Ir Architektų taryba įžvelgia pavojų sostinės Senamiesčio bažnyčiai | KaunoDiena.lt

IR ARCHITEKTŲ TARYBA ĮŽVELGIA PAVOJŲ SOSTINĖS SENAMIESČIO BAŽNYČIAI

Komercinio komplekso sostinės centre esančioje buvusios Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje projekto architektūra nėra pakankamai kokybiška ir jį reikėtų keisti, teigia Vilniaus regioninė architektų taryba.

Ketvirtadienį taryba pateikė kovą ir balandį vykusių projekto svarstymų išvadą, BNS pranešė Lietuvos architektų rūmai. Išvadoje taip pat teigiama, kad nebuvo užtikrintas pakankamas svarbioje miesto vietoje planuojamos plėtros viešumas, teigia Vilniaus regioninė architektų taryba.

„Tarybos vertinimu, projektas neatitinka Architektūros įstatyme nurodytų kokybės kriterijų. Pažymėtina, kad iki šiol atliktas darbas gali būti laikomas tvirtu pagrindu sėkmingam projekto plėtojimui, po to, kai bus pakoreguoti ir pašalinti esminiai jo trūkumai“, - rašoma išvadoje, kuri yra rekomendacinio pobūdžio.

Architektų vertinimu, projektas negali būti realizuojamas dėl kilusio visuomenės pasipriešinimo. Taip pat jame nepasiekta „funkcinių, ekonominių ir architektūros kokybės kriterijų pusiausvyra“, o to reikalauja sudėtinga ir labai svarbi projekto vieta.

Projektiniu pasiūlymu kultūros paveldui daroma esminė neigiama įtaka.

Taryba projektą vertino urbanistinio integralumo, darnaus vystymosi, statybos ir kuriamos aplinkos kokybės, inovatyvumo, paveldo išsaugojimo, architektūrinės idėjos, estetikos, racionalumo ir kitais aspektais.

Architektų išvadoje pabrėžiama, jog projektu kultūros paveldas yra saugomas tik formaliai.

„Projektiniu pasiūlymu kultūros paveldui daroma esminė neigiama įtaka. Projekte senosios ir naujosios architektūros santykis traktuojamas taip pat labai formaliai ir paviršutiniškai. Šioje teritorijoje paveldo vertybių išsaugojimą būtina užtikrinti ne tik lokaliais architektūros sprendiniais, bet ir vizualiai – atveriant Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią iš miestui svarbių rakursų“, - rašoma išvadoje.

Architektai turėjo pastabų ir dėl to, jog projekto plėtotojai nepakankamai dėmesio skyrė projekto viešumui.

„Prielaidos susidaryti nevienareikšmei situacijai atsirado, kai buvo reikšmingai pakoreguotas teritorijos detalusis planas, ir, kai formaliai vykdant procedūras, buvo skirtas nepakankamas dėmesys viešinimo kokybei. Suvokiant teritorijos svarbą, viešinimo ir aptarimo su visuomene etapams buvo būtina skirti daugiau pastangų. Taryba mano, kad siekiant aukščiausios architektūros kokybės šiai sudėtingai teritorijai, buvo būtina skelbti naują architektūros konkursą“, - rašoma išvadoje.

Taryba taip pat kritikuoja komplekso urbanistinį integralumą, kuris neatitinka gretimų kvartalų konteksto, agresyvią naujų pastatų vizualinę įtaką, inovacijų, vientisos architektūrinės idėjos trūkumą.

Vilniaus miesto taryba balandį priėmė rezoliuciją, kuria numatoma, kad statybos leidimas plėtrai teritorijoje būtų išduodamas pakoregavus projektą, atsižvelgus į ekspertų išvadas bei surengus viešą pristatymą visuomenei.

Plėtrą buvusioje Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje plėtojantis investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondas planuojamą viešbučio „Clarion“ ir konferencijų centro projektą paviešino kovo viduryje.

Projektą bendrovė paviešino po Kultūros paveldo departamento ir sostinės savivaldybės išsakytos kritikos dėl projekto pristatymo visuomenei.

Į projektą, kurį įgyvendinti tikimasi iki 2020 metų vidurio, fondas ketina investuoti 45 mln. eurų.

GALERIJA

  • Ir Architektų taryba įžvelgia pavojų sostinės Senamiesčio bažnyčiai
Projektuotojų vizualizacijos
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Šamašas - šumerų karalius.

Prisikėlęs iš senovės pritariu: stiklainiai - gerai. Mes senovėje prie Tigro ir Eufrato tvorų plytas glazūruodavome, buvo labai gražu. Praėjo apie 7000 metų, ir stiklainių mintis atgimė. Nuostabu! Tik avariumai per žemi, reikėtų suprojektuoti dar po kokius du-tris aukštus. .

lukiškių

kalėjimą matyt čia perkels ........... vizualiai susitapatina

Ramojus

Akvariumus galėtų statyti ir miesto mikrorajonuose. Vietos nuo Ukmergės . iki Maišiagalos arba Naujosios Vilnios iki Lavoriškių yra pakankamai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS