Į Gedimino prospektą grįžo jo simboliu tapusi dobermanės skulptūra | KaunoDiena.lt

Į GEDIMINO PROSPEKTĄ GRĮŽO JO SIMBOLIU TAPUSI DOBERMANĖS SKULPTŪRA

Į Vilniaus Gedimino prospektą penktadienį, po metų pertraukos, grįžo gatvės simboliu tapusi dobermanės skulptūra.

Garsioji Vilniaus dobermanė – 10-ajame dešimtmetyje sukurtas skulptoriaus Svajūno Kižio baigiamasis darbas Dailes akademijoje. Darbą sudarė skulptūra ir nuotraukos, kuriose užfiksuota šunų uodegų kirpimo procedūra. Autoriui pasiūlius, natūralaus dydžio lakuotos bronzos dobermanas 1994-aisiais įsitaisė prie toje vietoje Gedimino prospekte buvusios parduotuvės. Skulptūra kasdien būdavo išnešama į lauką, o vakare grąžinama į vidų. Po kelerių metų skulptūrą pavogė.

Panašaus likimo ir 2007-aisiais Eimanto Ludavičiaus toje pačioje vietoje pastatyta dobermanė. Užsidarius optikai, savininkas, kurio užsakymu skulptūra ir buvo pagaminta, ją išsivežė ir pasistatė šalia namų.

E. Ludavičius teigia buvęs nusivylęs, kad skulptūros, kaip tam tikro simbolio, nebeliko miesto centre.

„Tikėjausi, kad skulptūrą paliks, nepaisant to, kad pasikeičia nuomuojamų patalpų funkcija, tą skulptūrą, kaip viešosios erdvės simbolį, savininkas paliks, bet atsitiko taip, kaip atstiko. Iš pradžių nedrąsiai, bet supratau, kad už tą viešąjį interesą reikia kovoti ir dėti savo lėšas ir pastangas. Labai dėkoju tiems, kurie prisidėjo prie to ir prisideda“, – sako E. Ludavičius.

Skulptūra atkurta, nes E. Ludavičius buvo išsaugojęs dobermanės formą. Prieš 10 metų skulptūra kurta kaip reklaminis objektas, bet ji tapo Gedimino prospekto simboliu.

Daugiau apie tai – reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

qqq

koks...nusikalbėjai,skulptūra graži.

koks

cia dar britaniskas simbolis ir ka jis simbolizuoja ? kai galima buvo ka nors lietuviskiau is skaliku padermes bet tiekto juk ir kanalizacinis prie neries nieko nereiskia isskyrus pinigu besaiki plovima ir soc...demonu patycias is normaliu zmoniu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS