Reformatų skverą reformuoja ekskavatoriai | KaunoDiena.lt

REFORMATŲ SKVERĄ REFORMUOJA EKSKAVATORIAI

Vilniečiai, kovoję už Reformatų skvero išsaugojimą ir protingą šios viešosios erdvės projektavimą, jaučiasi Vilniaus miesto savivaldybės ir įmonės "Vilniaus planas" apgauti – nors buvo žadama projektą koreguoti, skveras jau ardomas, čia dirba statybininkų technika.

Reformatų skvero iniciatyvinės grupės nariai praėjusią savaitę išplatino nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip Reformatų skvere vyksta darbai.

"Vilniaus savivaldybė ir "Vilniaus planas" ką tik labai stipriai apgavo VISUS – miestiečius, profesionalus ir tuos, kurie skyrė daug laiko ir jėgų tam, kad pagerintų ydingus miesto viešų erdvių planavimo Vilniaus miesto savivaldybėje procesus. Niekaip neatsakyta į dialogą, kurį miestas (gaila, ne savo iniciatyva) pradėjo – jokių diskusijos metu žadėtų projekto korekcijų, visuomenė palikta tyliam spėliojimui, kas čia vyksta", – rašoma Reformatų skvero iniciatyvinės grupės "Facebook" paskyroje.

"Ardomas Reformatų skveras... Nepaisant visų pažadų ir tikinimų. Tikėti visuomeniniais procesais ir dialogu, tikėti įstatymais, tikėti savo išrinktais valdininkais ir jų pažadais – kam? kodėl? Nes tikėti kitais yra tikėti savimi. Visuomenė yra pasiruošusi pokyčiams – dalyvauti procesuose, artikuliuoti poreikius, reikšti nuomones, įsitraukti. Bet kol kas Lietuvoje viskas daroma taip kaip visada – taip, kaip reikia", – rašė muzikantas Jurgis Didžiulis, ragindamas žmones netylėti.

Kol kas Lietuvoje viskas daroma taip kaip visada – taip, kaip reikia.

Jis teigė pasisakantis prieš projektą, kuris yra prastas, pilnas klaidų, neatsižvelgia nei į gamtos reljefą, nei į parko naudojimo specifiką. Pasisakantis prieš procesą, kurį net vyriausiasis miesto architektas pripažino pilną klaidų. Ir nors su savivaldybe buvo kalbėta, kad bus atliekami archeologiniai tyrimai, buvo toliau diskutuota, darbai Reformatų skvere jau vyksta.

Spalio pabaigoje Reformatų skveras Vilniaus centre buvo aptvertas, kaip teigė savivaldybės atstovai, atnaujinimo darbams. Naujoji tvora tuojau pat pasipuošė aktyvistų kurtais plakatais, kritikuojančiais Vilniaus miesto savivaldybės sprendimus, o po kelių dienų sprendimą projektui nepritarti paviešino ir Vilniaus regioninė architektūros taryba.

"Šioje sudėtingoje teritorijoje su tokiu dideliu istorijos sluoksnių kiekiu spręsti kūrybines problemas, pirmumą suteikiant vien architektūriniams-estetiniams sprendimams, negalima", – teigiama paviešintose posėdžio išvadose.

Vilniaus regioninė architektūros taryba surengė posėdį reaguodama į oficialų 13 visuomeninių organizacijų kreipimąsi, kuriuo prašoma sustabdyti Reformatų skvero rekonstrukcijos darbus. Remiantis 2017 m. Lietuvoje įsigaliojusiu Architektūros įstatymu, projektiniai pasiūlymai rekonstrukcijoms, jei jiems prieštarauja visuomeninės organizacijos, gali būti derinami tik pritarus Regioninei architektūros tarybai.

Reformatų skvero projektiniai pasiūlymai buvo parengti 2014 m. Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, 2014–2015 m. projektas buvo aptartas trijuose savivaldybės ar kitų institucijų organizuotuose renginiuose. Tačiau pagrindiniuose žiniasklaidos kanaluose informacija apie projektą pasirodė tik 2018 m. birželio 29 d., jau pasirašius sutartį su rangovu.

GALERIJA

  • Reformatų skverą reformuoja ekskavatoriai
  • Reformatų skverą reformuoja ekskavatoriai
Butauto Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS