Vilniaus valdžia ir Finansų ministerija derasi dėl 272 mln. eurų GPM | KaunoDiena.lt

VILNIAUS VALDŽIA IR FINANSŲ MINISTERIJA DERASI DĖL 272 MLN. EURŲ GPM

  • 0

Vilniaus valdžia ir Finansų ministerija siekia taikiai susitarti dėl prieš 5 metus tuometinio Vilniaus mero Artūro Zuoko inicijuoto ginčo, siekiant iš valstybės atgauti 277,9 mln. eurų (939 mln. litų) gyventojų pajamų mokesčio (GPM). 

Finansų ministras Rimantas Šadžius sako kol kas derybų detalių atskleisti negalintis, o Vilniaus savivaldybės administracijos vadovė Alma Vaitkunskienė teigė, kad miestas laukia ministerijos pasiūlymo.

„Kol kas su savivaldybe vyksta konsultacijos, kad jos būtų sėkmingos, susilaikysiu nuo komentarų“, - BNS sakė R.Šadžius.

Anot jo, kalbama būtent apie savivaldybės ieškinyje reikalautą kompensaciją: „Taip, tai yra ieškinio esmė, nes ateities klausimas yra išspręstas (dėl GPM tarifo nustatymo miestui - BNS)“.

A.Vaitkunskienė BNS teigė konkrečios sumos, kuri tenkintų savivaldybę, įvardinti negalinti, tačiau pabrėžė, kad Vilnius turi daug skolų, kurias būtina suvaldyti.

„Paveldėjome labai didelį biudžeto deficitą, labai dideles einamąsias skolas, daugumai įmonių skolos yra net nuo 2009-2013 metų, ir tai yra būtinos miesto reikmės. Taip pat savivaldybės paveldėta skola iš bankų sudaro apie 140 mln. eurų. Finansinių skolų grąžinimas labai svarbus ir tikimės, kad Finansų ministerija ir Vyriausybė ras mums galimybę kompensuoti GPM tokiu dydžiu, kuris leistų išspręsti finansinę naštą. (...) Aš dabar nesiimčiau sumos sakyti“, - BNS sakė A.Vaitkunskienė.

Anot jos, šiuo metu laukiama ministerijos pasiūlymo, jis bus svarstomas miesto taryboje.

Vilniaus savivaldybei ir Finansų ministerijai bandant susitarti taikiai,Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį atidėjo bylos svarstymą iki rugsėjo 7 dienos, BNS informavo teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Į teismą 2012 metais kreipusis savivaldybė reikalauja atlyginti 277,9 mln. eurų patirtų nuostolių dėl negauto GPM, be to, įpareigoti valstybę 2013 metais nustatyti Vilniui 60 proc. GPM tarifą vietoj 40 proc. 

Pasak savivaldybės, 157 mln. eurų nuostolių esą susidarė dėl nedidinamos GPM dalies ir Vyriausybės neveiklumo, 40,5 mln. eurų negauta dėl nepakankamo savivaldybės funkcijų finansavimo, Finansų ministerijai esą netinkamai planuojant 2009-2011 metų pajamas, o 74,4 mln. eurų - dėl esą be pagrindo savivaldybėms priskirtų funkcijų - lengvatinio keleivių vežimo kompensavimo.

Byla buvo sustabdyta, laukiant Konstitucinio Teismo sprendimo - 2015 metų birželį teismas nusprendė, kad GPM dalies ribojimas be aiškaus pagrindimo prieštarauja Konstitucijai. Priimant 2016 metų biudžetą, GPM dalis Vilniui buvo sumažinta 2,05 proc. punkto iki 45,95 proc., tačiau miestas gauna tikslines dotacijas, todėl bendri asignavimai jam padidėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS