Iš suniokotų žydų antkapių bus kuriamas memorialas | KaunoDiena.lt

IŠ SUNIOKOTŲ ŽYDŲ ANTKAPIŲ BUS KURIAMAS MEMORIALAS

Sovietmečiu statyboms naudoti žydų antkapiai Vilniuje grąžinami į Olandų kapinių teritoriją. Paminklinių akmenų fragmentai buvo išmontuoti iš sostinės pastatų, laiptų. Iš antkapių likučių buvusių žydų kapinių teritorijoje bus kuriamas memorialas.

Daugiau nei tūkstantis tonų paminklinių akmenų vežami į žydų kapinių teritoriją Olandų gatvėje. Atvežta dar mažiau nei pusė. Išlikusius paminklų fragmentus tirs ekspertai, o vėliau akmenys bus sudėti ten, kur, po karo uždarius kapines, liko palaidoti tūkstančiai žydų. Prie Olandų gatvės buvusios žydų kapinės užėmė beveik 12 hektarų teritoriją ir dydžiu bei palaidojimų skaičiumi prilygo Vilniaus Rasų kapinėms.   

„Pirmas priimtas sprendimas, kad reikia akmenis išskleisti kažkur tokioje vadinkime darbinėje aikštelėje, kad projekto autoriai, architektai, landšaftininkai galėtų susipažinti ir tuoj pat betarpiškai iš šitos aikštelės įdėti į tam tikras kompozicijas“, – sako Lietuvos žydų bendruomenės paveldosaugininkas Martynas Užpelkis.

Pasak paveldosaugininkų, daugiausia antkapių buvo panaudota įrengiant laiptus į Tauro kalną. Nemažai antkapių buvo sudėta ir statant transformatorines, atramines sieneles mieste. Istorikai jau ištyrė apie pustrečio tūkstančio fragmentų. Daugiausia rasta užrašų hebrajų kalba, tačiau aptinkami ir jidiš, lenkų, rusų kalbų rašmenys. Planuojama, kad didžioji dalis antkapių liks Olandų kapinių teritorijoje, kiti bus nuvežti prie Koncertų ir sporto rūmų, kur buvo kitos žydų kapinės.

Pernai Vilniaus savivaldybė sutvarkė Olandų gatvėje esančią žydų kapinių teritoriją – atsivėrė alėjos, takai, kapinių tvoros fragmentai, įrengti informaciniai stendai. Tik nedidelė kapinių dalis yra išlikusi su antkapiais. Planuojama, kad suvežti paminklai grįš į laidojimo vietas per artimiausius keletą metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS