Kyla grėsmė prarasti ES finansavimą nacionaliniam stadionui | KaunoDiena.lt

KYLA GRĖSMĖ PRARASTI ES FINANSAVIMĄ NACIONALINIAM STADIONUI

Finansų ir vidaus reikalų ministrai antradienį pareiškė, kad Vilniaus valdžia nacionaliniam stadionui turi ieškoti „alternatyvių finansavimo šaltinių“.

Tokią poziciją Vyriausybės nariai išsakė likus dienai iki balsavimo Vilniaus miesto savivaldybėje dėl koncesijos sutarties.

Ragina ieškoti alternatyvių finansavimo šaltinių

„Siūlome savivaldybei spręsti klausimą ieškant alternatyvių finansavimo šaltinių, galbūt perskirstant finansavimą kitiems savivaldybės valdomiems projektams“, – pranešime spaudai teigė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Finansų ministras teigė, kad „pradinis finansavimo modelis tapo netvarus“.

Bendrą pareiškimą išplatinę ministrai teigia, kad šiuo metu yra kilusi grėsmė projektui prarasti Europos Sąjungos (ES) finansavimą.

Ministrai pranešime spaudai nedetalizavo, iš kur kyla ši rizika. Jų patarėjai BNS taip pat sakė kol kas negalintys pateikti platesnių komentarų.

Anksčiau buvo viešų svarstymų, kad ES parama galėtų būti prarasta, jei projektas nebus baigtas iki 2023-ųjų, nes tie metai yra galutinis terminas panaudoti šio ES daugiamečio biudžeto lėšas.

Siūlome savivaldybei spręsti klausimą ieškant alternatyvių finansavimo šaltinių, galbūt perskirstant finansavimą kitiems savivaldybės valdomiems projektams.

Vilniaus valdžia teigia, kad įgyvendinus jos svarstomą koncesijos sutartį būtų spėta panaudoti ES lėšas.

„Sveikintinu laikome Vyriausybės rūpestį dėl projekto finansavimo. Mūsų rūpestis toks pat - negalime prarasti šio finansavimo, todėl jau rytojaus miesto tarybos posėdyje esame suplanavę galutinį koncesijos sutarties tvirtinimo balsavimą“, – BNS antradienį nurodė Vilniaus savivaldybė.

„Tarybai patvirtinus, mes visiškai spėjame pagal grafiką ES fondo lėšas panaudoti daugiafunkcio komplekso statyboms“, – teigiama savivaldybės komentare.

Savivaldybės ir valstybės institucijų sudaryta komisija anksčiau nusprendė dėl stadiono pasirašyti 79,9 mln. eurų sutartį su koncerno „Icor“ valdoma „Axis industries“.

Už statybas planuojama atsiskaityti per metus pradėjus veikti kompleksui. Antrąjį dalyvį – bendrovę „Vilniaus nacionalinis stadionas“ – komisija iš derybų pašalino praeitą mėnesį. Ji žada sprendimą skųsti teismui.

Savivaldybė anksčiau skelbė duomenis, kad projektui 36,5 mln. eurų skirs valstybė, 33,5 mln. eurų sudarys ES parama, 2,96 mln. – savivaldybės lėšos.

Pagal projektą, stadionas būtų daugiafunkcio komplekso dalis, nes tik tokiam projektui galima gauti ES paramą. Jame dar būtų lengvosios atletikos aikštė, įvairios treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės, vaikų darželis, biblioteka.

Tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną sostinės Šeškinės mikrorajone bandoma pastatyti nuo 1987-ųjų, pastarąjį kartą statybos pradėtos 2008-aisiais, tačiau sustabdytos nutraukus finansavimą.

Teismas nesustabdė konkurso

Iš Nacionalinio stadiono koncesijos konkurso antrą kartą pašalintai bendrovei Vilniaus nacionalinis stadionas nepavyko sustabdyti konkurso procedūrų. Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atmetė įmonės prašymą laikinai jas sustabdyti.

Pasak teismo, bendrovė neįrodė, jog šiuo atveju egzistuoja reali grėsmė jos interesams. Teismas taip pat pažymėjo, kad trečiadienį Vilniaus taryba svarstys stadiono koncesijos sutartį, todėl, jo vertinimu, proceso stabdymas neatitiktų ir proporcingumo principo.

Vilniaus nacionalinis stadionas kol kas nepateikė teismui ieškinio, o tik prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Sprendimą per 7 dienas galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Vilniaus nacionalinis stadionas teismo prašė sustabdyti konkurso procedūras ir įpareigoti Vilniaus savivaldybę nepasirašyti koncesijos sutarties su konkursą laimėjusia koncerno „Icor“ bendrove „Axis industries“.

Bendrovė teismui teigė planuojanti skųsti sausį savivaldybės priimtą sprendimą pašalinti ją iš konkurso, tačiau pastaroji neva nepateikia jai svarbios informacijos, būtinos pateikti ieškinį – teismo dokumentuose ji nesukonkretinta.

Sausio pabaigoje Nacionalinio stadiono koncesijos konkurso komisija nusprendė pašalinti bendrovę Vilniaus nacionalinis stadionas iš proceso dėl nepakankamos kvalifikacijos ir galbūt melagingai teiktų duomenų.

Anot savivaldybės, įmonė per daugiau nei du mėnesius taip ir nepateikė įrodymų, kad jos ar jos partnerių pajėgumai yra realūs, užtikrinti ir pakankami sėkmingam projekto įgyvendinimui, o tai darydama klaidino vertinimo komisijos narius ir ekspertus.

Po šio sprendimo konkurse liko vienas dalyvis - „Axis Industries“. Trečiadienį sostinės taryba svarstys koncesijos sutarties su bendrove projektą.

Vilniaus savivaldybė jau anksčiau yra baigusi derybas su „Axis Industries“ ir 2018 metų pabaigoje ketino pasirašyti su ja sutartį, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas spalį įpareigojo savivaldybę priimti iš konkurso pašalinto Vilniaus nacionalinio stadiono preliminarų pasiūlymą ir jį svarstyti. Teismas taip pat uždraudė sudaryti sutartį su „Axis industries“.

Po 50 proc. Vilniaus nacionalinio stadiono akcijų valdo verslininkų Renato Načajaus ir Vitalijaus Vasiliausko įmonė „Nacionalinio stadiono operatorius“ bei Anelės Irutės Brusokienės valdoma įmonė „Naudos virsmas“.

Sostinės savivaldybė skelbė, jog sutartis su privačiu investuotoju bus pasirašoma 25 metams. Visas kompleksas priklausytų Vilniaus savivaldybei. Jame suplanuotą vaikų darželį, biblioteką ir dalį neformaliam ugdymui skirtų patalpų valdys savivaldybė, sporto muziejų – Kūno kultūros ir sporto departamentas, likusią dalį - koncesininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ir kas

pasake, kad lietuvoj nera korupcijos, cia jau ne teisti o shaudyt reikia visuomenei nereikalingas ATMATAS...

ir

tai daroma samoningai nes poligonui babkiu uzteks

Vytas

Nereikia nieko statyti,tie griuvėsiai jau darosi panašūs į Romos koliziejų,reikia tik truputį apkarpyt krūmusir bus puikus traukos objektas užsienio turistams,nes pagal amžių jau artėja prie koliziejaus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS