Įžvelgė neskaidrumą: bibliotekos pirkinys už 2 mln. eurų – stabdomas | KaunoDiena.lt

ĮŽVELGĖ NESKAIDRUMĄ: BIBLIOTEKOS PIRKINYS UŽ 2 MLN. EURŲ – STABDOMAS

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) šią savaitę įpareigojo Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką nutraukti beveik 2 mln. eurų vertės kompiuterinės įrangos pirkimą, nustačiusi, jog sąlygos pažeidė įstatymus.

Balandį skelbtu pirkimu biblioteka siekė įsigyti apie 1,5 tūkst. stacionarių kompiuterių, 2,8 tūkst. multifunkcinių spausdintuvų, 280 projektorių ir 68 liečiamus terminalus. Visa ši įranga būtų paskirstyta 283 Lietuvos bibliotekose.

Anot Viešųjų pirkimų tarnybos, M. Mažvydo biblioteka turėjo išskaidyti pirkimą, o jos argumentai to nedaryti buvo nepakankamai svarūs.

Tarnyba tvirtino, jog tokio pobūdžio pirkimą būtų galima skaidyti regionais, tai leistų dalyvauti didesniam tiekėjų ratui ir užtikrintų jų konkurenciją.

VPT taip pat konstatavo, kad reikalavimas stacionarius kompiuterius pateikti tik su vidiniu maitinimo šaltiniu buvo ribojantis konkurenciją.

Kaip perteklinį reikalavimą tarnyba nurodė sąlygą, kad visos kompiuterio dalys turi būti vieno gamintojo.

„Minėtas reikalavimas nėra pagrįstas, kadangi kompiuterių gamintojai patys negamina RAM modulių, SSD diskų ir daugelio kitų komponentų. Jie vykdo surinkimą iš egzistuojančių rinkoje komponentų, kuriuos pavyksta gauti už optimaliausią tuo metu kainą“, – rašoma VPT sprendime.

Anot jos, M. Mažvydo biblioteka apribojo konkurenciją reikalaudama, kad su multifunkciniais spausdintuvais turėtų būti pateiktos dvi dažomųjų miltelių talpos (toneriai), skirtos atspausdinti ne mažiau nei 2 tūkst. lapų.

„Nurodydama tikslias tonerių talpas Perkančioji organizacija apribojo galimybę teikėjams siūlyti spausdintuvus, turinčius pvz., vieną – ne mažiau 1000 lapų talpos, kitą – ne mažiau 3000 lapų talpos tonerius, kas leistų pasiekti tą patį rezultatą“, – nurodė Viešųjų pirkimų tarnyba.

VPT taip pat konstatavo, kad M. Mažvydo biblioteka keitė esmines pirkimo sąlygas jau šiam vykstant, nors tokiu atveju konkursą turėjo nutraukti ir paskelbti jį iš naujo.

Biblioteka gali VPT išvadą apskųsti teismui.

„Vertinimo išvada gauta ir ji yra nagrinėjama“, – BNS pateiktame atsakyme nurodė M. Mažvydo biblioteka ir detaliau VPT sprendimo nekomentavo.

Šiame pirkime dalyvavo informacinių technologijų įmonės „ATEA“, „Fortevento“, „NBCS“ ir „EIT Sprendimai“. Pastaroji bendrovė ir buvo laimėjusi konkursą.

M. Mažvydo biblioteka su Kultūros ministerija nuo 2009 metų vykdo investicinį projektą dėl regioninių bibliotekų kompiuterizavimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS