Nušiurusi Įgulos bažnyčia remonto nesulaukia | KaunoDiena.lt

NUŠIURUSI ĮGULOS BAŽNYČIA REMONTO NESULAUKIA

Praeiviai stebisi, kaip Laisvės alėjoje vis labiau prastėja Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios fasado būklė. Bažnyčios atstovai teigia, kad remontui nėra pinigų. Kultūros paveldo specialistai situacijos kol kas nedramatizuoja.

Neranda pinigų

Klausimų, kodėl kultūros paveldo objektas toks apleistas, neatsigina ir gidai. Trečią šimtmetį skaičiuojantis statinys yra įtrauktas į daugelio ekskursijų po Kauną maršrutus.

„Man liūdna, kad Lietuvoje į bažnyčias žiūrima atsainiai. Atvažiavę užsieniečiai mūsų nesupranta. Ne per seniausiai lankęsi vokiečių turistai išpūtę akis klausė, kodėl visos mūsų bažnyčios griūva. Neturėjau, ką atsakyti“, – kalbėjo Įgulos bažnyčios rektorius, kunigas Tomas Karklys.

Gaila, bet blogas pirmasis įspūdis neretai užgožia faktą, kad šiuose maldos namuose 1939 m. buvo įrengti unikalūs vokiečių firmos E.F.Walcker vargonai. Tokio tipo vargonų iki šių dienų Europoje tėra išlikę vos keletas.

Reikia 7 mln. litų

Įgulos bažnyčios išorei, anot T.Karklio, reikia kapitalinio remonto. „Visų pirma reikia iš naujo nutinkuoti pastatą, nes dabar tinkas tiesiog byra. Po to dar lauktų dažymo darbai“, – pastebėjo karo ir policijos kapelionas.

Yra sudarytos kelios darbų sąmatos. Paskutinė – prieš pusantrų metų. Remiantis atliktais skaičiavimais, pasakojo T.Karklys, kapitaliniam remontui prireiks apie 7 mln. litų.

„O iš kur juos paimti?“ – retoriškai klausė rektorius. Dėl vis blogėjančios situacijos T.Karklys aplankė visas įmanomas instancijas: Kauno miesto savivaldybę, Kultūros paveldo departamentą, Vyriausybę, tačiau visur sulaukė vienodo atsakymo – visiems trūksta pinigų.

Nupirkti nauji vargonėliai

Šiemet bažnyčioje vis dėlto virs remonto darbai. Planuojama baigti tvarkyti elektros instaliaciją, signalizacijos sistemą, patikrinti žaibosaugos sistemą.

T.Karklys pasakojo, kad šiuos darbus finansips privatūs rėmėjai. „Einam ir ieškom, bet pinigais niekas nesišvaisto“, – pastebėjo bažnyčios vadovas.

Per trylika T.Karklio vadovavimo metų, pasak jo, į Įgulos bažnyčią iš viso investuota apie 5 mln.litų.

Bažnyčia paskutinį kartą renovuota prieš 16 metų. Prieš ketverius metus buvo restauruoti jos unikalūs vargonai. Tuomet bažnyčia įtraukta į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Būklė gana gera?

Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas Įgulos bažnyčios būklę vadino gana gera, nors „grožio ten tikrai nėra“.

„Situacija tikrai nėra grėsminga. Pastatas negriūva. Tai, kas šiuo metu vyksta su bažnyčia, nėra negrįžtamai prarasti dalykai. Jeigu situacija nesikeis ir kitais metais, bandysime judinti arkivyskupijos kuriją, kuri ir yra savininkas. Kol kas su jais šnekamės, diskutuojamės“, – pareiškė L.Tarbūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

MYLĖJUSI KAUNĄ

KAUNE NE TIK ĮGULOS BAŽNYČIOS fasadas tragiškas.visas KAUNO miestas siaubingai atrodo,gatvės,pastatai,aplamai nebemiela čia gyventi.

taip

nugriauti ir problema bus isspresta. O apskritai, tai tikinciuju reikalas islaikyti savo baznycias ir jokiu papildomu lesu is biudzeto neturetu buti skirta. Tegu daro daugiau rinkliavu baznyciose, tegul organizuoja koki rengini baznyciai paremti ir susirinks lesu.

samas to 11

Tu pats didžausis kvailys ,o gal kvailiausias Lietuvėlei, Bambalys kainuoj 3 pinigėlius.Varyk arklius in magazina bambalinio
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS