Vilniaus politikai atvėrė kelią nacionalinio stadiono statybų sutarčiai | KaunoDiena.lt

VILNIAUS POLITIKAI ATVĖRĖ KELIĄ NACIONALINIO STADIONO STATYBŲ SUTARČIAI

Vilniaus tarybai trečiadienį priėmus galutinius sprendimus, nebeliko kliūčių pasirašyti 79,9 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono statybų sutartį. Ją ketinama pasirašyti su koncerno „Icor“ valdoma įmone „Axis Industries“.

Sutarties projektui pritarė 26, prieš buvo 10, susilaikė 7 tarybos nariai.

Tačiau savivaldybės sprendimus teismui dar ginčija iš konkurso pašalinta antroji dalyvė – bendrovė Vilniaus nacionalinis stadionas. Vilniaus apygardos teismui trečiadienį pateikė ieškinį panaikinti sprendimą ją pašalinti iš konkurso bei naują prašymą laikinai stabdyti jo procedūras. 

Tuo metu Vyriausybė įspėja apie riziką dėl užtrukusių procesų prarasti 33,5 mln. eurų Europos Sąjungos paramos ir ragina svarstyti apie finansavimo alternatyvas.

Projektui priešinosi ir dalis Vilniaus tarybos opozicijos atstovų, reiškę abejonių derybų skaidrumu, per menkomis garantijomis netesybų atveju jau pastačius stadioną, neaiškaus likimo dėl ES lėšų, per trumpo laiko įsigilinti į patį sutarties projektą.

„Mums kabina rinkimus, visa kita. Bet sąlygos yra žalingos, duodama joms išsiaiškinti dvi savaites tarybos nariams, kurie neturi galimybių visiškai įsigilinti į informaciją“, – sakė opozicinių konservatorių atstovas Adomas Bužinskas.

P. Poderskis: yra ir planas B, ir C

Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sako, kad sutartį tikimasi pasirašyti per mėnesį, pakoregavus projektą pagal tarybos narių, savivaldybės kontrolieriaus, Finansų ministerijos pastabas.

„Kai jie („Axis Industries“ – BNS) atsiųs galutinį pasiūlymą, mes galėsime dėti parašus. Tai gali užtrukti nuo savaitės iki mėnesio“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie Vyriausybės įspėjimus, P. Poderskis patvirtino, kad Vyriausybė trečiadienį pavedė Vidaus reikalų ministerijai įvertinti rizikas ir apsispręsti, ar reikia perskirstyti pinigus.

Jis sako, kad blogiausiu atveju, savivaldybė turi atsarginius planus perskirstyti kitiems projektams numatytas lėšas.

„Jie paraleliai dirbo su mumis, mūsų sprendimų dar nežinojo. Vidaus reikalų ministerija įvertins, pamatys, kad mūsų sprendimai priimti ir jokio perskirstymo, manau, nebus. Galų gale yra ir B, ir C planas finansuoti projektą, jei matysime, kad jis įgauna didelę riziką“, – žurnalistams aiškino jis.

Anot jo, tai būtų galima padaryti padidinus kai kuriems projektams skiriamą ES lėšų dalį, ir atsilaisvinusius savivaldybės biudžeto pinigus nukreipti į kompleksą su stadionu Šeškinėje.

Kartu jis tikino, kad savivaldybė nemato rizikų dėl ES lėšų praradimo – tai nutiktų tuo atveju, jei stadionas nebūtų pastatytas iki 2023-iųjų spalio pradžios, tačiau tuo esą nebūtų suinteresuotas pats koncesininkas, kuriam pagal sutartį ir užkraunama rizika iki statybų pabaigos.

V. Šapoka: nutarta lėšas perskirstyti kitoms sritims 

Finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad Vyriausybė trečiadienį nutarė perskirstyti nacionaliniam stadionui ir kitiems infrastruktūros projektams skirtas ES lėšas, tačiau Vidaus reikalų ministerija iki vasario pabaigos privalo pateikti naujus, alternatyvius siūlymus.

„Yra grėsmė prarasti apie 30 mln. eurų ES investicijų. Šiandien buvo priimtas sprendimas, kad ES investicijų dalyje, kuri yra susijusi su Didžiųjų miestų infrastruktūros priemone, kadangi Europos Komisija įvertino, jog Lietuva nepasiekia tarpinių rezultatų, tai natūralu, atsižvelgiant į tai, buvo priimtas sprendimas tas lėšas perskirstyti kitoms sritims ir Vidaus reikalų ministerijai yra duotas pavedimas konkretizuoti, pateikti savo siūlymus iki vasario 28 dienos“, – Vyriausybėje trečiadienį žurnalistams sakė V. Šapoka.

Jis įsitikinęs, kad savivaldybei reiktų galvoti apie alternatyvas nacionalinio stadiono finansavimui, ir šių alternatyvų galima surasti.

„Todėl savivaldybė, siekdama užtikrinti tokio svarbaus objekto kaip nacionalinis stadionas įgyvendinimą, turės taip pat įvertinti šį faktorių ir nusimatyti, ir pasitobulinti patį finansavimo mechanizmą. (...) Tų alternatyvų įmanoma surasti, tą patvirtino ir vidaus reikalų ministras. Tiesiog savivaldybė turi reaguoti, turi pademonstruoti ir lankstumą, ir bendrą darbą ir sutarimo ieškojimą“, – pridūrė V. Šapoka.

R. Načajus: sutarties su „Axis Industries“ pasirašyti negalima

Vilniaus nacionalinio stadiono vadovas ir bendraturtis Rentas Načajus sako, kad pagal Koncesijų įstatymą, įmonei pateikus ieškinį teismui, savivaldybė negali sudaryti koncesijos sutarties su „Axis Industries“.

„Informavome apie tai konkurso komisiją. Viliamės, kad bus gerbiamas teisinis konkurso procesas, nors pastarojo laikotarpio miesto administracijos elgesys pasitikėjimo nekelia“, – BNS atsiųstame pranešime sakė R. Načajus.

Anot jo, bendrovė neketina nuleisti rankų ir toliau gins savo ir visuomenės teises.

„Jau kreipėmės į antstolius dėl LAT nutartimi pritaikytų laikinų apsaugos priemonių vykdymo, taip pat vakar paprašėme prokuratūros ginti viešąjį interesą, o šiandien pateikėme ieškinį Vilniaus apygardos teismui, ginčydami neteisėtą mūsų pašalinimą iš konkurso. Ieškiniu taip pat paprašėme taikyti laikinąsias apsaugos priemones“, – teigė R. Načajus.

Pernai spalį LAT sustabdė stadiono koncesijos konkursą, įpareigojo Vilniaus valdžią priimti iš konkurso pašalintos bendrovės Vilniaus nacionalinis stadionas preliminarų pasiūlymą ir jį svarstyti. LAT taip pat pritaikė laikinąsias apsaugos priemones – įpareigojo savivaldybę nepasirašyti sutarties su „Axis Industries“ vadovaujamu konsorciumu.

Sausio pabaigoje konkurso komisija dar kartą pašalino Vilniaus nacionalinį stadioną iš proceso dėl nepakankamos kvalifikacijos ir galbūt melagingai teiktų duomenų.

Anot savivaldybės, įmonė per daugiau nei du mėnesius taip ir nepateikė įrodymų, kad jos ar jos partnerių pajėgumai yra realūs, užtikrinti ir pakankami sėkmingam projekto įgyvendinimui, o tai darydama klaidino vertinimo komisijos narius ir ekspertus.

R. Šimašius laukia grįžtant S. Skvernelio

Meras Remigijus Šimašius tikina, kad „vienintelė likusi rizika“ projektui yra galimi Vyriausybės sprendimai perskirstyti nacionaliniam stadionui numatytas ES lėšas kitiems projektams. Jis sako lauksiantis, kol tai galės aptarti su iš atostogų sugrįšiančiu premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Vakar du ministrai pasisakė, galbūt šiek tiek skirtingai, pradžioje vienaip, paskui kitaip. Grįš premjeras, natūralu, su juo reikės aptarti tuos dalykus“, – žurnalistams kalbėjo jis.

Taryboje trečiadienį nesvarstytas opozicijos atstovo Artūro Zuoko siūlymas suteikti stadionui Vyčio vardą, tačiau politikai įtvirtino galimybę tarybai apsispręsti dėl pavadinimo vėliau. Pritarimo nesulaukė ir šios frakcijos siūlymas padidinti baudą netesybų atveju jau po stadiono statybų nuo dabar esančių 2 iki 10 mln. eurų.

Savivaldybės indėlis – 3 mln. eurų

Derybose su „Axis industries“ savivaldybės ir Vyriausybės institucijų komisija sutarė kompleksą pastatyti už 79,9 mln. eurų, už statybas planuojama atsiskaityti per metus pradėjus veikti kompleksui.

Pakeistose sąlygos, priešingai nei anksčiau, nenumato konkretaus savivaldybės indėlio kasmet išlaikant kompleksą po jo statybų.

Pagal projektą, komplekse su stadionu dar būtų lengvosios atletikos aikštė, įvairios treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės, vaikų darželis, biblioteka.

Planuojama, kad 36,5 mln. projekte investuos valstybė, 33,5 mln. eurų sudarys Europos Sąjungos parama, 2,96 mln. – savivaldybės lėšos.

Tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną sostinės Šeškinės mikrorajone bandoma pastatyti nuo 1987-ųjų, pastarąjį kartą statybos pradėtos 2008-aisiais, tačiau sustabdytos nutraukus finansavimą.

GALERIJA

  • Vilniaus politikai atvėrė kelią nacionalinio stadiono statybų sutarčiai
Savivaldybės vizualizacijos
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Užpelkis

Pritariu. Stadionas Vilniuje planuojamas statyti užkampyje iki kurio nusigauti galima tik tik automobiliu. O kur ji pastatyti ? Kaune automobilistams yra natūralus parkingas Žaliakalnio teritorijoje, iki stadiono galima ateiti pėsčiomis iš Laisvės al. Kaunas yra Lietuvos viduryje. Kauno stadionas visomis prasmėmis yra nepalyginamai pranašesnis.

pankratis

Kam Lietuvai reikalingi du stadionai? Kaunas yra sporto pasiekimu kalve, Lietuvos sirdis, todel cia ir turi butI pastatytas stadionas ir FUTBOLO FEDERACIJA TURI BUTI KAUNE.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS