JAV kongresmenai ragina stabdyti Sporto rūmų rekonstrukcijos projektą | KaunoDiena.lt

JAV KONGRESMENAI RAGINA STABDYTI SPORTO RŪMŲ REKONSTRUKCIJOS PROJEKTĄ

12 Jungtinių Valstijų Kongreso narių ragina stabdyti Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos projektą.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei adresuotame laiške, kurį skelbia tinklalapis defendinghistory.com, dvylika kongresmenų ragina Lietuvos Vyriausybę atsisakyti pastato pritaikymo konferencijų centrui bei neliesti senųjų Šnipiškių žydų kapinių.

Rūmus ragina nugriauti

„Kapinės yra vieni paskutinių didžios Vilniaus žydų bendruomenės likučių, čia palaidota daugybė žinomų Vilniaus asmenų, mokslininkų. Kapinės yra istorinė, didžiulės kultūrinės reikšmės vieta, kurios išsaugojimu suinteresuota tiek vietos, tiek ir tarptautinė bendruomenė, todėl su ja turėtų būti elgiamasi pagarbiai“, - nurodoma laiške.

Raginame perkelti konferencijų centrą į kitą vietą ir taip išsaugoti senąsias žydų kapines.

JAV Atstovų rūmų nariai remiasi 2008-aisiais Kongreso priimta rezoliucija, jog tokių vietų išniekinimas „žeidžia tarptautinę žydų bendruomenę, Amerikos žmones“ ir visus, kurie „vertina religinę laisvę bei etninę įvairovę pasaulyje“. Laiško autoriai ragina Lietuvos Vyriausybę „imtis žingsnių, kurie garantuotų nuolatinį kapinių vietos išsaugojimą“.

„Raginame perkelti konferencijų centrą į kitą vietą ir taip išsaugoti senąsias žydų kapines“, - sakoma laiške.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, jog ir patys prieš daugiau nei keturis dešimtmečius pastatyti Vilniaus koncertų ir sporto rūmai „niekina“ žydų kapines ir „prieštarauja pagarbos žmogaus orumui nuostatoms, kurios yra Vakarų civilizacijos pagrindas“. Pažymima, kad sprendimas perkelti konferencijų centrą į kitą vietą bei dabartinio pastato nugriovimas „patvirtintų Lietuvos Vyriausybės įsipareigojimą pamatinėms žmogaus teisėms“.

Laišką pasirašo kongreso nariai Jana Shakowsky (Jana Šakovski), Steve'as Cohenas (Styvas Koenas), Tedas Deutschas (Tedas Doičas), Eliotas L. Engelas (Eliotas L.Engelas), Johnas Garamendis (Džonas Garamendis), Joshua Gottheimeris (Džošua Gothaimeris), Alcee'is L.Hastingsas (Elsis L.Hastingsas), Jamesas P.McGovernas (Džeimsas  P. Makgovernas), Jerroldas Nadleris (Džeroldas Nadleris), Janice Danoff Schakowsky (Dženisė Danof - Šakovski), Debbie Wasserman Schultz (Debi Vaserman Šulc), Alice Constandina Titus (Alisa Konstandina Titus), Randallis Keithas Weberis (Randalis Keitas Vėberis).

Pernai gruodį vilnietė Rūta Bloštein inicijavo peticiją prieš Sporto rūmų atnaujinimą, kurią pasirašė apie 40 tūkst. žmonių.

Dėl teisėsaugos tyrimų įstrigus viešųjų pirkimų procedūroms, Vyriausybė žada vėlinti sporto rūmų rekonstrukcijos terminus bei tikisi, jog konferencijų centras bus užbaigtas iki 2021-ųjų - anksčiau planuota, kad rekonstrukcija bus baigta šiemet.

Turto bankas šį vasarį nutraukė derybas su potencialiu Vilniaus koncertų ir  sporto  rūmų  rekonstrukcijos konkurso laimėtoju - bendrove "Irdaiva". Tai padaryta po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) vasarį Turto banką informavo, kad buvęs Turto banko darbuotojas, vienas viešojo pirkimo komisijos narių Tomas Lukoševičius tuo pat metu dirbo ir "Irdaivoje".

Viešųjų pirkimų tarnyba praėjusių metų pabaigoje pareiškė, kad Turto bankas turės iš naujo svarstyti konkurso biudžetą bei konsorciumo pasiūlytą kainą, mat ji pasirodė per didelė, siekė 27,79 mln. eurų.

Vyriausybė kovą patvirtintoje šių metų Valstybės investicijų programoje nenumatė lėšų Sporto rūmų rekonstrukcijai, tačiau lėšos, anot Finansų ministerijos vadovybės, šiemet dar gali būti numatytos.

Lietuvos vadovai atmeta nuogąstavimus

Lietuvos valdžios atstovai sako, kad rekonstruojant apleistus Sporto rūmus Vilniaus centre senosios Šnipiškių žydų kapinės žalos nepatirs, o grupės JAV kongresmenų nuogąstavimus vadina nepagrįstais.

Šalies vadovai sako, kad kongresų rūmų projektas ir toliau bus derinamas su Lietuvos žydų bendruomene bei Londone įsikūrusiu Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu. Šios organizacijos pritaria rūmų rekonstrukcijai.

„Visos žydų kapinės turi būti tinkamai išsaugotos, todėl sprendimai dėl jų išsaugojimo priimami drauge su Lietuvos žydų bendruomene ir Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu“, – pirmadienį sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Taip šalies vadovė komentavo dvylikos JAV kongresmenų raginimą nugriauti Sporto rūmus ir atsisakyti planų jų vietoje įrengti kongresų centrą. Jos komentarą BNS prašymu pateikė prezidentės spaudos tarnyba.

Rekonstrukcijos šalininkai pabrėžia, kad sovietinės okupacijos metu statant Vilniaus koncertų ir sporto rūmus buvo sunaikinti iki tol toje vietoje buvę palaidojimai, o pats pastatas, kaip ir jį supusios kapinės, yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą ir negali būti nugriautas.

Tačiau kai kurie ultraortodoksų žydų rabinai bei juos remiančios organizacijos sako, kad kongresų centro įrengimas išniekintų šventą vietą. Jų teigimu, vienintelė išeitis būtų išardyti Sporto rūmus ir vietoje jų įamžinti kapinių atminimą.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad JAV įstatymų leidėjų nerimas nepagrįstas.

„Nepagrįsti jokie nuogąstavimai, kad bus elgiamasi nepagarbiai ar kažkas bus daroma palaikų palaidojimo vietose. To tikrai nebus“, – BNS pirmadienį sakė ministras.

Jis teigė suprantantis, kad įvairios žydų organizacijos gali turėti skirtingą nuomonę, bet pabrėžė, kad Vyriausybė visus kilusius klausimus derins su Lietuvos žydų bendruomene ir Londone veikiančiu komitetu, vadindamas juos didžiausiais autoritetais.

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Deividas Matulionis sakė, kad kongresmenų laiškas jam buvo netikėtas, nes dėl Šnipiškių kapinių teritorijos su žydų organizacijomis sutarta dar 2009 metais, ir šio sutarimo laikomasi.

Jo teigimu, Vyriausybė neatsisako planų įrengti kongresų rūmus, o apie pastato išardymą „niekada nebuvo kalbos“.

Kultūros paveldo departamento direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis atkreipė dėmesį, kad Sporto rūmai yra kultūros vertybė, todėl nebūtų teisinga griauti vieną vertybę, siekiant išsaugoti kitą.

„Šiandien, pagal galiojančią teisę, jo nugriauti negalima, nes jis yra kultūros paveldo vertybė“, – BNS sakė paveldosaugininkas.

Sporto rūmų rekonstrukcijos šiemet projektas įstrigo dėl įtarimų, jog konkursas vykdytas neskaidriai. Dabar numatoma, kad konferencijų centras bus baigtas iki 2021 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

NA NA

nauja žydų programa ,kaip okupuoti Lietuvą ,_______tyliai ramiai ,prisidengia savo protėvių kapais žydai okupuoja Lietuvą ,žymėdami Lietuvos teritoriją ,plytelėmis ir vadinamais kapais kurių niekada netvarkė ,,,,,sėkmės Lietuvai atsilaikyti prieš žydų invazija ,,,,

Turbut žydeiros

turi savų planų tokiai vietai?O jų norai-Lietuvai įstatymas.

jk

Keisti tie USA kongresmenai,juk rabinai nustatė kad rūmai stovi ne ant žydų kapų,beje 19 amž.patys žydai savo protėvių kapus parsavė caro valdžiai,nemokyti kažkokie tie kongresmenai.Žiūrėtų tvarkos namie kur vyksta masinės rasinės riaušės nedarančios garbės USa demokratijai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS