Jubiliejinė knygų mugė kvies švęsti ir naktinėti | KaunoDiena.lt

JUBILIEJINĖ KNYGŲ MUGĖ KVIES ŠVĘSTI IR NAKTINĖTI

  • 0

2019-ųjų Vilniaus knygų mugė lankytojus pasitiks su šūkiu "Po 20-ies metų". Jos lankytojai bus kviečiami prisiminti mugės istoriją ir kartu kurti jos ateitį. Jubiliejinė mugė lankytojus pasitiks Lietuvos parodų ir kongresų centre "Litexpo" vasario 21–24 d.

Augimo metai

Pasak mugės organizacinio komiteto narės, leidyklos "Tyto alba" vadovės Lolitos Varanavičienės, didžiausia mugės vertė ta, kad ji visą laiką palaikė šalies literatūrinio ir kultūrinio gyvenimo tonusą, pakeitė tiek knygos, tiek rašytojų statusą Lietuvos visuomenėje.

"Drąsiai sakau, kad jei ne mugė, literatūrinis gyvenimas Lietuvoje iš esmės būtų kitoks. Neturėtume nei Metų knygos rinkimų, nei gražiausių knygų dvyliktuko, nei televizijos eteryje apie knygas laisvai kalbančių rašytojų, nei daugybės kitų kultūrinių iniciatyvų. Tiesiog tai niekam nebūtų įdomu. O dabar yra, – sakė L.Varanavičienė. – Todėl, kad mugė visada palaikė literatūrinio pasaulio ritmą, knygos, kaip universalaus, visiems artimo objekto, apie kurį reikia ir galima kalbėti, statusą, galiausiai priartino rašytojus prie skaitytojų. Visa tai mūsų literatūros lauką pakeitė neatpažįstamai."

Anot jos, pirmosios mugės labiau priminė tiesiog knygų išparduotuvę, kur žmonės ateidavo apsipirkti, o dabar jos koncepcija visai kita – čia jau seniai laukiami ir tie, kurie neketina nieko pirkti.

Drąsiai sakau, kad jei ne mugė, literatūrinis gyvenimas Lietuvoje iš esmės būtų kitoks.

"Šie metai buvo mokykla visoms pusėms, taip pat ir autoriams. Šiandien visi suprantame, kad jei nori būti skaitomas, jei tavo knyga svarbi ne tik tau pačiam, turi apie ją kalbėti, susitikti bei diskutuoti su savo skaitytojais. Ir visa tai prasidėjo Vilniaus knygų mugėje", – įsitikinusi "Tyto albos" vadovė.

Užaugo nauja karta

Pasak už kultūrinę mugės programą atsakingo Lietuvos kultūros instituto (LKI) vadovės Aušrinės Žilinskienės, dvidešimt metų yra tas laikas, kai jau galima kalbėti apie su muge užaugusią naują kartą – rašytojų, skaitytojų ir leidėjų.

"Jau matome, kad į mugę ateina tie, kurie joje pradėjo lankytis patys dar būdami vaikais, o dabar čia atsiveda savo atžalas. Matome, kiek daug jaunų autorių atrado savo nišą, išleido knygas, tapo mylimi, nors prieš dvidešimtmetį dar tik sėdėjo mokyklos suole. Kiti autoriai per šiuos metus pasiekė savo brandą, išleido garsiausius kūrinius", – sakė A.Žilinskienė.

Anot LKI vadovės, šių metų mugė taps puikia galimybe ir įvertinti, kas nuveikta, ir pagalvoti apie tai, kur galima tobulėti.

Gims naujos tradicijos

"Litexpo" atstovės Mildos Gembickienės teigimu, mugė niekada nebuvo statiškas renginys, ji nuolat keitėsi. Ne išimtis ir šie metai, lankytojams pasiūlysiantys naujovių.

"Dar tikrai negalime atskleisti visų kortų, bet jau galime drąsiai pasakyti, kad lankytojų pamėgtas penktadienis mugėje bus dar ilgesnis – kviesime naktinėti, švęsti su specialia programa, kurioje susitiks muzika ir literatūra. Taip pat pasiūlysime staigmenų, naujų renginių formų, o visus, gimusius 2000 m. kartu su muge, kviesime apsilankyti nemokamai", – būsimos mugės naujoves pristatė M.Gembickienė.

Jubiliejinė mugė lankytojų lauks su tradiciniu Diskusijų klubu, Knygos kino sale, melomanų dėmesio vėl tikėsis Muzikos salė. Bibliotekų erdvė, kūrybinė studija, naujausių knygų pristatymai, susitikimai su užsienio autoriais, parodos – visa tai kvies į didelę ir jaukią šventę, kurioje susitiks visi, neabejingi knygoms, skaitymui ir kultūrai bei ieškantys atsakymų į gyvenimo moderniame pasaulyje keliamus iššūkius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS