Tikimasi atnaujinti Trakų pusiasalio pilį | KaunoDiena.lt

TIKIMASI ATNAUJINTI TRAKŲ PUSIASALIO PILĮ

Kitąmet ketinama toliau tvarkyti Trakų pusiasalio pilį, per trejus metus tikimasi čia įkurti naujas erdves ekspozicijoms ir užsiėmimams, kitoms muziejaus reikmėms.

Šiems darbams planuojama skirti 2,34 mln. eurų - juos vykdys konkursą laimėjusių bendrovių „Ekstra statyba“, „Kaminta“ ir „Kortas“ konsorciumas.

„Galime dirbti nors ir šiandien, bet tikimės, kad darbai prasidės kitų metų pradžioje, už tuos pinigus bus tvarkomi pusiasalio pilies gynybiniai bokštai ir gynybinės sienos“, - BNS sakė Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas.

Tikimasi, kad visi darbai bus baigti iki 2018 metų pabaigos.

Gynybiniai bokštai, anot jo, bus pritaikyti ekspozicijoms, vienas jų turėtų būti pritaikytas karybos bei pilių istorijos ekspozicijoms, kitame vyks edukaciniai užsiėmimai vaikams ir suaugusiems - lankininkų ir keramikos centras, čia įsikurs ir konferencijų salė bei kavinė, taip pat saugyklos muziejaus eksponatams.

Šiuo metu pusiasalio pilyje veikia sakralinio meno ekspozicija, joje tradiciškai birželio mėnesį vyksta viduramžių šventės renginiai.

„Gynybinė siena iš trijų pusių yra, aišku, mes jos neatstatysime tokios, kokia ji buvo pirminė (...), apsiribojame tuo, kas yra - bus tvarkomas bokštų vidus, perdangos, langai, sienos, stogai, įvesta elektra, kad bokštai galėtų normaliai funkcionuoti“, - sakė direktorius.

Pirmasis pilies tvarkymo etapas baigtas 2012-aisiais, tuomet sutvarkytos administracinės, buvusio vienuolyno patalpos, infrastruktūra, išplėsta sakralinio meno ekspozicija.

Trakų pusiasalio pilis statyta antrojoje XIV amžiaus pusėje, tačiau neužbaigta - ji buvo kelis kartus sugriauta. Pilies griuvėsiai konservuoti XX amžiuje tarpukariu, po antrojo pasaulinio karo rekonstruotas vienas iš keturių pilies gynybinių bokštų.

Didesniu turistų traukos centru Trakuose laikoma salos pilis Galvės ežero Pilies saloje. Ji, kaip ir pusiasalio pilis, statyta XIV amžiaus antrojoje pusėje -XV amžiaus pirmajame dešimtmetyje, kaip viena iš Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS