Neries nuotekų byla: bendrovės turės atlyginti per 300 tūkst. eurų žalą | KaunoDiena.lt

NERIES NUOTEKŲ BYLA: BENDROVĖS TURĖS ATLYGINTI PER 300 TŪKST. EURŲ ŽALĄ

Bendrovės, kurioms atliekant darbus sostinės Upės gatvėje įvyko avarija ir į Nerį buvo išpilta nuotekų, turės atlyginti 315 tūkst. eurų žalos gamtai. Tokią taikos sutartį jos sudarė su Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentu.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas patvirtino šalių taikos sutartį.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotoja Brigita Stankevičiūtė BNS Plius sakė, jog taikos sutartį nuspręsta sudaryti įvertinus turimus įrodymus byloje.

„Teismas pasiūlė taikyti mediaciją kaip sutaikinimo procesą. Suma pakankamai didelė ir buvo tam tikrų niuansų, nes niekas nežino, kiek tiksliai nuotekų į aplinką ištekėjo tuo metu. Neturime neginčijamų įrodymų, tik išvestinius. Ir atsakovams tai labai geras argumentas. Žala buvo pagal mūsų skaičiavimus, bet galima dėl jų ginčytis. Tai atsakovai pasiūlė susimokėti tokią sumą ir mes sutikome, siekiant greičiau pabaigti tą procesą“, - BNS Plius sakė ji.

Pagal taikos sutartį pamatų įrengimo bendrovė „Vilniaus rentinys“ iš viso turės atlyginti 247,5 tūkst. eurų žalos, Vilniaus projektavimo paslaugų įmonė „Archinova“ ir Kauno techninės priežiūros bendrovė „Ribinis būvis“ po 30 tūkst. eurų, o statybos projektų ekspertizės bendrovė „Statybos projektų ekspertizės centras“ - 7,5 tūkst. eurų. Didžioji dalis sumos - 210 tūkst. eurų turės būti per mėnesį pervesta departamentui, dar 65 tūkst. eurų bus skirta paramos Neries regioninio parko direkcijai, 40 tūkst. eurų - Gamtos tyrimų centrui. Visus įsipareigojimus įmonės turės įvykdyti vėliausiai iki 2020 metų.

Gautą paramą planuojama panaudoti kairiojo Neries kranto 25 km ilgio turizmo trasos infrastruktūros atnaujinimui, inkilų miegapelėms bei šikšnosparniams įsigijimui, ūsorių įžuvinimo Neryje programai.

Sprendimą dar galima skųsti per 7 dienas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas teisme siekė prisiteisti 629,9 tūkst. eurų žalos iš bendrovių už nuotekų tinklų avarijos sukeltą žalą sostinės Upės gatvėje.

Nuo praėjusio birželio departamento prašymu teismas buvo areštavęs po 629,9 tūkst. eurų vertės bendrovės „Vilniaus rentinys“ bei įmonės „Ribinis būvis“ turto. Tokios paties vertės turto areštai nuo birželio iki gruodžio buvo taikomi ir bendrovei „Archinova“ bei bendrovei „Statybos projektų ekspertizės centras“, kol teismas jų nepanaikino.

2017 metais Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, baigusi tyrimą dėl nuotekų tinklų avarijos, statant biurų pastatą „Green Hall 3“, nustatė, kad ji įvyko dėl atraminės sienos griūties, kurią sukėlė statybas vykdžiusių rangovų pažeidimai ir projektuotojų klaidos.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento duomenimis, į Neries upę bei žemės paviršių dėl šios nuotekų avarijos pateko daugiau nei 46 tūkst. kub. metrų nevalytų nuotekų.

2016-ųjų gruodžio 23 dieną prie biurų pastatų Upės gatvėje Vilniuje vykstant statyboms, stovėjimo aikštelėje atsivėrė smegduobė ir buvo nutraukti magistraliniai kanalizacijos vamzdžiai, iš jų pradėjo bėgti nuotekos.

Dėl įvykusios avarijos teršalai maždaug parą tekėjo į Neries upę. Vilniaus mieste buvo paskelbta ekstremalioji situacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS