Lankytojams jau atviras Gedimino kalnas bus tvarkomas kompleksiškai | KaunoDiena.lt

LANKYTOJAMS JAU ATVIRAS GEDIMINO KALNAS BUS TVARKOMAS KOMPLEKSIŠKAI

  • 1

Sostinės Gedimino kalno būklė yra kritinė, bet situacija – stabili, ją suvaldžius rugsėjį ketinama imtis viešųjų pirkimų procedūrų dėl sisteminio kalno tvarkymo, sako Kultūros ministerija.

Ministerija pranešė, kad nuo balandžio 19-osios kalno stebėsenos sistema neužfiksavo didesnių „pavojų keliančių grunto pasislinkimų ar statinių posvyrių“. Viceministras Renaldas Augustinavičius trečiadienį Ministrų kabinetą informavo, kad vykdyti neatidėliotini darbai leido stabilizuoti kalno gruntą ir išvengti didelių nuošliaužų.

„Pritaikytos inžinerinės priemonės atlaikė stiprias liepos 13-os ir rugpjūčio 11-os dienos liūtis. Šių priemonių pagalba nuo nuošliaužų pašalinamas perteklinis kritulių ir grunto vanduo ir taip sumažinama rizika formuotis naujoms ar plėstis esamoms nuošliaužoms“, – sakė kultūros viceministras.

Anot jo, suvaldyta kritinė situacija Gedimino kalno vakariniame šlaite, tačiau šiuo metu didžiausia rizika nuošliaužoms susiformuoti yra kalno rytiniame šlaite – čia jau atliekami neatidėliotini darbai.

„Gedimino kalno būklės vertinimas išlieka nepakitęs. Būklė laikoma kritine, o situacija – stabilia“, – teigiama pranešime.

Pasak viceministro, Lietuvos nacionalinis muziejus šiuo metu rengia Gedimino kalno šlaitų kompleksinio sutvarkymo projektavimo paslaugų atvirą tarptautinį pirkimą. Pirkimą planuojama paskelbti ne vėliau kaip iki šių metų rugsėjo 14-osios.

„Kompleksiniam šlaitų sutvarkymui reikalingų lėšų poreikis bus žinomas parengus kompleksinio sutvarkymo projektinę dokumentaciją. Tarptautiniai nepriklausomi ekspertai turėtų būti pasitelkti būtent šioje kompleksinio projektavimo ir tyrimo stadijoje“, – nurodo ministeirija.

R. Augistinavičius sako, kad sutvarkius rytinį šlaitą, baigus šalinti avarijos grėsmes vakariniame šlaite, būtų tikslinga vertinti galimybes atšaukti ekstremaliąją situaciją.

Įvertinus situaciją, Gedimino kalnas nuo rugpjūčio pradžios jau atvertas lankytojams, vakariniame bokšte įrengta nauja ekspozicija.

Kalno aikštelėje baigiami ir archeologiniai tyrimai. Jų metu aptikti dar trijų 1863 m. sukilimo dalyvių palaikai. Iš viso aptikti 20 sukilėlių palaikai iš 21, tarp jų, manoma – sukilėlių vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko. Sukilėliai kitąmet turėtų būtų perlaidoti Vilniaus Rasų kapinėse.

Archeologinius tyrimus planuojama baigti iki šių metų pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

O juk viskas prasidėjo nuo AMB funikulieriaus ir kalno nuskutimo - KIEK DAR tie diversantai laisvai veiks?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS