Teismas: buvusio Santaros klinikų vadovo sutuoktinė turėjo deklaruoti sandorius | KaunoDiena.lt

TEISMAS: BUVUSIO SANTAROS KLINIKŲ VADOVO SUTUOKTINĖ TURĖJO DEKLARUOTI SANDORIUS

Buvusio Santaros klinikų generalinio direktoriaus Kęstučio Strupo sutuoktinė turėjo deklaruoti sandorius, paskelbė teismas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) gegužę paskelbė, kad tuomet nušalintas Santaros klinikų generalinis direktorius K. Strupas ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ambulatorinės reabilitacijos skyriaus vedėja Silvija Strupienė pažeidė privačių interesų deklaravimą reglamentuojančias įstatymo nuostatas.

K. Strupas skundė VTEK sprendimą, tačiau bylą pralaimėjo – pernai lapkritį teismas atmetė jo skundą, šis sprendimas įsiteisėjęs, nebuvo apskųstas.

Antradienį teismas atmetė ir S. Strupienės skundą. Moteris privačių interesų deklaracijoje nustatyta tvarka ir terminais nenurodžiusi duomenų apie sandorius, pažeidė įstatymą. S. Strupienė teismui teigė, kad tai buvo formalus termino praleidimas, poveikio viešajam interesui neturėjo, pažeidimai konstatuoti nepagrįstai. Vėliau ji savo deklaraciją patikslino.

Pareiškėja tikino, kad formalus termino praleidimas pasekmių nesukėlė, pažeidimai konstatuoti nepagrįstai. Ji mano, kad dovanojimas dukrai apskritai neturėtų būti deklaruojamas, tai esą neatitinka teisingumo ir logikos principų.

Tačiau teismas su tuo nesutiko ir šiuos teiginius atmetė kaip nepagrįstus.

„Įstatymo nuostatos, suteikiančios teisę deklaracijoje nenurodyti artimiesiems dovanojamų, dovanų nėra. Įstatymas įpareigoja deklaruoti visus savo bei sutuoktinio sandorius, sudarytus per 12 kalendorinių mėnesių bei visus galiojančius sandorius, jeigu sandorio vertė didesnė nei 3 tūkst. eurų. Negali būti remiamasi subjektyvia asmens nuožiūra ir valia, deklaruojantis asmuo negali pasirinkti alternatyvaus veikimo būdo, deklaruoti ji privalėjo nurodytais terminais“, – BNS sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Teismas mano, kad nėra jokio pagrindo naikinti VTEK sprendimą.

Nesutikdama su juo, S. Strupienė per 30 kalendorinių dienų gali kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą.

Tyrimą VTEK atliko remdamasi „Info TV“ televizijos informacija, kad pernai K. Strupas savo dukrai padovanojo nekilnojamojo turto, kurio vertė - 125 tūkst. eurų. Tačiau minėtų duomenų buvęs Santaros klinikų vadovas ir jo žmona nebuvo nurodę savo interesų deklaracijose.

Teisėsauga K. Strupui kartu su dar bent dešimčia asmenų yra pareiškusi įtarimus korupcijos tyrime – anot teisėsaugos, už laimėtus viešuosius kompiuterių, programinės įrangos pirkimus klinikose iš įmonių reikalauta neteisėto finansinio atlygio, jis užmaskuotas kaip parama.

Tokiu būdu K. Strupas įtariamas taręsis mažiausiai penkis kartus, Santaros klinikose vykstant viešiesiems pirkimams informacinių technologijų srityje. Pats K. Strupas savo kaltę neigia.

Korupcija įtariamas profesorius K. Strupas pernai rugsėjį buvo atleistas iš Santaros klinikų vadovo pareigų.

Santaros klinikų dalininkų Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vilniaus universiteto sprendimu darbo santykiai su K. Strupu nutraukti jo paties prašymu.

Jis ligoninei vadovavo nuo 2013 metų lapkričio 10 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pulti

LSMU rektorius visaip stengiasi sumenkinti Vilniečius. Taip nukreipia dėmesį nuo Kauniečių ir savęs. Puolimas geriausia gynyba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS