Į Kauno Zoologijos muziejų kviečia britai | KaunoDiena.lt

Į KAUNO ZOOLOGIJOS MUZIEJŲ KVIEČIA BRITAI

T.Ivanausko zoologijos muziejuje šalia gyvūnų iškamšų, medžioklės trofėjų ir kitų eksponatų laikinai įsikūrė šviečiantis, judantis ir skleidžiantis įvairiausius garsus objektas.

Tai – Didžiosios Britanijos menininkų šeimos Eleanor Pritchard ir Peterio Pritchardo sukurta instaliacija "Šešėlių medžioklė". "Savo kūriniu norime privilioti kauniečius į Zoologijos muziejų, pasižvalgyti po turtingas ir įdomias jo ekspozicijas", – tvirtino Kauno meno bienalėje "Textile‘09" savo projektą pristatę menininkai.

Idėja sukurti kažką, kas atkreiptų kauniečių dėmesį į pačiame miesto centre stūksantį, bet, anot menininkų, nuolat pustuštį muziejų, E.Pritchard kilo prieš dvejus metus. Tada tekstilininkė, atvežusi savo darbus į ankstesniąją bienalę, pirmą kartą lankėsi Kaune. Turistams skirtame lankstinuke radusi informacijos apie Zoologijos muziejų, nusprendė jame apsilankyti. "Mane sužavėjo kontrastas – tropiniai gyvūnai stovėjo čia, už lango spaudžiant gruodžio šalčiams", – pirmąjį įspūdį prisiminė E.Pritchard.

"Turėtumėte didžiuotis tokia didele iškamšų kolekcija. Nors Gamtos istorijos muziejaus Londone ekspozicijos daug didesnės, tačiau ten pereita prie kitų eksponatų kaupimo galimybių – iškamšų ten beveik nelikę", – pastebėjo londoniečiai.

Menininkai muziejaus Trofėjų salėje sukūrė simbolinį mišką – įjungę garso įrašą, čia įkurdino paukščius, "prisodino" beržus simbolizuojančių šviestuvų, žaisdami šviesomis, tarp medžių paleido vėją, taip tarsi išlaisvindami ant salės sienų kabančius medžioklės trofėjus. "Zoologijos sode žmones apima noras išlaisvinti gyvūnus. Lankantis muziejuje jausmas dvilypis – lyg ir norėtum išlaisvinti tuos sustingusius gyvūnus, bet supranti, kad nėra ką laisvinti – iš gyvūnų po jų oda, kailiais beveik nieko nelikę. Taigi mūsų kūrinys išlaisvina gyvūnus perkeltine prasme, o kartu verčia mus susimąstyti – kodėl net ir negyvus gyvūnus norisi išlaisvinti", – paaiškino E.Pritchard.

Menininkų kūrinys grąžina girią muziejaus stiklo vitrinose sustingusiems gyvūnams. "Erdvėje kybančios miškingos vietovės iliuziją sustiprina dinamiškas apšvietimas, tarsi prikeldamas judančią, mus iš tankmės stebinčią, tačiau iki galo neapčiuopiamą gyvastį. Instaliuotas nepaprastoje muziejaus Trofėjų salėje, kūrinys nagrinėja izoliacijos bei išsilaisvinimo temas ir žadina vaizduotės galią pamatyti gyvybę tame, kas negyva", – filosofinę kūrinio potekstę įžvelgė šviesų architektas P.Pritchardas.

Švytintys objektai ir šešėliai, pusiau išlaisvinti gyvūnai – marga, virtuali kaimenė T.Ivanausko muziejaus lankose ganysis iki lapkričio 27 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vismantas

Nuostabi ideja, reikes nueit paziuret. As dar siulyciau Zoo muziejuje kazko novatorisko, pvz nauja dinozauru laiku sale, kurioje butu judantys dirbtiniai dinozaurai. Tai manau leistu ne tik susipazinti su to laikotarpio gyvunais, bet ir butu gera atrakcija, ispudingas reginys, kuris tikrai sutrauktu i muzieju daug miestieciu ir miesto sveciu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS