Vilniaus savivaldybės viešieji pirkimai – ne viskas sklandu | KaunoDiena.lt

VILNIAUS SAVIVALDYBĖS VIEŠIEJI PIRKIMAI – NE VISKAS SKLANDU

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), atlikusi Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vykdyto viešojo pirkimo dalinį vertinimą, nustatė pažeidimų - konkurencijos apribojimą - ir rekomendavo savivaldybei nutraukti 30 tūkst. 492 eurų vertės sutartį.

Savivaldybės konkursas informacijos platinimo žiniasklaidos kanalais paslaugoms pirkti buvo paskelbtas balandžio 27 d.

VPT vykdė viešojo pirkimo dalinį vertinimą dėl techninės specifikacijos reikalavimų visumos po sutarties pasirašymo.

VPT padarė išvadą, kad vykdant pirkimą savivaldybės veiksmai lėmė nepagrįstą konkurencijos apribojimą, todėl savivaldybė pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principus, jame įtvirtintą pirkimų tikslą ir kitas nuostatas.

Atsižvelgdama į nustatytus pažeidimus, VPT rekomendavo savivaldybei nutraukti gegužės 31 d. sudarytą sutartį su konkurse vienintele dalyvavusia naujienų agentūra BNS, ir, esant poreikiui, organizuoti naują viešąjį pirkimą.

Kaip rašoma VPT vertinimo išvadose, tiekėjas Lietuvos naujienų agentūra ELTA, suinteresuotas dalyvauti pirkime, gegužės 2 d. kreipėsi į savivaldybę prašydamas paaiškinti tam tikrą techninės specifikacijos punktą - prašė paaiškinti, ar gali pasiūlyti kitas lygiavertes tarptautines naujienų agentūras nurodytoms tarptautinėms naujienų agentūroms. Jei galima pasiūlyti lygiavertes, tai ar tarptautinė naujienų agentūra „The Associated Press“ gali būti lygiavertė naujienų agentūrai „Agence France-Presse“, o Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ - naujienų agentūrai TASS.

Savivaldybė, atsakydama į paklausimą, nurodė, kad „Perkančioji organizacija vertins, ar nurodyti informacijos gavimo ir platinimo šaltiniai yra lygiaverčiai, po pasiūlymų pateikimo termino“.

VPT pažymi, kad pirkimo dokumentai turi būti tikslūs, aiškūs, be dviprasmybių, kad tiekėjai galėtų pateikti pasiūlymus, o perkančioji organizacija - nupirkti tai, ko reikia.

Perkančioji organizacija, anot VPT, tinkamai pirkimo dokumentuose nustačiusi pirkimo sąlygas, leistų tiekėjams vienodai jas aiškinti, o perkančioji organizacija galėtų realiai patikrinti, ar tiekėjų pasiūlymai šias sąlygas atitinka.

„Šiuo atveju, atsižvelgus į tai, kad tiekėjui iškilo klausimų, kokie pasiūlymai galėtų būti laikomi lygiaverčiais, bei tai, kad nei pirkimo sąlygose, nei techninėje specifikacijoje nėra nustatyti reikalavimai ar kriterijai, pagal kuriuos būtų galima nustatyti lygiavertes naujienų agentūras konkrečiai nurodytoms specifikacijoje, pirkimo dokumentai negali būti laikomi aiškiais ir tiksliais, todėl yra parengti pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas“, - teigiama VPT išvadose.

Be to, savivaldybei aiškiai neatsakius į tiekėjo paklausimą, kai tiekėjas turėjo teisę sulaukti aiškaus atsakymo ar komentaro į jo paklausimą, pirkimui savo pasiūlymo tiekėjas neteikė, pažymi VPT. Nustatyta, kad iš aštuonių kvietimus dalyvauti pirkime priėmusių tiekėjų pasiūlymą pateikė tik vienintelis, kuris ir buvo nustatytas laimėjusiu pirkimą.

VPT išvadose taip pat pažymima, kad perkančiajai organizacijai paliekama teisė nuspręsti, kokius reikalavimus nustatyti pirkimo dokumentuose, tačiau tai ji turi daryti nepažeisdama įstatyme įtvirtintų viešųjų pirkimų principų, nustatyto draudimo dirbtinai riboti konkurenciją ir laikydamasi įstatyme nurodytų pirkimo objekto apibūdinimo taisyklių.

Pirkimo sąlygose perkamų prekių, paslaugų ar darbų savybės gali būti apibūdinamos tiksliais duomenimis, tačiau pagal nediskriminavimo principą draudžiama perkančiajai organizacijai viešojo pirkimo dokumentuose nurodyti konkrečius prekių pavadinimus, ženklus ar tipus, technines specifikacijas, jei tai suteiktų galimybę pirkime dalyvauti tik konkrečiam tiekėjui ar keliems tiekėjams, ir apribotų kitų potencialių tiekėjų dalyvavimą.

Šiuo atveju savivaldybė įvardijo konkrečias naujienų agentūras, taip pat nurodė, kad galima pateikti pasiūlymą su lygiavertėmis naujienų agentūromis, tačiau nenurodė jokių kriterijų, pagal kuriuos būtų galima nustatyti lygiavertes naujienų agentūras nurodytosioms, teigia VPT.

VPT prašo savivaldybės ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo vertinimo išvados gavimo dienos raštu informuoti apie priimtą sprendimą dėl rekomendacijos nutraukti sutartį.

Savivaldybė išvadą gali skųsti teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS