Vėluojantys Lukiškių aikštės darbai leidžia tikėtis geresnio rezultato? | KaunoDiena.lt

VĖLUOJANTYS LUKIŠKIŲ AIKŠTĖS DARBAI LEIDŽIA TIKĖTIS GERESNIO REZULTATO?

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbaukis sako neturintis priekaištų Lukiškių aikštės rekonstrukcijos darbams, taip pat ir jų vėlavimui.

Kartu su kitais komiteto nariais trečiadienį apsižvalgęs aikštėje R.Karbauskis tvirtino, kad nepaisant kelių mėnesių vėlavimo, projektas vyksta sklandžiai.

„Baiginėjami darbai, koncepcija miestui ir visiems lietuviams bus atvira, maloni (...). Mes kitais metais turėsime didelį džiaugsmą – visiškai įrengtą aikštę. O šiemet ji bus atidaryta“, – žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Dar šią vasarą informaciniai stendai skelbė, jog darbai bus baigti iki rugsėjo pirmosios, tačiau vėliau ši informacija dingo – Vilniaus savivaldybė informuoja, kad atidarymas nusikelia į lapkričio 3-iąją.

„Manau, mūsų žmonės yra kantrūs, jie laukia gero rezultato. Manau, dėl to, kad laiko reikia truputėlį daugiau, jis bus tik geresnis“, - atsilikimą nuo grafiko įvertino R.Karbauskis.

Manau, mūsų žmonės yra kantrūs, jie laukia gero rezultato. Manau, dėl to, kad laiko reikia truputėlį daugiau, jis bus tik geresnis.

Jis tikisi, kad Kultūros ministerija taip pat kuo greičiau išspręs klausimą dėl monumento aikštėje – kitą savaitę tikimasi pristatyti penkių atrinktų idėjų vizualizacijas, o geriausią jų atrinkti dar šiemet. R.Karbauskis taip pat tikina, kad aktyviai visuomenininkų pristatinėtas Vyčio fondo memorialas yra tik vienas iš penkių šiuo metu nagrinėjamų projektų ir tai, anot jo, yra „teisingas sprendimas“.

Pasak Vilniaus savivaldybės vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, kaip ir planuota, aikštė bus atverta lankytojams lapkričio 3-ąją – šiuo metu baigiami tvarkyti inžineriniai tinklai, klojama aikštės danga. Darbai iš viso kainavo beveik 3,8 mln. eurų.

Anot M.Pakalnio, per 2,1 mln. eurų skirta atvirajai aikštės daliai: pievai, pėsčiųjų takams, smulkiems želdymams, daugiau nei 1,6 mln. eurų antruoju etapu skirta aikštės dalies po liepomis sutvarkymui. Tiesa, pinigus antrajam etapui Vyriausybė žadėjo skirti kitąmet, savivaldybė kol kas tai daro savo lėšomis.

Dar šią vasarą informaciniai stendai skelbė, jog darbai bus baigti iki rugsėjo pirmosios, tačiau vėliau ši informacija dingo. M.Pakalnis sako, kad viskas užtruko ir dėl archeologinių tyrimų, ir dėl diskusijų su visuomene dėl medžių išsaugojimo.

„Padaryta tikrai daug: įrengti inžineriniai tinklai, įrengtas laistymas, pertvarkytas aikštės apšvietimas, įrengta nauja danga – viso to aikštėje iki šiol nebuvo (...). Reikia suprasti, kad aikštė – pakankamai sudėtingas įrenginys, ne vien žolė ir pieva, yra inžineriniai tinklai, daug dalykų, susijusių su archeologiniais tyrimais, reikėjo daug laiko. Kaip minėjo kultūros viceministrė: aikštę tvarkome šimtmečiui, reikia padaryti taip, kad artimiausią šimtmetį nebereikėtų lįsti“, – teigė jis.

Aikštėje išliks dabar esančios liepos, bus pasodinta žemaūgių liepų, kitų želdynų, atsiras nauji pėsčiųjų takai, atsiras aktyviai veiklai skirta pieva, kavinės, dvi vaikų žaidimų aikštelės, erdvės žaidimui šachmatais, karilijono klausymui, paviljonas, fontanas. Taip pat bus įrengti nauji šviestuvai, vėliavų stiebai – svarstoma, jog ankstesni paveldo vertybėmis pripažinti aikštės šviestuvai bus restauruoti ir pastatyti kitose sostinės vietose.

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė sako, kad jau kitą savaitę Šiuolaikiniame meno centre bus pristatytos dar liepos pabaigoje atrinktų penkių Lukiškių aikštės memorialo projektų vizualizacijos – su jomis bus galima susipažinti pačioje aikštėje, t.y. čia bus pastatyti plakatai. Geriausią variantą atrinks ekspertų komisija ir visuomenė. G.Žemaitytė sako, lygias sprendimo teises turės tiek ekspertai, tiek piliečiai – jiems bus suteikta teisė balsuoti internetu, prisijungiant per elektroninę bankininkystę.

Tiek ji, tiek konkursą rengiančio Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) kuratorė Ūla Tornau pabrėžė, jog visi penki pristatyti darbai, įamžinantys rezistencijos kovas, yra labai skirtinti ir vertino tai pozityviai.

Vasarą aikštėje jau buvo eksponuojamas vienas iš penkių finalinių darbų – Arūno Sakalausko kurtas Vyčio skulptūros maketas, po viešos kritikos jis buvo nukeltas. Leidimo jį statyti Vilniaus savivaldybė nedavė, maketą prisipažino pastatęs vienas iš idėjos sumanytojų Kęstutis Akelaitis, kuris taip pat yra ir Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto vadovas. „Vyčio“ paramos fondo menininkų kolektyvui vadovavo architektas Gintaras Čaikauskas, kurio architektūrines idėjas realizuoti pasirinko aikštės sutvarkymo konkursą laimėjęs „Infes“ vadovaujamas įmonių konsorciumas.

M.Pakalnis nemano, kad eksponuojant tik vieną iš penkių idėjų galėjo būti paveikta ekspertų ar visuomenės nuomonė.

„Nemanau. Komisijoje bus profesionalai, tai jie turi savo nuomonę, juos paveikti kažkaip yra pakankamai sudėtinga. Taip, didelę įtaką turės balsuojant ir visuomenė – mes turime visuomene pasitikėti , manome, kad ji išrinks tai, kas aktualu“, – teigė jis.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Darbai marinuojami nes VIS neatsiranda pagrindas mauzoliejaus statyboms.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS