Savivaldybė neturi pinigų Europos geografiniam centrui | KaunoDiena.lt

SAVIVALDYBĖ NETURI PINIGŲ EUROPOS GEOGRAFINIAM CENTRUI

  • 7

Vilniaus rajono savivaldybė sako, kad veiklos plane nėra numatyta skirti lėšų Europos geografinio centro pirkimui aukcione.

„Artimiausiu metu Vilniaus rajono savivaldybės 2018-2020 metų strateginiame veiklos plane lėšos tokiems pirkiniams planuotos nebuvo“, - atsakyme Eltai teigia savivaldybės viešųjų ryšių skyrius.

Negavo siūlymų perimti centrą

Apie tai, kad Europos geografinis centras rudenį bus parduodamas aukcione, nes yra apleistas ir nepateisina turistų lūkesčių, antradienį pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

Tuo metu ūkio ministras Virginijus Sinkevičius „Žinių radijui“ trečiadienį sakė, kad objektu turėtų pasirūpinti savivaldybė.

Kaip komentuoja savivaldybė, Europos geografinis centras yra įtrauktas į du ES finansuojamus projektus, kurie skatina turizmą ir lankytinų objektų žinomumą - teigiama, kad juos įgyvendina savivaldybės administracija kartu su partneriais.

„Projektu „Kultūrinio turizmo Trakų ir Vilniaus rajono savivaldybėse sklaida elektroninės rinkodaros priemonėmis“ siekiama didinti kultūros ir gamtos paveldo objektų, esančių Trakų ir Vilniaus rajonuose, lankomumą ir žinomumą elektroninės rinkodaros priemonėmis“, - sako savivaldybė.

Anot viešųjų ryšių skyriaus, kito projekto - „Dviračių turizmo trasų ir maršrutų (jungčių su Trakų ir Vilniaus rajono savivaldybėmis) ženklinimas“ - tikslas yra įrengti turizmo ženklinimo infrastruktūrą ir užtikrinti turistų bei lankytojų informuotumą apie turizmo maršrutuose ir turizmo trasose esančias lankytinas vietas Vilniaus regione.

Į Eltos klausimą, ar savivaldybė svarstytų perimti Europos geografinį centrą nemokamai, buvo atsakyta, kad tokį sprendimą turėtų priimti taryba.

„Vilniaus rajono savivaldybė negavo siūlymų perimti Europos geografinį centrą. Gavus tokį siūlymą, sprendimą perimti ar ne šį objektą priimtų Vilniaus rajono savivaldybės taryba“, - teigiama atsakyme Eltai.

Pasak savivaldybės, vietos vertė kol kas nėra žinoma ir dar tik bus vertinama.

Kaip rašoma Valstybinio turizmo departamento pristatyme, 1989 metais Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkas Jeanas Georgeas Affholderis, naudodamasis moksliniu gravitacijos centrų metodu, nustatė, kad Europos geografinis centras yra Lietuvoje - už 26 kilometrų į šiaurę nuo Vilniaus (Molėtų kryptimi), šalia Girijos kaimo.

2004 metais, Lietuvai įstojus į ES, Europos geografiniame centre buvo atidengta lietuvių skulptoriaus Gedimino Jokūbonio sukurta kompozicija, kuri yra vienas iš nedaugelio paminklų Europos Sąjungai.

Vaizdingoje Europos geografinio centro teritorijoje yra Turizmo informacijos centras, kuriame išduodami centro lankytojo pažymėjimai ir teikiama informacija apie apylinkes, centrą žymintis 9 tonas sveriantis akmuo, auga Lietuvos vadovų sodinti ąžuolai, miškas, Girijos ežeras, Bernotų piliakalnis ir alkakalnis - ypatinga senovės pagonių laidojimo vieta. Spėjama, kad ant Bernotų piliakalnio I-V amžiais stovėjo gynybinė pilis. Archeologai šioje vietoje rado lipdytos bei žiestos brūkšniuotu paviršiumi keramikos.

Tikisi, kad pasirūpins verslas

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius tikisi, kad parduodamo Europos geografinio centro patrauklumu pasirūpins verslas.

Interviu „Žinių radijui“ trečiadienį jis apgailestavo, kad šią vietą galėjusi perimti Vilniaus rajono savivaldybė nepasinaudojo galimybe padidinti rajono patrauklumą ir paskatinti turizmą.

„Sveikinu tą idėją, nes jei bus įdėtas privatus kapitalas, verslas stengsis maksimaliai išnaudoti tą objektą, padaryti traukos objektu. Gaila, kad savivaldybė nepasinaudojo šia proga, manau, verslas tai padarys“, – sakė ministras.

Antradienį „Lietuvos ryto“ televizija pranešė, kad Vilniaus rajone esančiam Europos geografiniam centrui rudens pradžioje bus surengtas viešas pardavimo aukcionas, nes šiuo metu objektas apleistas ir nepateisina turistų lūkesčių.

BNS primena, kad dar 2012 metų pabaigoje Ūkio ministerijai nepavyko išnuomoti šio objekto. Ministerija tuomet BNS teigė, kad  centro ilgalaikės nuomos konkursas neįvyko, nes neatsirado dalyvių.

Ministerija ketino išnuomoti centrą dešimtmečiui. Buvo siūloma išsinuomoti renginių ir turistų aptarnavimo pastatus, Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą pažymėjimo aikštelę ir ženklą bei įvairų kitą kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą.

Europos geografinio centro kompleksas yra Girijos kaime, Vilniaus rajone, 26 kilometrų nuo sostinės.

Europos geografinio centro vietą 1989 metais nustatė Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkai.

1997 metų gegužės 24-ąją atidengtas Europos geografinį centrą žymintis akmuo, 2004-aisiais buvo pastatytas skulptoriaus Gedimino Jokūbonio sukurtas paminklas – baltojo granito kolona su žvaigždžių karūna viršūnėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

paskaičiuojam

teigiama, kad centrą išlaikyti reikia 30 000 eur., apsilanko Vilniuje iki i mln. turistų, sakykime, kad bet 20 proc. užsuka į Europos centrą ir puse jų nusiperka ženkliuką su centro atvaizdu ir?, jei valstybė su toookiais ministrais nesugeba teisingai pasinaudoti savo išskirtinumu, nafik tokie ministrai, o dėl verslo jo tiek daug kur praėjo buldozeriu ir vietoj gamyklų išlindo daugiabučiai, kad bloga darosi, o čia viskas po nosim, gėda prieš turistus, valstybei gėda, tik ne valdininkams su ministru priešakyje ir kas trukdo dabar išnuomoti su esamomis patalpomis, kad tvarka būtų , bet ne gėda?

gikas

Kas cia hieroglifais kazka raso? Reiktu tokius trint. O kas link centro, tai zinoma, geriau pasiimt pinigus ir, parduoti pelninga vieta draugeliams...

...

Che, o juk straipsnis vadinosi: "ministras-tikisi-kad-verslas-pasirupins-geografinio-centro-patrauklumu" - kam toks niekuo nesirūpinantis ministras?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS