Po Vėlinių – šiukšlių kalnai: ar žmonės susimąstytų, jeigu būtų įvestas mokestis? | KaunoDiena.lt

PO VĖLINIŲ – ŠIUKŠLIŲ KALNAI: AR ŽMONĖS SUSIMĄSTYTŲ, JEIGU BŪTŲ ĮVESTAS MOKESTIS?

  • 38

Vėlinės ir šiemet patvirtino, kad raginimai kukliau puošti kapus lietuvių neveikia. Beveik pusantro tūkstančio tonų šiukšlių išvežta vien iš Vilniaus kapinių dar per spalį ruošiantis Vėlinėms. Kukliau puošti artimųjų kapų lietuviai neišmoksta, daugelis nepaiso ir prašymų rūšiuoti atliekas. O tai kainuoja papildomai. Tad už tokių šiukšlių išvežimą, jų rūšiavimą sumoka ir tie, kurie kapų net nelanko. Specialistai svarsto, ar pasikeistų situacija, jei atsirastų rinkliava už kapinių šiukšles.

Plačiau LNK reportaže papasakojo „Ecoservice“ kapinių priežiūros ir administravimo vadovas Darius Jakutonis.

– Ar jau suskaičiavote, kiek tonų šiukšlių išvežta iš Vilniaus kapinių?

– Spalio mėnesį iš Vilniaus kapinių išvežėme apie 685 tonas nerūšiuotų atliekų ir 900 tonas žaliųjų atliekų, kurios buvo išrūšiuotos mūsų darbuotojų.

– Jau ne pirmus metus gyventojai raginami pirkti mažiau žvakučių, mažiau dirbtinių gėlių. Ar matote pokyčius? Ar žmonės įsiklauso į tuos raginimus?

– Žiūrint į atliekų kiekį, matome, kad gyventojai tikrai nesiklauso, vis dar neša daug. Galbūt vienas kitas kukliau sutvarko kapavietes, atneša tik po vieną žvakutę. Tačiau dauguma masiškai neša didelius žvakių bei plastikinių gėlių kiekius.

– Gyvendami bute ar name mokame už šiukšlių išvežimą, rūšiavimą. Greitai turėsime viską rūšiuoti. O kapinėse  – visai kitas gyvenimas ir visai kitos taisyklės, nors šiukšlių – kalnai.

– Jei būtų įvestas mokestis, gal tada žmonės susimastytų. Jei žmogus nerūšiuoja atliekų, tada mokestis didėja. O kai rūšiuoja, mokestis mažėtų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Toliau papasakojo „Ecoservice“ teritorijų planavimo verslo vadovė Diana Lubė.

–  Kiek tonų šiukšlių teko išvežti iki Vėlinių?

– Vilniaus mieste iš kapų buvo išvežta 1,4 tūkst. tonų įvairių atliekų, Šiauliuose – 350 tonų. Jei yra giminių, artimųjų, tai jie pasirūpina kapavietėmis ar net kaimyniniais kapais, atneša žvakučių, gėlių.

– Kapinėse šiukšlių išvežimas yra nieko nekainuojantis dalykas, todėl ir atsiranda tie kalnai šiukšlių. Ar išeitis būtų įvesti kažkokį mokestį ar baudas?

– Iš principo, visą kapinių atliekų klausimą dengia miesto savivaldybės, kurioms kapinės ir priklauso. Kiekvieno miesto savivaldybė rūpinasi savo kapinėmis. Gyventojams tiesiogiai nereikia mokėti už atliekų išvežimą, kaip tą darome gyvendami butuose ar namuose. Tai gali lemti, kad mes mažiau skaičiuojame, kiek mes tų atliekų išmetame į konteinerius. Ar padėtų mokestis? Mokesčiai įprastai sumažina vartojimą bent jau trumpuoju laikotarpiu. Tačiau pagrindinis klausimas būtų, kaip mes ugdomės sąmoningumą, kokias nuostatas turime apie tvarumą ir kaip žiūrime į savo ateitį.

Jau nieko nebestebina, kad iš karto po Vėlinių neriame į Kalėdų nuotaiką. Vilniuje jau imta puoštis Kalėdoms ir jau stovi viena iš pirmųjų Kalėdų eglių.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

M

Vel mokestis?kiek galima?

N

Nevykėliai … kad bent jau pastatyt atskira konteinerį žvakėms/stiklui nuo lapu ?… tiek metu bet ne vienose kapinėse nėra … apgailėtina … tvarkos niekas nenori daryt net, tik kaip visad imitavimas ir pinigu įsisavinimas … pašlemėkai …

Kazys

Jei būtų įvestas mokestis, žmonės viską neštųsi į namus- žurnalistui į pavadinimą straipsnelio...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS