Streiką pradėjo didžiausia Lietuvos mokykla: situacijos įkaitais tapo vaikai | KaunoDiena.lt

STREIKĄ PRADĖJO DIDŽIAUSIA LIETUVOS MOKYKLA: SITUACIJOS ĮKAITAIS TAPO VAIKAI

Antradienį neterminuotą streiką pradėjusios didžiausios Lietuvos mokyklos streiko komitetas kreipėsi į bendruomenę, apgailestaudamas, kad situacijos įkaitais tapo vaikai.

Trys mėnesiai neaiškumo, nerimo, įtampos ir nei vieno konkretaus atsakymo - tokioje emociškai įaudrintoje aplinkoje šiandien dirba mokyklų mokytojai, teigia Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos streiko komitetas.

„Jaučiamės taip, lyg sėdėtume stipriai įsiūbuotoje valtyje, kurią iš visų pusių talžo bangos, mes dar laikomės, bet jėgos senka. Esame įsitempę, nusivylę, jaučiamės apgauti. Kodėl taip atsitiko? Etatinis darbo apmokėjimas, kuris turėjo tapti gėriu, šiandien virto interpretacijų erdve: už tą patį darbą mokytojai visoje Lietuvoje gauna skirtingai”, - rašoma kreipimesi į bendruomenę.

Streikuojantys mokytojai siūlė įsivaizduoti klasę, kurioje mokytoja veda pamoką. Po pamokos vaikams už tą patį darbą išdalinami prizai: vienas gauna šokoladą, kitas - saldainį, trečias - lipduką, o ketvirtas - ausinukus.

„Visi suprantame, kad po tokių dovanų klasėje situacija taptų nebevaldoma. Kiltų klausimas: „Kodėl tokia neteisybė?“ Ar jums patiktų tokia „teisinga“ mokytoja?”, - kėlė klausimus streiko komiteto nariai.

Šiandien reikalaujame, kad Švietimo ir mokslo ministerija skubiai taisytų klaidas, kurių taip nenori pripažinti. Deja, bet situacijos įkaitais tapo vaikai, mums nuoširdžiai gaila.

Pasak streikuojančių mokytojų, pirmiausia jie buvo supriešinti tarpusavyje, vėliau su mokyklos administracija, o kai susivokė, kas vyksta, nusprendė vienytis ir streikuoti.

„Šiandien reikalaujame, kad Švietimo ir mokslo ministerija skubiai taisytų klaidas, kurių taip nenori pripažinti. Deja, bet situacijos įkaitais tapo vaikai, mums nuoširdžiai gaila. Tačiau JAV prezidentas Tomas Džefersonas yra pasakęs: kai neteisybė tampa įstatymu - pasipriešinimas yra pareiga. Atliekame savo pareigą ir tikimės, kad suprasite. Bet koks jūsų palaikymas mums labai svarbus”, - kreipimesi į bendruomenę rašo Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos streiko komitetas.

Kaip skelbė ELTA, antradienį prie streikuojančiųjų prisijungė 66-ta ugdymo įstaiga - Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazija, taip pat Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinė mokykla, šio miesto „Šaltinio“ progimnazija, Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazija, Elektrėnų „Ąžuolyno“ progimnazija, Klaipėdos „Varpo“ gimnazija, šio miesto Litorinos mokykla, Simono Dacho, „Pajūrio“ progimnazijos, Elektrėnų „Versmės“ gimnazija.

Kaip informavo Švietimo ir mokslo ministerija, trečiadienį su visomis mokytojų profsąjungomis bus aptariami siūlymai, kaip tobulinti etatinio mokytojų darbo užmokesčio modelio įgyvendinimą.

Ketvirtadienį po aktualių klausimų aptarimo Prezidentūroje pedagogai rinksis į Vilniaus mokytojų namų Didžiąją salę. Palaikymo streikuojantys mokytojai sulaukia ir iš tėvų. Savo pritarimą streikui išreiškė Vakarų Lietuvos tėvų forumas.

LŠDPS reikalauja nedelsiant atsisakyti absurdiškos darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarkos ir įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 val. skirta kitiems darbams. Taip pat - pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc. bei mažinti vaikų skaičių klasėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

Iš nuotraukos matyti laimingi ir spinduliojantis veidai. Nepanasu ,kad jie alkni.Matomai streikas iš gero gyvenimo.Mažai žmonės dirba.Kiek suprantu ,tarp jų laimingas šypsosi jaunas streiko organizatorius p.Navickas.Apgailetina

apgailėtina

apgailėtinas menkas poelgis toks streikas, riboti zmogeliai tokie mokytojai, tik tiek tesumąstę? o gal avių banda išprovokuota sukčiautojų trokštančių valdžios visom priemonėm, juk tai kas darosi dabar Lietuvoje yra jūsų darbo vaisiai, ką nuveikėt laisvoj Lietuvoj per 30 metų, kad visuomenė taip degradavo? ir dėkoja jums tik tie kuriems reik chaoso valstybėj, kad savo nedorus darbus užslėpt

Dalia

Ačiū jums Mokytojai, stiprybės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS