybę, kurios teritorijoje jie gyvena, nebus Gyventojų registre, teisės gauti išmokas vaikams, tarp jų ir „vaiko pinigus“, socialinę pašalpą nepraras. Esant reikalui, dėl piniginės paramos jie galės kreiptis į savivaldybės, kurioje gyvena, administraciją, o savivaldybė pati patikrins pagal kitus registrus, ar žmogus faktiškai gyvena toje savivaldybėje”, - rašoma SADM pranešime spaudai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taip

kirkinas ir kirkina sali kad is sio politjovalu islyst svariam juk jie visi prisidirbe nusikalteliai kuriuos kolkas globoja /globejai/ su briuselio pritarimu.......

NA NA

Paluckiuk grįžk pas landsberginius ,turėsi ką veikti ,jiems kiekviena dieną bręsta intrigos ir skandalai ,,,,sėkmės ,nekiršink socdemų ,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS