Tvarkys Kalnų parką: atsiras nauji takai, apžvalgos aikštelės, tualetai | KaunoDiena.lt

TVARKYS KALNŲ PARKĄ: ATSIRAS NAUJI TAKAI, APŽVALGOS AIKŠTELĖS, TUALETAI

Iki 2019-ųjų pabaigos ketinama sutvarkyti pietinę ir rytinę Kalnų parko - bus įrengti takai, apžvalgos aikštelės ir netgi vieta ritualinėms senovės baltų religijos atstovų apeigoms. Taip pat žadama kirsti dalį menkaverčių medžių ir krūmų.

Kaip pranešė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT), Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato atstovai, bus tvarkomas Dainų slėnis, Trijų Kryžių, Altanos ir Gedimino kapo kalnų teritorija. Iš viso tam ketinama skirti 4,3 mln. eurų: 1 mln. ES lėšų - Trijų Kryžių kalno tvarkymui, 1,3 mln. eurų - Dainų slėniui, 2 mln. eurų - rytinės Kalnų parko dalies tvarkymui. Pinigus be ES lėšų numatyta skirti ir iš Valstybės investicijų programos, Kultūros ministerijos, Aplinkos ministerijos.

Tikimasi, kad sutvarkius parką jį kasmet aplankys apie 300 tūkst. lankytojų.

Planus spaudos konferencijoje pristačiusi Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos laikinoji direktorė Antanina Jarukaitienė sako, kad projektas tvarkymui pradėtas rengti dar 2014-aisiais, tačiau tuomet nerasta lėšų visai Kalnų parko teritorijai, skirta pinigų tik Trijų Kryžių kalnui. Anot jos, šiuo metu vienintelis objektas Kalnų parke, pritaikytas lankytojams -  Gedimino kalnas, likusi parko teritorija yra apleista ir nepritaikyta lankymui.

„Bus įrengti takai, apžvalgos aikštelės, numatomi žiūronai apžvalgos aikštelėse, taip pat numatoma Trijų Kryžių kalne istorinis maršrutas, kuris papasakos vilniečiams ir svečiams apie kreivojo miesto istoriją ir apie Kreivosios pilies raidą Kalnų parke. Todėl tikimės, kad sutvarkyta teritorija bus tikrai labai patraukli lankytojams - šiuo metu nėra jokios infrastruktūros, netgi tualeto, tad tikimės, kad visi lankytojų poreikiai bus patenkinti“, - žurnalistams sakė A.Jarukaitienė.

Todėl tikimės, kad sutvarkyta teritorija bus tikrai labai patraukli lankytojams - šiuo metu nėra jokios infrastruktūros, netgi tualeto, tad tikimės, kad visi lankytojų poreikiai bus patenkinti.

Taip pat numatoma įrengti vietas aktyviam poilsiui, edukaciniams užsiėmimams, automobilių stovėjimo aikštelę, apšvietimą, saugos kameras, bus įrengtas nusileidimas, pritaikytas neįgaliesiems, mamoms su vežimėliais. Dar viena naujovė - bus įrengti ir lankytojų skaičiuotuvai.

Anot A.Jarukaitienės, iki šiol nebuvo galimybės suskaičiuoti lankytojų srauto, jų per vasarą atvyksta 5-8 autobusai, vertinant visų metų vidurkį, anot jos, susidaro apie 3 autobusai kasdien - įrengus skaičiuotuvus, bus galima įvertinti tikslesnį jų skaičių.

„Klausiama, kiek gi lankytojų šiame objekte apsilankė. Be to, tose teritorijose, į kurias investuoja ES šalys, vienas iš rodiklių yra tai, ar tikrai pasiteisina ta investicija, ar tikrai ji reikalinga. Iš vienos pusės, tai įdomu, iš kitos pusės, žinant lankytojų srautus, galima orientuotis į tai, kiek ko reikėtų, kaip tinkamai tvarkyti, prižiūrėti teritoriją“, - sakė VSTT direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė.

Tikimasi, kad kitos sutvarkytos parko vietos pritrauks ne mažiau lankytojų, nei šiuo metu Gedimino kalnas.

Šiuo metu rengiamas techninis projektas tvarkymo darbams, tikimasi projektą baigti iki rudens,o pačius statybinius darbus pradėti kitų metų pradžioje.

Svarstoma išsaugoti Gedimino kapo kalno gamtiškumą, t.y. palikti čia esančius medžius, bus iškirsta tik nedidelė teritorija įrengiant apžvalgos aikštelę, Trijų Kryžių kalne bus praretinti menkaverčiai medžiai ir krūmynai.

„Bet jame iškirsti visų medžių tikrai neplanuojame, visi seni medžiai bus palikti, norėtumėme tik pašalinti tuos krūmynus, jaunuolyną, kuris užstoja vaizdą ir sudaro netvarkingos teritorijos vaizdą“, - teigė A.Jarukaitienė.

R.Baškytė tvirtina, kad vykdant darbus bus įvertinta istorinė parko reikšmė, minima istoriniuose šaltiniuose, bet ir siekianti ankstesnius laikus - su senosios baltų religinės bendrijos „Romuva“ atstovais jau artimiausiu metu bus tariamasi, kaip įprasmintį baltiškąjį laikotarpį. Šiuo metu baltiškos ant Gedimino kapo kalno vyksta senovinės apeigos - šią vietą ketinama pritaikyti tokiems renginiams.

„Rytoj tarnyboje renkamės su projektuotojais, su Romuvos atstovais. Labai svarbu, kaip atrodys šį infrastruktūra. Mūsų akimis žiūrint, ji neturėtų būti tokia pati, ta pati informacinė sistema, kaip Vilniaus mieste, ji turėtų turėti, išsaugoti ir parodyti tą senąją dvasią (...). Gedimino kapo kalną taip pat planuojama sutvarkyti, pritaikyti įvairioms šventėms, apeigoms, ritualams. Dar yra mintis sukurti Baltų mitologijos ekspozicijos erdvę“,  - teigė R.Baškytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tai liberalai vienu Gedimino kalnu apsiribot nenori, siekia ir kitus kalnus su žeme sulygint?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS