Teisme – žurnalistų skundas dėl sunaikinto Vyriausybės garso įrašo | KaunoDiena.lt

TEISME – ŽURNALISTŲ SKUNDAS DĖL SUNAIKINTO VYRIAUSYBĖS GARSO ĮRAŠO

Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį išnagrinėjo žurnalistų skundą dėl Vyriausybės atsisakymo pateikti Ministrų kabineto pasitarimo garso įrašą.

Teismo sprendimas bus paskelbtas kovo 6 dieną.

Žurnalistai į teismą kreipėsi, Vyriausybei atsisakius pateikti garso įrašą iš Vyriausybės spalio 3 dienos pasitarimo, kai svarstytos įstatymo pataisos dėl galimybės neatlygintinai naudotis registrų duomenimis.

Lietuvos žurnalistų sąjunga ir kelių redakcijų žurnalistai prašo, kad teismas įpareigotų atkurti ir pateikti garso įrašą. Jie teigia, kad prašydami įrašo naudojosi teise gauti informaciją iš valdžios institucijų, o šios teisės ribojimas yra reglamentuotas išimtimis, kurių šiuo atveju nėra.

Vyriausybė teigia, kad garso įrašas buvo sunaikintas laikantis numatytos tvarkos, nes pasitarimai pagal tuo metu įprastą praktiką būdavo uždari, o garso įrašai daromi tik protokolams surašyti.

Žurnalistų advokatas Kęstutis Švirinas pabrėžė, kad teisė gauti informaciją yra siejamas su valdžios viešumu ir skaidrumu.

„Žinant, kad viskas yra vieša, valstybės valdžios vyrai ir moterys iš tikrųjų tvardysis ir neatliks veiksmų, kurie gali būti traktuojami kaip priešingi teisei“, – teisme sakė teisininkas.

Pasak jo, informacijos pateikimą įstatymai riboja tiek, kiek tai liečia valstybės paslaptį ir saugumą, gali paliesti sveikatos klausimus, privataus asmens duomenų klausimus.

„Neegzistavo jokie kriterijai, suteikiantys teisę atsakovams neteikti garso įrašo mano klientams“, – kalbėjo K. Švirinas.

Advokatas teigė, kad pasitarime buvo sprendžiama su viešuoju interesu susijusi informacija.

„Aš dedu lygybės ženklą, kad to pasitarimo garso įrašas yra oficialus dokumentas, išreikštas garsine išraiška, kuriame yra informacija apie viešąjį interesą“, – tvirtino teisininkas.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius teigė, kad Vyriausybė tiesiog parodė nenorinti pateikti garso įrašo, o advokatas K. Švirinas tokį sprendimą pavadino „netoleruotinu“.

Vyriausybės teisininkė Eglė Izokaitytė sakė, kad Ministrų kabineto pasitarimo turinys nėra skirtas viešai skleisti.

„Niekada tokia informacija nebuvo nei skleidžiama, nei saugota“, – nurodė Vyriausybės atstovė.

E. Izokaitytė tvirtino, jog sunaikinto garso įrašo atkurti nebėra įmanoma: „Jis buvo ištrintas ne tik iš serverio, bet buvo ištrintos ir atsarginės kopijos“.

Pasak jos, todėl byla turi būti nutraukta, nes teismas šiuo atveju galėtų tik konstatuoti teisines aplinkybes, bet neapgintų žurnalistų teisių kitaip, nes suteikti garso įrašo neįmanoma.

Teisininkė sakė, kad Vyriausybės pasitarimų garso įrašai „niekada nebuvo saugomi daugiau, nei protokolo surašymui“.

Po kilusio ginčo Vyriausybė inicijavo įstatymų pakeitimus, kur numatyta, kad Ministrų kabineto pasitarimai yra vieši. Jie įsigaliojo nuo sausio.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

dvigubi standartai

Negi skaliku teises gali kas pazeisti? Jie tik gali pazeidineti kitu teises, smeizti, meluoti, kandzioti tuos, ant kuriu uzsiundo tie, kas moka. Broileriui, juknevicienei, simonytei, valatkoms, mariams, virgiams, rimoms, viskas galima

zelemunčikas

Nesitikėkite,ministrų orgijos neviešinamos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS